Витамин D и цироза на черния дроб: каква е връзката?

Витамин D играе важна роля за здравето на черния дроб. Дефицитът на витамин D може да увеличи риска от чернодробно заболяване като цироза. Повишеният витамин D може да ви помогне да управлявате чернодробните заболявания.

Дефицитът на витамин D е често срещан при хора с чернодробни заболявания като цироза.

Това е така, защото недохранването често е резултат от неспособността на черния дроб да обработва витамин D и други важни витамини, като витамин А и цинк. Недохранването е, когато тялото ви не абсорбира достатъчно хранителни вещества, за да се поддържа.

Тази липса на хранене може да направи симптомите на цироза по-тежки, като същевременно предпазва имунната ви система от правилна защита срещу други инфекции или заболявания.

Прочетете, за да научите повече за тясната връзка между витамин D и цирозата на черния дроб, включително как можете да използвате добавки с витамин D за предотвратяване или управление на чернодробно заболяване.

Чернодробното заболяване причинява ли дефицит на витамин D?

Експертите смятат, че дефицитът на витамин D е по-често срещан при хора с цироза, отколкото при по-голямата популация. Проучване от 2018 г. на 218 души с цироза установи, че 59% имат дефицит на витамин D, като 25% от тях имат тежък дефицит.

Двата основни фактора, отговорни за тази връзка, са недохранването и възпалението.

Увредената чернодробна тъкан губи способността си да метаболизира витамин D и други важни витамини от храна или орални добавки, което води до недохранване. Това води до спадане на нивата на витамин D в кръвта с времето.

А болната чернодробна тъкан често се възпалява. Това не само намалява способността на черния ви дроб да обработва витамин D, но също така го кара да произвежда повече С-реактивен протеин (CRP), който участва в реакцията на имунната ви система.

Тази промяна в нивата на витамин D и CRP може да причини възпалениекоето прави още по-трудно за тялото ви да абсорбира витамин D.

А 2018 проучване от 338 души с чернодробна фиброза и цироза установиха, че както недохранването, така и възпалението играят роля в тежкия дефицит на витамин D, увеличавайки риска от тежка цироза и смърт.

Може ли ниският витамин D да причини проблеми с черния дроб?

Докато дефицитът на витамин D може да е резултат от проблеми с черния дроб, не е толкова ясно дали ниските нива на витамин D са пряка причина за проблеми с черния дроб.

Малко проучване от 2020 г. сравнява нивата на витамин D при 40 души с неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и 40 души без NAFLD. Изследователите установяват, че участниците с NAFLD са имали анамнеза за ниски нива на витамин D, което може да е увеличило риска от NAFLD, дори когато са имали типични нива на чернодробни ензими.

Дефицитът на витамин D също е свързан с по-висок риск от тежки усложнения и смърт от цироза и други чернодробни заболявания.

Може ли ниският витамин D да причини жълтеница?

Ниският витамин D не причинява жълтеница сам по себе си. Но чернодробното заболяване е свързано както с ниския витамин D, така и с жълтеницата.

Жълтеница се случва, когато черният ви дроб не обработва правилно билирубина, жълтеникаво вещество в кръвта ви, което обикновено преминава в червата като отпадъчен продукт. Вместо това билирубинът остава в кръвта ви и се натрупва до високи нива, което кара кожата и очите ви да пожълтяват.

Беше ли Ви полезно?

Може ли витамин D да помогне за лечение на чернодробно заболяване и цироза?

Добавките с витамин D може да са в състояние да лекуват чернодробно заболяване и цироза, но изследването не е убедително.

Преглед на изследване от 2021 г. установи, че добавките с витамин D могат да помогнат за справяне с хронично чернодробно заболяване като NAFLD.

А проучване от 2021 г. установи, че приемането на перорални добавки с витамин D в продължение на 6 месеца намалява някои бактериални инфекции при хора с цироза и им помага да реагират по-добре на лечението.

Но изследователи в преглед от 2021 г. на 27 клинични изпитвания на добавки с витамин D за чернодробни заболявания стигнаха до заключението, че много от изпитванията не са имали достатъчно хора, които да считат резултатите за надеждни. Те също така отбелязаха, че много от опитите не разкриват как са били финансирани, което затруднява да се разбере дали са били спонсорирани или финансирани от индустриални групи, които биха могли да променят резултатите.

Витамин D след чернодробна трансплантация

Някои хора с напреднала цироза може да се нуждаят от чернодробна трансплантация, за да заменят увредената чернодробна тъкан. Според а Проучване от 2022 гдобавянето на витамин D след чернодробна трансплантация може да увеличи шансовете ви за успех на трансплантацията и да удължи оцеляването ви.

Може ли витамин D да помогне за предотвратяване на чернодробно заболяване или цироза?

Въпреки че не е ясно дали ниският витамин D допринася за риска от чернодробно заболяване, той може да увеличи риска от прогресиране на чернодробно заболяване до цироза.

Здравословните нива на витамин D също могат да помогнат за предотвратяване на усложнения от чернодробно заболяване, като възпаление и фиброза.

Въпреки че някои проучвания предполагат, че витамин D от храна, ултравиолетова (UV) светлина или орални добавки е полезен за хора с чернодробно заболяване, повечето проучвания са неубедителни. Американската асоциация за изследване на чернодробните заболявания не включва витамин D в своите насоки за управление.

Може ли твърде много витамин D да навреди на черния дроб?

има няма доказателства че твърде много витамин D уврежда черния дроб.

Твърде много витамин D обаче може да има токсични ефекти върху други части на тялото ви, като бъбреците или щитовидната жлеза.

Други витамини за здравето на черния дроб

Други витамини, които са важни за вашето здраве на черния дроб включват:

  • витамин А
  • витамин B6
  • фолиева киселина (витамин B9)

  • витамин B12
  • витамин Ц
  • витамин Е
  • витамин К
  • цинк
Беше ли Ви полезно?

Витамин D играе важна роля за здравето на черния дроб. Хората с чернодробно заболяване често имат ниски нива на витамин D. Дефицитът на витамин D при състояния като цироза или NAFLD може да направи симптомите или усложненията по-тежки.

Говорете със здравен специалист за това как да получите здравословно количество витамин D, ако сте изложени на риск от чернодробно заболяване или искате да помогнете за справяне с чернодробно заболяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss