Взаимодействия на Cimerli: алкохол, лекарства и други

Cimerli (ranibizumab-eqrn) е лекарство, отпускано с рецепта, използвано за определени очни заболявания. Не е известно да взаимодейства с алкохол, други лекарства или добавки. Възможно е обаче да не можете да приемате Cimerli, ако имате очна инфекция.

Cimerli се предписва на възрастни за лечение на:

 • оток на макулата след очен удар

 • диабетен оток на макулата
 • диабетна ретинопатия
 • влажна дегенерация на макулата, свързана с възрастта
 • миопична хороидална неоваскуларизация, което е сериозно състояние на очите, което може да се случи при хора с късогледство

Cimerli се предлага като течен разтвор, който се инжектира в окото ви от очен специалист. Неговата активна съставка* е ranibizumab-eqrn. (Причината „-eqrn“ да се появява в края на името на лекарството е да покаже, че е различно от други подобни лекарства.)

Взаимодействие може да възникне, защото едно вещество кара друго вещество да има ефект, различен от очаквания. Взаимодействия могат да възникнат и ако имате определени здравословни проблеми.

Продължете да четете, за да научите за възможните взаимодействия на Cimerli. А за повече информация относно Cimerli, включително подробности за употребата му, вижте тази статия.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Cimerli взаимодейства ли с други лекарства?

Не е известно, че Cimerli взаимодейства с други лекарства. Производителят на Cimerli не е разгледал взаимодействията в проучванията на лекарството.

Все пак е възможно взаимодействията с други лекарства да бъдат разпознати в бъдеще. Например може да се появят нови лекарства, за които е установено, че взаимодействат с Cimerli.

Преди да започнете да получавате инжекции Cimerli, уведомете Вашия лекар и фармацевт за всички лекарства, отпускани без рецепта, или други лекарства, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да помогне за предотвратяване на възможни взаимодействия. (За да научите дали Cimerli взаимодейства с билки или витамини и добавки, вижте раздела „Има ли други взаимодействия с Cimerli?“ по-долу.)

Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Кога трябва да избягвам Cimerli?

Някои здравословни състояния или други фактори могат да повишат риска от увреждане, ако приемате Cimerli. В такива случаи Вашият лекар може да не Ви предпише Cimerli. Те са известни като противопоказания. Списъкът по-долу включва противопоказания за Cimerli.

Ако имате инфекция в или близо до окото: Възможно е да не можете да получите инжекции Cimerli, ако имате очна инфекция. Това е така, защото приемането на лекарството може да влоши Вашата инфекция. Вашият лекар може да отложи лечението Ви с Cimerli, докато не излекува инфекцията.

Ако сте имали алергична реакция: Ако сте имали алергична реакция към Cimerli или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Cimerli. Това е така, защото приемането на лекарството може да предизвика друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добри варианти за Вас.

Преди да започнете да получавате инжекции Cimerli, говорете с Вашия лекар, ако някой от факторите по-горе се отнася за Вас. Вашият лекар може да определи дали Cimerli е безопасен за Вас.

Cimerli взаимодейства ли с алкохола?

Не е известно Cimerli да взаимодейства с алкохол.

Ако имате въпроси относно консумацията на алкохол по време на лечението с Cimerli, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Има ли други взаимодействия с Cimerli?

Не е известно, че Cimerli взаимодейства с добавки, храни, ваксини или лабораторни тестове. Но взаимодействията все още са възможни. Продължете да четете по-долу за повече подробности.

Cimerli взаимодейства ли с добавките?

Преди да започнете да получавате инжекции Cimerli, говорете с Вашия лекар и фармацевт за всички билки или витамини и добавки, които приемате. Споделянето на тази информация с тях може да ви помогне да избегнете възможни взаимодействия.

Ако имате въпроси относно взаимодействията, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Цимерли и билки

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Cimerli с билки. Но това не означава, че взаимодействията с билките няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все пак е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато получавате инжекции Cimerli.

Цимерли и витамини

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Cimerli с витамини. Но това не означава, че взаимодействията на витамините няма да бъдат признати в бъдеще.

Поради тази причина все пак е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някой от тези продукти, докато получавате инжекции Cimerli.

Cimerli взаимодейства ли с храната?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Cimerli с храна. Ако имате въпроси относно консумацията на определени храни по време на лечението с Cimerli, говорете с Вашия лекар.

Cimerli взаимодейства ли с ваксина или лабораторни тестове?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Cimerli с ваксини или лабораторни тестове. Ако имате въпроси относно получаването на определени ваксини или извършването на лабораторни изследвания по време на лечението с Cimerli, говорете с Вашия лекар.

Cimerli взаимодейства ли с канабис или CBD?

Понастоящем няма съобщения за взаимодействие на Cimerli с канабис (обикновено наричан марихуана) или продукти от канабис като канабидиол (CBD). Но както при всяко лекарство или добавка, говорете с Вашия лекар, преди да използвате канабис с Cimerli.

Забележка: Канабисът е незаконен на федерално ниво, но е законен в много щати в различна степен.

Влияе ли моята здравна история дали трябва да получавам Cimerli?

Някои медицински състояния или други здравословни фактори могат да повишат риска от взаимодействия с Cimerli. Преди да започнете лечение с Cimerli, говорете с Вашия лекар относно здравната си история. Те ще определят дали Cimerli е подходящ за вас.

Здравословни състояния или други фактори, които могат да взаимодействат с Cimerli, включват:

Очна инфекция: Може да не е безопасно да получавате инжекции Cimerli, докато имате очна инфекция. Това е така, защото приемането на лекарството може да влоши Вашата инфекция. Вашият лекар може да отложи лечението Ви с Cimerli, докато не излекува инфекцията.

Бременност: Не е известно дали е безопасно да получавате инжекции Cimerli по време на бременност. Ако сте бременна или планирате бременност, говорете с Вашия лекар.

Кърмене: Не е известно дали е безопасно да приемате Cimerli по време на кърмене. Не е известно дали лекарството преминава в кърмата или причинява нежелани реакции при дете, което е кърмено. Ако кърмите или планирате да го правите, говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

Алергична реакция: Ако сте имали алергична реакция към Cimerli или някоя от съставките му, Вашият лекар вероятно няма да Ви предпише Cimerli. Това е така, защото инжектирането на лекарството може да причини друга алергична реакция. Можете да попитате Вашия лекар за други лечения, които може да са по-добър избор за Вас.

Как мога да предотвратя взаимодействия?

Предприемането на определени стъпки може да ви помогне да избегнете взаимодействия с Cimerli. Преди да започнете лечение, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Нещата, които трябва да обсъдите с тях, включват:

 • как можете да помогнете за предотвратяване на очни инфекции
 • други лекарства, които приемате, както и всякакви витамини, добавки и билки (вашият лекар или фармацевт може да ви помогне да попълните списък с лекарства)
 • какво да направите, ако започнете да приемате ново лекарство по време на лечението с Cimerli

Също така е важно да разберете Cimerli’s етикет и друга документация които може да идват с лекарството. На етикета може да има цветни стикери, които описват взаимодействията. И документацията (понякога наричана листовка за пациента или ръководство за лекарства) може да има други подробности за взаимодействията. (Ако не сте получили документи от Cimerli, помолете вашия фармацевт да отпечата копие за вас.)

Ако имате затруднения с четенето или разбирането на тази информация, Вашият лекар или фармацевт може да Ви помогне.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Ако все още имате въпроси относно Cimerli и неговите възможни взаимодействия, говорете с Вашия лекар.

Въпросите, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

 • Продължителността на моето лечение с Cimerli влияе ли на риска от взаимодействия?
 • Какво трябва да направя, ако подозирам взаимодействие с Cimerli?
 • Трябва ли да ви казвам дали спирам или започвам някакви лекарства по време на лечението ми с Cimerli?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss