Взаимодействия на Veozah: алкохол, лекарства и други

Veozah (фезолинетант) е перорална таблетка с рецепта, която се приема за лечение на определени симптоми на менопаузата. Това лекарство може да взаимодейства с други лекарства. Например Veozah може да взаимодейства с циметидин (Tagamet HB) и флувоксамин (Luvox).

Veozah се използва при възрастни за лечение на вазомоторни симптоми на менопаузата, като горещи вълни.

Взаимодействие може да възникне, защото едно вещество кара друго вещество да има ефект, различен от очаквания. Взаимодействия могат да възникнат и ако имате определени здравословни проблеми.

Продължете да четете, за да научите за възможните взаимодействия на Veozah. А за повече информация относно Veozah, включително подробности за употребата му, вижте тази статия.

Взаимодейства ли Veozah с други лекарства?

Преди да започнете да приемате Veozah, уведомете Вашия лекар и фармацевт за всички лекарства, отпускани без рецепта, или други лекарства, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да помогне за предотвратяване на възможни взаимодействия. (За да научите дали Veozah взаимодейства с билки или витамини и добавки, вижте раздела „Има ли други взаимодействия с Veozah?“ по-долу.)

Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Таблицата по-долу изброява лекарства, които могат да имат неблагоприятен ефект върху хората, приемащи Veozah. За повече информация вижте „Кога трябва да избягвам Veozah?“ раздел по-долу.

Име на лекарството Какво може да се случи
циметидин (Tagamet HB) може да увеличи риска от нежелани реакции от Veozah

флувоксамин (Luvox)

може да увеличи риска от нежелани реакции от Veozah
мексилетин може да увеличи риска от нежелани реакции от Veozah
ципрофлоксацин може да увеличи риска от нежелани реакции от Veozah
ацикловир може да увеличи риска от нежелани реакции от Veozah
алопуринол може да увеличи риска от нежелани реакции от Veozah

Кога трябва да избягвам Veozah?

Някои здравословни състояния или други фактори могат да повишат риска от увреждане, ако приемате Veozah. В такива случаи Вашият лекар може да не Ви предпише Веоза. Те са известни като противопоказания. Списъкът по-долу включва противопоказания за Veozah.

Ако имате цироза: Ако имате цироза (тежки чернодробни белези), Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Veozah. Това е така, защото Veozah може да причини проблеми с черния дроб като страничен ефект. Като приемате Veozah, може да влошите цирозата.

Ако имате цироза, Вашият лекар може да Ви препоръча различна възможност за лечение.

Ако имате тежък бъбречен проблем: Вашето тяло разчита на бъбреците ви, за да помогне за отстраняването на Veozah от вашата система. Лекарите обикновено няма да предписват Veozah на хора, които имат тежки бъбречни проблеми, включително бъбречна недостатъчност. Това е така, защото приемането на Veozah при това състояние може да доведе до високи нива на Veozah в тялото ви. И това може да увеличи риска от странични ефекти от лекарството.

Ако имате сериозен бъбречен проблем, Вашият лекар може да препоръча различна възможност за лечение за Вас.

Ако вземете лекарства, които забавят активността на определен ензим: Вашето тяло разчита на специфичен ензим (протеин), за да разгради Veozah. Лекарите обикновено няма да предписват Veozah, ако приемате лекарства, които забавят активността на този ензим. Това е така, защото приемането на Veozah с тези лекарства може да повиши нивото на Veozah в тялото ви. На свой ред това може да увеличи риска от странични ефекти.

Примери за тези лекарства включват:

  • лекарството за блокер на H2 рецептори циметидин (Tagamet HB)
  • антидепресантът флувоксамин (Luvox)
  • лекарството за неправилен сърдечен ритъм мексилетин

Преди да започнете лечение с Veozah, уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които приемате. Те могат да ви посъветват за всякакви възможни взаимодействия с Veozah. Също така обсъдете дали някой от факторите по-горе се отнася за вас. Те могат да определят дали Veozah е безопасно да приемате.

Взаимодейства ли Veozah с алкохола?

Не е известно, че Veozah взаимодейства с алкохол. Но Veozah и големи количества алкохол могат да причинят увреждане на черния дроб. Така че пиенето на големи количества алкохол по време на лечението с Veozah може да направи по-вероятно да получите този страничен ефект.

Алкохолът също може да предизвика вазомоторните симптоми на менопаузата, като горещи вълни. И Veozah се приема за лечение на тези симптоми. Това означава, че пиенето на алкохол по време на лечението с Veozah може да затрудни овладяването на тези симптоми.

Ако имате въпроси относно консумацията на алкохол, докато приемате Veozah, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Има ли други взаимодействия с Veozah?

Veozah може да има други взаимодействия. Те могат да възникнат при добавки, храни, ваксини или дори лабораторни тестове. Вижте по-долу за подробности. Обърнете внимание, че информацията по-долу не включва всички други възможни взаимодействия с Veozah.

Veozah взаимодейства ли с добавки?

Преди да започнете да приемате Veozah, говорете с Вашия лекар и фармацевт за всички билки или витамини и добавки, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да ви помогне да избегнете възможни взаимодействия.

Ако имате въпроси относно взаимодействията, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Veozah взаимодействия с билки

В момента Veozah няма съобщения за взаимодействие с билки. Но това не означава, че взаимодействията с билките няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все още е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато приемате Veozah.

Взаимодействия на Veozah с витамини

В момента Veozah няма съобщения за взаимодействие с витамини. Но това не означава, че взаимодействията на витамините няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все още е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато приемате Veozah.

Veozah взаимодейства ли с храната?

В момента Veozah няма съобщения за взаимодействие с храна. Ако имате въпроси относно консумацията на определени храни по време на лечението с Veozah, говорете с Вашия лекар.

Veozah взаимодейства ли с ваксините?

В момента Veozah няма съобщения за взаимодействие с ваксини. Ако имате въпроси относно поставянето на определени ваксини по време на лечението с Veozah, говорете с Вашия лекар.

Veozah взаимодейства ли с лабораторните тестове?

В момента Veozah няма съобщения за взаимодействие на Veozah с лабораторни тестове. Ако имате въпроси относно извършването на определени лабораторни тестове по време на лечението с Veozah, говорете с медицинския специалист, който назначава теста.

Veozah взаимодейства ли с канабис или CBD?

В момента Veozah няма съобщения за взаимодействие с канабис (обикновено наричан марихуана) или продукти от канабис като канабидиол (CBD). Но както при всяко лекарство или добавка, говорете с Вашия лекар, преди да използвате канабис с Veozah.

Забележка: Канабисът е незаконен на федерално ниво, но е законен в много щати в различна степен.

Влияе ли моята здравна история дали трябва да приемам Veozah?

Някои медицински състояния или други здравословни фактори могат да повишат риска от взаимодействия с Veozah. Преди да приемете Veozah, говорете с Вашия лекар за здравната си история. Те ще определят дали Veozah е подходящ за вас.

Здравословни състояния или други фактори, които могат да взаимодействат с Veozah, включват:

Тежки чернодробни проблеми: Ако имате тежък чернодробен проблем, като чернодробна недостатъчност, говорете с Вашия лекар, преди да приемете Veozah. Veozah може да причини увреждане на черния дроб като страничен ефект, което може да влоши чернодробния Ви проблем. Вашият лекар може да Ви каже дали Veozah е безопасен вариант за лечение.

Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Veozah, ако имате цироза (тежки чернодробни белези). За подробности вижте „Кога трябва да избягвам Veozah?“ раздел по-горе.

Тежки бъбречни проблеми: Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Veozah, ако имате тежък бъбречен проблем, включително бъбречна недостатъчност. За подробности вижте „Кога трябва да избягвам Veozah?“ раздел по-горе.

Бременност: Не е известно дали Veozah е безопасно да се приема по време на бременност. Ако сте бременна или планирате бременност, говорете с Вашия лекар, преди да приемете Veozah.

Кърмене: Не е известно дали е безопасно да приемате Veozah по време на кърмене. Също така не е известно дали лекарството преминава в кърмата или причинява странични ефекти при дете, което е кърмено. Ако кърмите или планирате да кърмите, говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Алергична реакция: Ако сте имали алергична реакция към Veozah или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Veozah. Това е така, защото приемането на лекарството може да причини друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добър избор за Вас.

Как мога да предотвратя взаимодействия?

Предприемането на определени стъпки може да ви помогне да избегнете взаимодействия с Veozah. Преди да започнете лечение, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Нещата, които трябва да обсъдите с тях, включват:

  • Независимо дали пиете алкохол или употребявате канабис.
  • Други лекарства, които приемате, както и всякакви витамини, добавки и билки. Вашият лекар или фармацевт може да ви помогне да попълните a списък с лекарства.
  • Какво да направите, ако започнете да приемате ново лекарство по време на лечението с Veozah.

Също така е важно да разберете Veozah’s етикет и друга документация които може да идват с лекарството. На етикета може да има цветни стикери, които описват взаимодействията. И документацията (понякога наричана листовка за пациента или ръководство за лекарства) може да има други подробности за взаимодействията. (Ако не сте получили документи с Veozah, помолете вашия фармацевт да отпечата копие за вас.)

Ако имате затруднения с четенето или разбирането на тази информация, Вашият лекар или фармацевт може да Ви помогне.

Приемането на Veozah точно както е предписано също може да помогне за предотвратяване на взаимодействия.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Ако все още имате въпроси относно Veozah и неговите възможни взаимодействия, говорете с Вашия лекар.

Въпросите, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

  • Какво трябва да направя, ако подозирам възможно лекарствено взаимодействие с Veozah?
  • Имам ли здравословни проблеми, които взаимодействат с Veozah?
  • Трябва ли да ви казвам, ако започна да приемам друго лекарство по време на лечението си с Veozah?

За да научите повече за Veozah, вижте тази статия „Veozah (fezolinetant)“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss