Вашето ръководство за хипертироидна миопатия

Хипертиреоидизмът може да причини мускулна слабост или миопатия. Най-доброто лечение обикновено е в съответствие с цялостния ви план за лечение на хипертиреоидизъм.

Хипертиреоидизмът е ендокринно заболяване. Това се случва, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормон, наречен тироксин. Това води до повишаване на метаболизма.

Честите симптоми на хипертиреоидизъм включват неволна загуба на тегло, изпотяване, раздразнителност и сърцебиене. Хипертиреоидизмът обаче понякога може да доведе до загуба на мускулен контрол, заедно с мускулна болка и скованост.

Това се нарича хипертироидна миопатия. Медикаментите, които управляват нивата на хормоните, често могат да помогнат при лечението на хипертироидна миопатия, а допълнителните възможности за лечение, като например операция, могат да помогнат, когато лекарствата не са достатъчни.

Какво означава „миопатия“?

Миопатията е дума за състояния, които засягат мускулната тъкан.

Обикновено миопатиите причиняват мускулна слабост, скованост и болка. В някои случаи миопатията може да доведе до разрушаване на мускулите, което може да бъде фатално.

Миопатията може да бъде наследствена или придобита поради друго състояние, като хипертиреоидизъм.

Защо хипертиреоидизмът причинява миопатия?

Точната връзка между хипертиреоидизма и миопатията не е известна. Може да се окаже, че тъй като свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза води до ускоряване на метаболизма ви и цялостната телесна обработка, тялото разгражда мускулната тъкан по-бързо, отколкото може да бъде заменена.

Мускулната сила също може да бъде повлияна от това как хипертиреоидизмът кара тялото да използва повече енергия. Освен това много хора с хипертиреоидизъм имат затруднения със съня. Без адекватен сън, мускулите нямат време да се излекуват и да се възстановят от стреса на ежедневната употреба, което може да доведе до слабост.

Видове миопатия, причинена от хипертиреоидизъм

Хората с хипертиреоидизъм могат да развият различни миопатии. Например, много често болестта на Грейвс е свързана с хипертиреоидизъм. Болестта на Грейвс е състояние, което включва слабост и увреждане на мускулите, които контролират движението на очите и клепачите ви. Това може да причини загуба на зрение.

Вид миопатия, наречена тиреотоксична периодична парализа, също е свързана с хипертиреоидизъм. Тази миопатия причинява внезапни, временни и често тежки пристъпи на мускулна слабост. Атаките възникват, когато нивата на серумния калий на засегнатото лице спаднат.

В някои случаи хипертиреоидизмът може да доведе до тежък тип миопатия, наречена рабдомиолиза. Това състояние причинява мускулен разпад. Без лечение тази миопатия може да бъде фатална.

Как се чувства хипертиреоидната миопатия?

Точните симптоми на хипертироидна миопатия зависят от тежестта и от засегнатите мускули. Някои хора изпитват лека мускулна слабост, докато други са изложени на риск от животозастрашаващо мускулно разпадане.

Възможните симптоми на хипертироидна миопатия включват:

 • мускулна слабост около бедрата
 • мускулна слабост около раменете
 • генерализирана мускулна слабост
 • забавени рефлекси
 • мускулен оток или уголемяване
 • мускулна скованост
 • мускулни крампи и болка

 • мускулен разпад

Възможности за лечение на хипертироидна миопатия

За повечето хора с хипертироидна миопатия най-добрият начин за лечение на тяхната миопатия е да намерят правилното лечение за техния хипертиреоидизъм.

Лечението на хипертиреоидизъм често премахва всички симптоми, включително миопатия. Може също да получите лечение, което да ви помогне да управлявате симптомите си. Възможностите за лечение включват:

 • Антитироидни лекарства: Тези лекарства карат щитовидната жлеза да произвежда по-малко тироксин.
 • Бета-блокери: Бета-блокерите могат да помогнат за намаляване на симптомите на миопатия, като намалят ефекта, който хормонът на щитовидната жлеза има върху тялото ви.
 • Радиойодна терапия: Това лечение включва прием на капсули или течност с радиоактивен йод, които бавно унищожават клетките, произвеждащи хормони на щитовидната жлеза.
 • Кортикостероиди: Ако имате мускулен оток или уголемяване, Вашият лекар може да Ви предпише кортикостероиди, за да помогне за справяне с този симптом.
 • Хирургия: Понякога операция за отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза е опция. Хората, на които е отстранена щитовидната жлеза, ще трябва да приемат хормонални лекарства, които заместват функцията на щитовидната жлеза до края на живота им.

Колко време отнема възстановяването от миопатия на щитовидната жлеза?

Може да отнеме от 1 до 2 години, за да се коригират хормоналните ви нива, когато за първи път започнете лечение на заболяване на щитовидната жлеза.

Това обаче не означава, че ще отнеме толкова време, за да се възстановите от миопатия на щитовидната жлеза. Често бета-блокерите и други лечения могат да осигурят бързо облекчаване на симптомите.

Разходи и покритие за лечение на миопатия

Цената на лечението на хипертироидна миопатия зависи от вашето местоположение и застрахователно покритие. Зависи и от вида на лечението, което получавате. Например план за лечение с антитиреоидни лекарства и бета-блокери ще струва много по-малко от операция.

Според Medicare, ако нямате застраховка, операцията за премахване на цялата или част от щитовидната жлеза струва 3304 долара в амбулаторен хирургичен център или 6110 долара в болница. Ако сте записани в Medicare, бихте платили $660 в хирургичния център и $1221 в болница.

Много застрахователни планове имат подобен инструмент за търсене, който можете да използвате, за да намерите приблизителната цена на лечението, включително лекарства, операции и срещи. Можете да използвате кода на ICD-10 за хипертироидна миопатия E05.90, за да започнете търсенето.

Имайте предвид, че посещенията при лекар и изследванията също могат да увеличат разходите ви. В някои случаи вашият първичен лекар ще може да лекува хипертироидна миопатия, но може да се наложи да посетите специалист, като ендокринолог. Посещенията на специалист струват повече с почти всички застрахователни планове.

Живот с хипертиреоидизъм

Управлението на хипертиреоидизма може да бъде предизвикателство. Симптомите могат да ви накарат да се чувствате уморени и слаби. За щастие има ресурси, към които можете да се обърнете за подкрепа. Ако сте получили диагноза за това състояние, проверете тези организации:

 • Фондацията за болестта на Грейвс и щитовидната жлеза: Ще намерите ресурси като образователни материали, групи за подкрепа и връзки към местни медицински и социални услуги, когато посетите Фондацията за болестта на Грейвс и щитовидната жлеза.
 • Американската тиреоидна асоциация (ATA): ATA може да ви помогне да се свържете с клинични изпитвания, ресурси за пациенти, местни ендокринни специалисти и др.
 • Промяна на щитовидната жлеза: ThyroidChange е организация за застъпничество, която може да ви помогне да намерите персонализирана грижа за хипертиреоидизъм.

Хипертиреоидизмът може да доведе до мускулна слабост. Това се нарича хипертироидна миопатия.

Симптомите и тежестта на хипертироидната миопатия варират в зависимост от засегнатите мускули. В някои случаи може да настъпи загуба на зрение или разрушаване на мускулите.

Обикновено същите лекарства, които лекуват хипертиреоидизъм, могат да лекуват и хипертиреоидна миопатия. Това често включва антитироидни лекарства и бета-блокери. Понякога се налага операция за отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss