Вреден ли е динатриевият фосфат за вас?

Може да е в храната ви, но е под име, което вероятно не разпознавате. Опасен ли е динатриев фосфат?

Какво е?

Динатриевият фосфат е хранителна добавка. Той е „общопризнат като безопасен“ (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Фосфати като динатриев фосфат се получават от елемента фосфор. Използват се за подобряване на характеристиките на храната като хранителна стойност и ефективност на готвене. Динатриев фосфат се използва в пакетирани храни, включително макарони и тестени изделия. Използва се и в някои сирена като емулгатор. Можете да го намерите и в месни продукти, консервирани сосове, Jell-O, изпарено мляко и малко шоколад.

Първоначално извлечен от животински кости и урина, фосфорът сега се извлича от фосфатна скала. Пречиства се и преминава през химични реакции.

Безопасно ли е?

Що се отнася до хранителните добавки, напълно нормално е да се чудите за безопасността. Позицията на FDA не е напълно обнадеждаваща за някои хора.

Работната група по околна среда (EWG) казва, че има “справедливо” количество данни за този фосфат. EWG казва, че добавката може да се счита за безопасна. Не се счита за токсин за околната среда или потенциално вреден за хората. Динатриевият фосфат не е биоакумулиращ (където се натрупва в тялото ви с течение на времето). Той също така е класифициран като „нисък приоритет за човешкото здраве“ според канадското законодателство.

През 2012 г. а проучване беше публикувана, обявяваща фосфатите като цяло за опасни. Изследователите предлагат всички храни, съдържащи фосфати, да бъдат етикетирани като опасни за общественото здраве. Според техните изследвания, натрупването на фосфати в организма може да причини калцификация на органите при хора с бъбречна недостатъчност и дори при хора без бъбречни проблеми.

Но Международният съвет по хранителни добавки заявява, че неорганичните фосфати имат дълга история на безопасна употреба в храните и че допълнителни проучвания са доказали тяхната безопасност. Като се има предвид това, храните, съдържащи динатриев фосфат, често са опаковани и силно обработени, така че те не са най-здравословният избор за начало.

Как да го избегнем

Ако сте привързани към динатриев фосфат въпреки гаранциите за неговата безопасност, можете просто да го изключите от диетата си. Идентифицирането му обаче може да бъде трудно.

В повечето случаи всичко, което трябва да направите, е да проверите списъка със съставките на опаковката на храните, за да разберете дали даден продукт съдържа динатриев фосфат или не. Въпреки това, фосфатите се използват и в месната индустрия, за да се предотврати развалянето, а опаковките на месото обикновено не споменават това.

Избягването на пакетирани и преработени храни е един от начините да заобиколите динатриевия фосфат. Това ще бъде от полза и за цялостното ви здраве. Закупуването на местно произведено месо е друг начин да избегнете динатриевия фосфат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss