Вашите възможности за лечение на актинична кератоза

Възможностите за лечение на актинична кератоза или старчески петна включват локално лечение или процедури в кабинета. Лекар или специалист по грижа за кожата може да предложи насоки за най-добрия подход.

RapidEye/Гети изображения

Актиничната кератоза е често срещано кожно заболяване, което се появява на изложена на слънце кожа. Той създава люспести, обезцветени подутини или лезии, които могат да се появят на лицето, ръцете и ръцете ви. Тези белези се наричат ​​също „старчески петна“.

Лечението на актиничната кератоза не е само козметично. Получаването на лечение може също да помогне за предотвратяване на рак на кожата, тъй като между 5% и 10% от лезиите от актинична кератоза ще станат ракови, според Фондацията за рак на кожата.

Тъй като обикновено не можете да кажете кои лезии ще представляват риск за вашето здраве, вашият лекар или дерматолог може да препоръча да вземете проактивен подход и да се отървете от всички петна, които имате.

Вашата програма за лечение може да включва химически процедури, операция, лекарства или комбинация от трите. Най-добрият подход за вас обикновено ще зависи от броя на лезиите, които имате, появата на вашите лезии от актинична кератоза и личната ви здравна история.

Прочетете, за да откриете кои лечения за актинична кератоза могат да бъдат опция за вас.

Процедури в офиса

Процедурите включват лечения, извършвани от обучен специалист, който използва специализирано оборудване в медицински кабинет.

Хирургията и другите процедури обикновено дават резултати по-бързо от лечението у дома, но също така могат да причинят повече болка. Някои може да включват допълнителни странични ефекти, включително риск от образуване на белези.

Фотодинамична терапия

При тази процедура вашият дерматолог „боядисва“ вашите петна от актинична кератоза с химически агент. След това ще седите на тъмно за 60 до 90 минути, за да дадете време на химикала да попие в кожата ви. След това вашият дерматолог ще включи лампа, която произвежда червена или синя светлина. Светлината активира химикала и унищожава лезиите.

Тази процедура може да работи за третиране на няколко петна, без да уврежда кожата между тях. Но третираната кожа може да се почувства леко изгорена или подута след процедурата.

Също така ще трябва да играете вампир, така да се каже, и да избягвате слънчева светлина поне 48 часа след това. Част от химическия агент може да остане на повърхността на кожата ви и не искате случайно да го активирате отново и да си причините слънчево изгаряне.

В някои случаи може да се нуждаете от втори кръг фотодинамична терапия. Можете да се върнете 3 седмици след първата си среща.

Химически пилинг

При тази процедура дерматолог или друг обучен здравен специалист ще покрие кожата ви с трихлороцетна киселина, химически агент, който кара горните слоеве на кожата ви да се плъзгат.

След това може да забележите известно възпаление, обезцветяване и болезненост, но новата кожа ще израсне отново в рамките на няколко седмици.

Подобно на фотодинамичната терапия, химическият пилинг може да третира редица петна върху широка повърхност.

Според а 2020 преглед сравнявайки химическия пилинг и фотодинамичната терапия, химическият пилинг крие известен риск от белези, но обикновено е по-малко болезнен от фотодинамичната терапия.

Криохирургия

Дерматологът може да препоръча криохирургия, ако имате само няколко лезии в ограничена област.

Тази процедура използва течен азот. Дерматологът или ще го напръска върху всяка лезия, или ще го изчетка с памучен тампон. Течният азот е много студен и може леко да щипе, когато се прилага.

Актиничните кератози могат да отпаднат само за няколко дни след лечението. Те могат да станат корички или да покажат мехури, преди да паднат, но това е естествена част от процеса.

Често лезиите падат след едно посещение, но може да се нуждаете от няколко цикъла на лечение, преди петната да изчезнат.

Лазерно възстановяване

Както подсказва името му, лазерният ресърфейсинг изгаря повърхностния слой на кожата ви с лазер. Тази процедура обикновено се използва за актинични кератози по лицето и скалпа. Лекарят има голям контрол върху това колко дълбоко прониква лазерът, така че лазерното възстановяване може да бъде особено полезно за лезии на чувствителните ви устни.

Не е изненадващо, че лазерите могат да бъдат болезнени, така че ако лекарят планира да третира по-дълбоки слоеве на кожата ви, може да ви даде локална упойка преди това. В зависимост от вида на използвания лазер може да имате известен риск от белези или загуба на пигмент в кожата си.

Кожата ви може да се почувства сурова или възпалена след лечението, но вероятно ще заздравее след 1 или 2 седмици.

Кюретаж и електродесикация

Понякога могат да бъдат дебели петна от актинична кератоза устойчиви на лечение. В тези случаи лекарят може да изстърже лезията ви с кюрета – тънък инструмент с остър лопатка в края.

Лекарят може да продължи с електродесикация, процедура, която използва електрическо устройство за нагряване на третираната зона. Електродезикацията изпълнява две функции: унищожава всички останали актинични кератозни клетки и помага за предотвратяване на прекомерно кървене.

Поради риск от образуване на белези, кюретажът не се препоръчва при актинична кератоза на лицето, освен ако лекарят не смята, че може да имате раково петно.

Локални лекарства

Локалните лекарства включват кремове, мехлеми и гелове, които прилагате върху повърхността на кожата си. Въпреки че този вид лечение може да отнеме повече време от процедурите в кабинета, можете да приложите лекарството в удобството на собствения си дом.

Дерматологът може да предпише локално лекарство, ако имате множество петна в широк участък от кожата.

Ако имате много актинични кератози, може да не успеете да премахнете всяко едно петно. Но много лекарства могат да изчистят поне 75% лезии по кожата Ви през първата година от употребата на лекарството. Лезиите по лицето са склонни да реагират по-добре на лекарства, отколкото тези на ръцете или ръцете.

Лекарства, одобрени от FDA

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри следните лекарства за лечение на актинична кератоза:

 • 5-флуороурацил (5-FU)
 • имиквимод (IMQ)
 • диклофенак натрий (DFS)
 • тирбанибулин
 • ингенол мебутат (IM)

Дерматологът или друг лекар може да препоръча и предпише подходящото лекарство за вашите нужди.

5-флуороурацил (5-FU)

 • Търговски марки: Carac, Efudex и Fluoroplex са търговски марки за 5-FU.
 • Как се използва: Ще прилагате крема два пъти на ден, докато лезиите се отлепят. Това може да отнеме от 2 до 4 седмици. Вашите лезии може да не заздравеят напълно до един месец след като спрете да използвате 5-FU.
 • Как работи: То блокира синтеза на ДНК и нарушава клетъчното делене при актиничните кератози.
 • Странични ефекти: Може да изпитате промяна в цвета на кожата, подуване или образуване на корички, но рискът от белези е нисък.
 • Специални съображения: 5-FU може да навреди на развиващите се фетуси, така че избягвайте да го използвате по време на бременност.

Имиквимод (IMQ)

 • Търговски марки: Aldara и Zyclara са търговски марки за IMQ.
 • Как се използва: Предписващият клиницист може да препоръча нанасяне на крема веднъж или два пъти седмично в продължение на 12 до 16 седмици.
 • Как работи: IMQ стимулира имунната ви система да произвежда химикал, наречен интерферон, който атакува предраковите клетки.
 • Странични ефекти: Може да забележите сърбеж, подуване, лющене или промяна в цвета на кожата.
 • Специални съображения: Това лекарство може да не е най-добрият вариант, ако имате имунодефицитно разстройство.

Диклофенак натрий (DFS)

 • Търговски марки: Solaraze е търговска марка за DFS.
 • Как се използва: Ще прилагате гела върху кожата си два пъти на ден в продължение на 2 до 3 месеца.
 • Как работи: DFS комбинира нестероидното противовъзпалително лекарство (NSAID) диклофенак с хиалуронова киселина, химикал, който помага за изглаждане на кожата ви.
 • Странични ефекти: DFS може да причини сърбеж, обрив, сухота и лющене. Ако имате чувствителна кожа, която реагира остро на 5-FU, това лекарство може да предложи по-нежна алтернатива.
 • Специални съображения: Тъй като НСПВС могат да повлияят на кръвообращението ви, трябва да избягвате употребата на DFS, ако наскоро сте имали инфаркт.

Тирбанибулин

 • Търговски марки: Klisyri е търговска марка за тирбанибулин.
 • Как се използва: Прилагайте мехлема веднъж дневно в продължение на 5 последователни дни. Избягвайте миене или докосване на областта в продължение на 8 часа след като сте поставили мехлема.
 • Как работи: Мехлемът убива бързо растящи клетки, като тези при актинични кератози, като предотвратява растежа на определени клетъчни градивни елементи.
 • Странични ефекти: Може да забележите леко сърбеж и парене на мястото, където прилагате мехлема.
 • Специални съображения: Тъй като тирбанибулин разрушава клетките, избягвайте разпространението му до всякакви входни точки на тялото ви, като очите или устните. Ще искате да приложите това само върху лицето и скалпа си.

Ингенол мебутат (IM)

 • Търговски марки: Picato е търговска марка за IM.
 • Как се използва: Това лекарство се предлага в две концентрации: 0,015% и 0,05%. За да третирате петна по тялото си, обикновено ще използвате 0,05% гел веднъж дневно в продължение на 2 дни. За да третирате петна по лицето си, обикновено ще използвате 0,015% гел в продължение на 3 дни. Избягвайте да докосвате или миете третираната зона в продължение на 6 часа след нанасяне на гела.
 • Как работи: Подобно на тирбанибулин, IM убива бързо растящи кожни клетки. След това подтиква имунната система на тялото ви да изчисти останалите анормални клетки.
 • Странични ефекти: Може да имате корички, лющене, сърбеж или подуване в третираната зона.
 • Специални съображения: Както при тирбанибулин, ще искате да избегнете навлизането на гела в очите или устата ви.

Как да предотвратим актинична кератоза

Един от най-добрите начини да защитите кожата си от актинична кератоза е да предотвратите появата на тези петна на първо място. Дори ако вече имате няколко петна, можете да предприемете действия, за да предотвратите появата на нови.

Няколко полезни стратегии за здравето на кожата:

 • Нанесете слънцезащитен крем преди всяко приключение на открито: Увреждането от слънцето е кумулативно, така че дори няколко минути слънчева светлина в крайна сметка могат да навредят на кожата ви.
 • Нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки 2 часа: Слънцезащитният крем не предлага постоянна защита. Повечето слънцезащитни кремове се изтриват след няколко часа, така че носете слънцезащитен крем със себе си, за да го нанасяте отново при дълги пътувания.
 • По-висок слънцезащитен фактор (SPF) върши по-добра работа: Изберете слънцезащитен крем с най-малко 30 SPF — това означава, че той блокира 30 пъти повече ултравиолетови (UV) лъчи от незащитената кожа.
 • Носете слънцезащитни екипи: Всички дрехи блокират ултравиолетовите лъчи до известна степен, но по-тъмните, плътно тъкани тъкани обикновено предлагат повече защита.
 • Намерете сянка: Ако всичко друго се провали, можете да използвате средата си, за да блокирате слънцето. Ако сте на открито, опитайте да почивате под чадър, дърво или беседка през най-ярките части на деня.

Долния ред

Въпреки че петната от актинична кератоза може да изглеждат безобидни, някои могат да станат ракови, така че е важно да лекувате всичките си петна веднага щом ги забележите.

Методите на лечение варират в широки граници, от еднодневни операции до схеми на лечение, които продължават седмици. Дерматологът може да предложи повече насоки за това кои лечения ще работят най-добре за вашите специфични нужди.


Емили Суейм е здравна писателка и редактор на свободна практика, специализирана в психологията. Има бакалавърска степен по английски език от Kenyon College и магистърска степен по писмена форма от California College of the Arts. През 2021 г. тя получи своя сертификат на Съвета на редакторите по науки за живота (BELS). Можете да намерите повече от работата й в GoodTherapy, Verywell, Investopedia, Vox и Insider. Намерете я на Twitter и LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss