Вашите отговори на често задавани въпроси: Козметични процедури и псориазис

Хората, живеещи с псориазис, могат да изберат да се подложат на козметични процедури като ботокс, перманентен грим и татуировки. Тези процедури носят рискове и могат да причинят обостряния.

Хората с псориазис могат да изберат да се подложат на различни козметични процедури.

Инжекциите с ботокс, микроблейдингът и изчервяването на устните не са непременно обезкуражени за хора с псориазис, но тези процедури крият рискове.

Ако имате псориазис и планирате да имате козметични процедури, полезно е да научите за техните потенциални рискове, всякакви специални съображения и как да говорите с вашия доставчик за псориазис.

Можете ли да получите ботокс, ако имате псориазис?

В информацията за предписване на козметични инжекции Botox псориазисът не е посочен като състояние, което трябва да предотврати употребата им.

Информацията за предписване обаче гласи, че инжекциите с ботокс не трябва да се прилагат в области с предшестващи заболявания. Инжекциите с ботокс също не трябва да се прилагат в области на съществуващо възпаление.

Малко количество изследвания показват, че за някои хора с псориазис инжекциите с ботокс могат действително да осигурят терапевтична полза.

Едно малко доказателство за концепцията проучване от осем души с псориазис установиха, че инжекция с ботокс е довела до значително подобрение на симптомите на псориазис за всички участници 4 седмици след лечението и без забележими странични ефекти.

Кожата, засегната от псориазис, има повече нервни влакна и повишено ниво на калцитонин ген-свързан пептид (CGRP), който играе роля при възпалението. Проучване предполага, че ботоксът инхибира освобождаването на CGRP, което може да бъде полезно като допълнителна терапия за хора с псориазис.

От друга страна, това е било докладвани че псориазисът се е образувал на мястото на инжекциите с ботокс. Информацията за предписване на козметични инжекции Botox отбелязва, че изригването на псориазис е възможна нежелана реакция.

Някое от лекарствата, използвани за лечение на псориазис, пречи ли или влияе върху инжекциите с ботокс?

Нито едно от лекарствата, за които е известно, че взаимодействат с козметичните инжекции Botox, не е специфично за псориазиса.

Въпреки това, ако решите да си направите ботокс, имайте предвид, че някои лекарства могат да взаимодействат с инжекцията. Те включват:

 • аминогликозиди, широкоспектърен антибиотик
 • антихолинергични лекарства
 • мускулни релаксанти

Всички лекарства, включително продуктите без рецепта, имат потенциал за странични ефекти и взаимодействия. Добра идея е да говорите със здравен специалист, преди да опитате ново лечение.

Защо псориазисът ограничава лечението на лицето?

Половината от хората, живеещи с псориазис, изпитват псориазис по лицето. Най-често това може да се случи по кожата в областта между носа и горната устна, веждите, горната част на челото и линията на косата.

Процедурите за лице понякога могат да бъдат трудни за хората, живеещи с псориазис, тъй като някои продукти могат да раздразнят кожата.

Хората с псориазис трябва да избягват или ограничават употребата на кремове и лосиони, които съдържат:

 • оцветители
 • аромати
 • вредни химикали
 • някои етерични масла

Дори продуктите, които се продават за чувствителна кожа, все още могат да бъдат дразнещи за хората с псориазис. Всяко дразнене на кожата може да причини обостряне на псориазис. Когато псориазисът се развие на местата на дразнене, той е известен като Феноменът на Кьобнер. Добра идея е да работите с дерматолог, за да обсъдите продуктите за грижа за кожата, подходящи за състоянието на вашата кожа.

По време на процедурата за лице естетикът трябва да подходи много внимателно към зоната с псориазис, тъй като кожата в тази област е много чувствителна.

Трябва ли да избягвам микроблейдинг или изчервяване на устните?

И микроблейдингът, и изчервяването на устните са форми на перманентен грим. Това е форма на татуировка, при която игла се използва за вкарване на цветно мастило в кожата, за да се придаде вид на постоянни вежди (за микроблейдинг) или цвят на устните (за изчервяване на устните).

Въпреки че татуирането не е строго забранено за хората, живеещи с псориазис, то носи рискове. Обмисли въздържане от татуиране когато получавате имуносупресивно лечение или когато сте в активен стадий на псориазис.

Рисковете от процедурите за татуиране включват:

 • инфекции
 • сериозно заболяване като ХИВ или хепатит
 • алергични реакции
 • белези, зачервяване, подутини и повишен риск от слънчево изгаряне
 • подуване или парене на мястото на татуировката по време на MRI сканиране
 • маскиране на признаци на рак на кожата

Друг известен риск от процедурите за татуиране е Феноменът на Кьобнер. Това се случва, когато нови псориазисни плаки се появят върху кожата, която преди това не е била засегната. Това засяга приблизително 25% от хората с псориазис, които имат травма на кожата.

Татуирането се счита за травма на кожата. Националната фондация за псориазис отбелязва, че ако си направите татуировка, съществува значителен риск псориазисът да се разпали в татуираната област. Освен това на мястото на нова татуировка могат да се появят нови петна от псориазис.

Кой трябва да избягва перманентния грим и може ли той да причини изгаряния?

Перманентният грим е вид процедура за татуиране, която включва инжектиране на мастило в кожата, за да се придаде вид на грим, като например:

 • очна линия
 • молив за устни
 • попълнени вежди
 • други форми на грим

Хората с псориазис трябва да знаят, че всяка процедура за перманентен грим е форма на татуировка и тези процедури са свързани с рискове.

Перманентният грим използва цветно мастило, инжектирано в кожата, за да придаде вид на грим. Но без мастило е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за инжектиране в кожата.

Инжектирането на мастило в кожата може да причини нараняване на кожата. След това това може да причини пристъп. Също така е възможно псориазисът да се развие в области, където е инжектирана кожата.

Как да говоря с моя козметик за псориазис?

Американската академия по дерматология препоръчва всяка козметична процедура да се извършва от лекар като сертифициран дерматолог.

Преди да се подложите на каквато и да е козметична процедура, важно е да зададете въпроси. Те могат да включват:

 • Какви квалификации има този специалист?
 • Колко от тези процедури са завършили преди това?
 • Възможно ли е да видите снимки преди и след на предишни пациенти?
 • Какви резултати трябва да очаквате?
 • Какви са рисковете от процедурата?

Ако решите да посетите козметолог за лицево или друго лечение, добра идея е да го уведомите за псориазиса и всички активни пристъпи, които може да са налице. Обяснението, че кожата може да бъде много чувствителна поради псориазис, може да бъде полезно.

Може също да е добра идея да попитате какъв вид продукти ще използвате, като не забравяте, че някои съставки може да са дразнещи за кожата и да предизвикат пристъп.

Хората, живеещи с псориазис, могат да изберат да се подложат на различни козметични процедури. Псориазисът не пречи стриктно на хората да си правят инжекции с ботокс за козметични цели или да имат постоянен грим като микроблейдинг или изчервяване на устните.

Процедурите за татуиране от всякакъв вид носят рискове и могат да причинят обостряне на псориазис или образуване на нов псориазис.

Малки проучвания показват, че ботоксът може да е полезен за някои хора с псориазис, въпреки че все пак се препоръчва да се избягват инжекциите с ботокс в области на активно възпаление.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss