Вмъкване и премахване на централни линии: какво да очаквате

Рак на гърдата лечения като химиотерапия обикновено изискват чести изследвания на кръвта и обикновено трябва да бъде даден през вената или чрез IVS. Може да стане болезнено да бъдете многократно боцкани с игли или снабдени с IV. За да намалите дискомфорта си по време на лечението, може да бъде опция дългосрочна IV или централна линия. Ако ще получавате IV лечения за дълъг период от време, това може да е особено полезно.

Какво представляват централните линии?

Централните линии са IV, които могат да се вкарат през кожата. Тези линии имат тънка дълга куха тръба или катетър. Този катетър се вкарва през по-малките ви вени и в по-големите ви централни вени, като горната празна вена.

Централните линии могат да останат на място от месеци до години в зависимост от типа. Те могат да се използват за вземане на кръв или приложение на течности, антибиотици, парентерално хранене или други лекарства. Въпреки че осигуряват безопасен и ефективен начин за достъп до вените ви, има леки рискове. В някои случаи централната линия може да причини инфекция, да се блокира или да развие кръвен съсирек.

Централни венозни катетри: PICC линии срещу портове

Централна линия може да бъде от полза във всяка от следните ситуации:

 • Вашите вени са малки, скрити или повредени, което може да затрудни медицинската сестра да намери вена, от която да вземе кръв или да постави IV.
 • Трябва да получавате лечение за повече от един ден наведнъж или за продължителен период от време.
 • Имате нужда от повече от едно лекарство наведнъж.
 • Искате да се лекувате у дома или се нуждаете от непрекъсната инфузия.
 • Нуждаете се от така наречените „везикантни лекарства“, които могат да увредят кожната ви тъкан, ако изтекат извън вените ви.

Какви видове централни линии са налични?

Има няколко вида централни линии, които обикновено се използват за химиотерапевтични лечения. Типът, който Вашият лекар препоръчва, зависи от продължителността и вида на Вашето лечение. Вашите лични предпочитания също се вземат предвид, тъй като всички те имат различни плюсове и минуси. Трите най-често използвани включват:

Периферно поставен централен катетър (PICC)

Периферно поставен централен катетър или PICC линия се вкарва в голяма вена на ръката ви близо до лакътя. Това обикновено се прави с местна анестезия от специално обучена медицинска сестра. Единият край на катетъра ще остане извън кожата ви. Специална превръзка ще покрие PICC, когато не се използва. Линията изисква седмична смяна на превръзката, за да се предотврати инфекция. Линията също трябва да се поддържа суха през цялото време, така че трябва да бъде покрита по време на къпане или душ.

Имплантируем порт за гръдния кош

Хирургът може да постави имплантируем порт за гръдния кош под кожата ви на около инч под центъра на ключицата. Този процес обикновено изисква съзнателна седация. Ще можете да видите и усетите порта под кожата си, но не изисква превръзка или превръзка.

Тунелен катетър

Специализиран лекар или медицинска сестра може да постави тунелен катетър във вената на врата или гръдния кош. Те ще преминат единия край под кожата, преди да излезе през малък разрез в кожата ви. Подобно на PICC линия, част от катетъра ще остане извън кожата ви. Този процес изисква локална анестезия или съзнателна седация.

Тъй като централните линии могат да се заразят, важно е незабавно да се обадите на Вашия лекар, ако забележите някакви признаци на инфекция. Те могат да включват:

 • зачервяване
 • ивици
 • подуване
 • болка
 • треска
 • дренаж
 • кървене
 • топло усещане
 • усещане за парене

Премахване на централна линия

Процесът на премахване зависи от вида на линията, която имате.

Премахване на PICC

PICC линиите не трябва да се отстраняват в операционна зала. Лекар или медицинска сестра могат да ги отстранят веднага след последната ви инфузия. След почистване на зоната, те внимателно ще издърпат катетъра, докато не бъде отстранен. Те ще приложат лек натиск, за да спрат кървенето и ще покрият зоната със стерилна марлена превръзка. Превръзката трябва да остане в продължение на 24 часа. Трябва да избягвате вдигане на тежести или напрегната дейност през този 24-часов период.

Въпреки че процесът на премахване на линията PICC изглежда прост, той трябва да се извършва само от лекар или обучена медицинска сестра. Никога не премахвайте PICC линия сами.

Премахване на имплантиран порт

Имплантираните портове се отстраняват с помощта на локална анестезия или съзнателна седация. Това се прави в стерилна операционна зала. По време на процедурата се прави малък разрез и портът и катетърът се отстраняват. Раната обикновено се затваря с помощта на Steri-Strips.

Важно е да избягвате намокряне на разреза, докато Вашият лекар не разреши.

Нормално е да изпитвате синини, подуване и чувствителност в продължение на няколко дни в областта, където портът е бил отстранен. Това трябва да се подобри след няколко дни и може да бъде облекчено с Tylenol и Advil, ако Вашият лекар одобри.

Обадете се на Вашия лекар, ако:

 • имате болка, синини или подуване, което се влошава, вместо да се подобрява
 • гной или течност изтича от разреза
 • зоната за отстраняване става гореща, червена и раздразнена
 • развивате треска
 • има много кървене от разреза

Вземането за вкъщи

Наличието на централна линия може да намали част от болката и тревожността, причинени от редовното вземане на кръв и IV вливания. Те имат някои плюсове и минуси, които варират в зависимост от вида на линията, която имате. Ако ще имате химиотерапия или други IV лечения на рак, не забравяйте да говорите с Вашия лекар кой тип централна линия е най-подходящ за вас. Вашият лекар може да отговори на въпроси или притеснения, които може да имате относно процеса на поставяне или премахване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss