Взаимодействието между статини и омега-3 мастни киселини: познайте фактите

Какво представляват статините?

Статините са широко предписвани лекарства, които пречат на производството на холестерол в черния дроб. Те могат да намалят нивата на холестерола и триглицеридите на липопротеините с ниска плътност (LDL). Те също имат противовъзпалителни свойства.

LDL е опасен тип холестерол, защото може да образува отлагания, известни като плаки по стените на артериите. Тези плаки могат да се спукат и да образуват съсиреци. Съсиреците от своя страна могат да блокират притока на кръв към мозъка и да причинят инсулт. Ако съсирекът блокира притока на кръв към сърцето, това може да причини сърдечен удар.

Не всеки холестерол е лош. Вашето тяло всъщност се нуждае от малко холестерол, за да произвежда важни хормони и да смила храната. Холестеролът с липопротеини с висока плътност (HDL) се счита за добър холестерол, тъй като може да помогне за отстраняването на част от LDL от кръвния поток. Твърде много LDL може да запуши артериите. Това е известно като атеросклероза.

11 храни за повишаване на HDL

Има няколко различни вида статини. Както всички лекарства, това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Това е важно, защото един статин може да не е достатъчно ефективен, за да управлява вашия холестерол. Може да е необходим друг тип, за да свършите работата.

Определянето на правилното лекарство и дозировка за вас също може да предприеме някои експерименти. Хората, приемащи статини, обикновено започват с дозата, препоръчана за техните здравословни проблеми. Ако изпитвате странични ефекти, дозите могат да бъдат намалени, за да се намалят или елиминират усложненията.

Какво представляват омега-3 мастните киселини?

Омега-3 мастните киселини са есенциални мастни киселини. Това означава, че омега-3 трябва да бъдат част от редовната диета на всеки. Изследвания предполага, че редовният прием е свързан с подобряване на холестерола, намален риск от анормални сърдечни ритми и по-добро цялостно здраве на сърцето.

Омега-3 съдържат ключовите съставки ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Възрастните трябва да се стремят към дневен прием на EPA и DHA от най-малко .25 грама и не повече от 2 грама без лекарска препоръка поради риск от кървене. Някои растителни масла, ядки и семена съдържат алфа-линоленова киселина (ALA), която може да се превърне в EPA и DHA в тялото. В Служба за хранителни добавки препоръчва дневен прием на ALA от 1,1 грама за небременни възрастни жени и 1,6 грама за мъже за тези, които получават омега-3 от нерибни източници.

Има ли връзка?

Статините са добре утвърдени лекарства, доказано помагащи за понижаване на холестерола и подобряване на здравето на сърцето. Омега-3 също могат да играят роля.

Ако се чудите дали е безопасно да комбинирате двете за максимален ефект, ето какво установи проучване от 2017 г.: Комбинирането на 1800 милиграма (mg) EPA с доза от 4 mg статин всеки ден значително намалява холестеролните плаки в сърдечните кръвоносни съдове в сравнение да приемате статини самостоятелно.

Терапевтична стратегия, използваща тази комбинация, може да бъде от полза за хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Необходими са обаче повече изследвания за потенциалните защити, които комбинацията от омега-3 и статини може да осигури.

Как да добавите комбинацията към рутината си

Статините са лекарства с рецепта. Вашият лекар ще реши дали трябва да започнете терапия със статин, както и вида статин и дозировката, която е подходяща за Вас.

Статините са подходящи за хора с умерени до високи нива на LDL или други рискове от сърдечно-съдови заболявания. Тези рискове могат да включват следното:

  • предишен инфаркт, инсулт или друго сърдечно-съдово заболяване
  • диабет
  • фамилна хиперхолестеролемия
  • висок риск от бъдещи сърдечни заболявания

В Американска сърдечна асоциация препоръчва терапия със статини, ако имате ниво на LDL холестерол от 70 до 189 милиграма на децилитър (mg/dL) и имате диабет. Асоциацията също препоръчва тази терапия, ако имате 7,5 процента или по-висок риск от сърдечен удар или инсулт през следващите 10 години. Всеки възрастен с LDL от 190 mg/dL също трябва да бъде обмислен за лечение със статини.

Високото кръвно налягане, затлъстяването и тютюнопушенето увеличават риска от сърдечни заболявания, независимо от нивото на холестерола.

Защо трябва да приемате статини през нощта?

Омега-3 мастни киселини се предлагат като добавки без рецепта. Те също се намират във високи концентрации в някои храни, включително:

  • студеноводни мастни риби, като сьомга и риба тон
  • ядки
  • семена
  • растителни масла
  • зеленолистни
  • обогатени млечни продукти

Консумирането на риба два пъти седмично или богати на омега-3 храни като ленени семена, семена от чиа, орехи, листни зеленчуци и яйца през цялата седмица трябва да осигури на вашата диета достатъчно количество омега-3.

Говорете с Вашия лекар

Ако смятате, че вашата диета или рутина не осигуряват достатъчно омега-3, говорете с Вашия лекар за начини да увеличите приема си. По същия начин, ако годишната ви кръвна картина покаже, че нивата на LDL се покачват, говорете дали започването на терапия със статини би било от полза за вас.

Ако в момента приемате статин, не забравяйте да съобщите за всички симптоми, като мускулна скованост, болезненост или болка. Промяната във вида или дозата на вашия статин може да е всичко, което е необходимо, за да се реши проблемът. Трябва също да поговорите за това дали вашият статин върши адекватна работа при контролиране на холестерола.

Също така е добра идея да говорите с Вашия лекар относно рисковете за сърдечно-съдовото здраве. Попитайте за риска от инсулт, инфаркт или други форми на сърдечно заболяване. Ако сте изложени на риск, важно е да обсъдите начините, по които можете да започнете да подобрявате сърдечно-съдовото си здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss