Вашите ЧЗВ относно упражненията на Кегел за свръхактивен пикочен мехур (OAB)

Дисфункцията на нервите и мускулите около пикочния мехур може да доведе до лош контрол на пикочния мехур, изтичане на урина и свръхактивен пикочен мехур (OAB). При OAB мускулите на пикочния мехур се свиват и се опитват да изтласкат урината, което може да доведе до често и неотложно уриниране и, потенциално, инконтиненция.

Упражненията на Кегел са вид тренировка за тазовото дъно, която помага за укрепване на мускулите, които поддържат пикочния мехур, матката и ректума. Тези видове упражнения често се препоръчват, за да помогнат на хора с проблеми с пикочния мехур като OAB.

В тази статия отговаряме на някои често срещани въпроси за това как упражненията на Кегел могат да помогнат за справяне или подобряване на симптомите на OAB.

Помагат ли упражненията на Кегел за свръхактивен пикочен мехур?

Упражненията на Кегел са тренировки, насочени към укрепване на мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур и контролират уринирането, наред с други неща.

Мускулите на тазовото дъно могат да бъдат засегнати от редица причини, включително бременност, раждане или нараняване, както и някои неврологични състояния. Когато това се случи, сигналите, които казват на пикочния мехур да се свие и да освободи урина, може да не сигнализират правилно, което води до спешна или честа нужда от уриниране.

При някои хора с OAB това също може да причини изтичане на урина, ако мускулите, които спират потока на урината, не работят правилно. Упражненията за тазовото дъно като Кегел могат да помогнат за укрепване на мускулите около и вътре в пикочния мехур, за да се избегне инконтиненция и да се подобри контролът на пикочния мехур.

Няколко проучвания са открили, че упражненията за тазовото дъно могат да подобрят симптомите на уринарна инконтиненция чрез намаляване както на честотата на изтичане на урина, така и на обема на изтичане.

Проучвания, които са изследвали използването на упражнения за тазовото дъно при жени с OAB, са открили, че този вид мускулна тренировка може да помогне за значително подобряване на симптомите на OAB – включително спешност, честота и инконтиненция – със или без добавянето на помощни средства за упражнения като напр. Кинезиотейпинг или електрическа стимулация.

Как да правя упражнения на Кегел?

За да изпълнявате упражнения на Кегел, свивате, задържате и отпускате мускулите на тазовото дъно. Въпреки че това може да звучи просто, може да отнеме известно време и практика, за да научите техниката правилно.

За да намерите мускулите на тазовото си дъно, представете си, че се опитвате да избегнете преминаването на газове и стиснете мускулите, които бихте използвали. Трябва да усетите тези мускули да се дърпат или стягат във вагиналната или ректалната област.

Можете също така да опитате да спрете урината си по средата, докато уринирате. Това може да ви помогне да намерите мускулите на тазовото дъно, но упражненията на Кегел не трябва да се правят, докато уринирате редовно, защото това може да отслаби мускулите на тазовото дъно, вместо да ги укрепи. Може също да доведе до увреждане или инфекция на пикочния мехур или бъбреците.

Ако не сте сигурни дали сте локализирали мускулите на тазовото дъно, можете да пъхнете пръст във влагалището или ректума и да стегнете мускулите, сякаш се опитвате да задържите урина. Трябва да почувствате как мускулите се стягат около пръста ви.

След като намерите мускулите на тазовото дъно, можете да започнете да практикувате упражненията на Кегел със следните стъпки:

  1. Уверете се, че пикочният ви мехур е празен и седнете или легнете в удобна позиция, като например легнало по гръб със свити колене, за да започнете. Можете да практикувате да правите упражнения в изправено положение, след като сте сигурни, че сте намерили правилните мускули.
  2. Стегнете мускулите на тазовото дъно. Опитайте се да задържите стискането за 3-5 секунди.
  3. Отпуснете мускулите и отпуснете напълно тазовото дъно.
  4. Работете до 10–15 повторения на сесия.
  5. Повторете до три пъти на ден.

Важно е да не задържате дъха си по време на тези упражнения. След като свикнете да изпълнявате тези упражнения, разнообразете сесиите си. Практикувайте с по-кратки, по-бързи контракции или в различни позиции.

Когато правите упражнения на Кегел, внимавайте да не стягате други мускули в корема или таза, като стомаха или бедрата. Стягането на грешните мускули може да окаже по-голям натиск върху пикочния мехур и потенциално да влоши симптомите на OAB. Дишайте дълбоко и отпуснете тялото, за да предотвратите нежелано стягане на мускулите.

Могат ли стегнатите тазови мускули да причинят свръхактивен пикочен мехур?

Претоварването на мускулите на тазовото дъно може да доведе до тяхното стягане, което оказва натиск върху пикочния мехур. Това също може да доведе до позиви за уриниране и напрежение при уриниране или движение на червата.

Важно е да не прекалявате с упражненията на Кегел – в противен случай можете да стегнете прекалено тазовите мускули. Упражненията на Кегел могат да се правят редовно, но не се опитвайте да правите повече от препоръчителното.

Стегнатите тазови мускули също могат да бъдат причинени от много от същите фактори, които причиняват слаби тазови мускули, като стрес или раждане, и двете могат да доведат до често или неотложно уриниране.

Работата с физиотерапевт, като специалист по тазовото дъно, може да ви помогне да разберете по-добре причините за симптомите на пикочния мехур. Те също могат да ви помогнат да се уверите, че правите правилните упражнения, за да укрепите мускулите си, без да причинявате прекалено стягане в таза.

Колко време отнема упражненията на Кегел, за да помогнат на свръхактивния пикочен мехур?

Може да отнеме известно време, преди да почувствате ползите от упражненията на Кегел, така че търпението е важно. Може да отнеме няколко седмици преди симптомите на OAB да започнат да се подобряват.

Придържането към редовен режим от 10–15 повторения три пъти на ден може да помогне за изграждането на мускулна сила и да подготви мускула за по-постоянни резултати.

Могат ли упражненията на Кегел да излекуват свръхактивен пикочен мехур?

Не е обичайно симптомите на OAB да изчезнат напълно, но упражненията на Кегел могат да помогнат за разрешаването на много от симптомите, като инконтиненция. Въпреки това, ако спрете да правите упражнения на Кегел, има вероятност симптомите да започнат отново.

Важно е да спазвате режима си на упражнения на Кегел, без да прекалявате. Претоварването на мускулите на тазовото дъно може да доведе до болка или мускулно стягане. Това може да причини повече симптоми на пикочния мехур, както и напрежение в червата или болка по време на секс.

Физиотерапевтът може да ви помогне да разработите и да се придържате към план, който ви помага да извлечете максимума от вашите упражнения на Кегел. Този план може да поддържа симптомите на OAB под контрол, без да рискува повече увреждане на тазовото дъно.

Кога трябва да се обадя на моя лекар?

Ако не сте говорили с Вашия лекар за симптомите на OAB, това е добро място да започнете. Те могат да ви помогнат да идентифицирате причината за вашите симптоми и дали има нещо друго, което може да се направи заедно с упражненията на Кегел, за да ви помогне да облекчите симптомите си.

Те може също да са в състояние да ви помогнат да определите дали вашите симптоми са причинени от прекалено стегнати тазови мускули, които не биха били подпомогнати от упражненията на Кегел.

Вашият първичен лекар може също да ви препоръча да се консултирате с физиотерапевт, който може да ви помогне да разработите план за упражнения, който отговаря на вашите уникални нужди, или специалист по акушерство и гинеколог (OB-GYN),

Дори и да нямате симптоми на OAB, проактивните упражнения за тазовото дъно могат да помогнат предотвратявам да се появят проблеми с пикочния мехур. Ако сте изложени на риск от увреждане на тазовото дъно – бременна сте, планирате да забременеете или очаквате тазова операция – вашият здравен екип може да работи с вас, за да разработи план за предотвратяване на проблеми, преди да възникнат.

Упражненията на Кегел често се препоръчват на хора с OAB, за да подпомогнат укрепването на мускулите на тазовото дъно и да подобрят контрола на пикочния мехур. След като ги овладеете, тези видове упражнения могат да се правят по всяко време и навсякъде.

Ако изпитвате често и неотложно уриниране или течове от пикочния мехур, физиотерапевтът може да ви помогне да разработите план за упражнения за тазовото дъно, за да подобрите симптомите си и да защитите здравето на таза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss