Вашето ръководство за процедурите за изследване на кръвта за алкохол

Има няколко теста за измерване на нивото на алкохол в кръвта. Тези процедури обикновено са прости, но може да отнеме няколко седмици, за да получите резултати.

Кръвният тест за алкохол измерва процента алкохол в проба от кръвта ви. Този тест може да измери нивото на интоксикация. Често се използва по правни причини, като например проверка дали някой е шофирал под въздействието на алкохол.

В лечебно заведение се прави кръвна проба за алкохол. Кръвната проба ще бъде изпратена в лаборатория за анализ и резултатите няма да бъдат налични веднага. В някои случаи може да отнеме седмици, за да получите резултатите от кръвен тест за алкохол. Кръвните тестове за алкохол обаче са по-точни от алтернативите, като дрегерите, и е много по-малко вероятно да дадат фалшиви положителни резултати.

Защо се използват кръвни тестове за алкохол?

Кръвният тест за алкохол може да провери дали човек наскоро е употребявал алкохол. Тези тестове могат също да покажат колко алкохол е консумирал човек. Има няколко правни причини едно лице може да бъде помолено да вземе един от тези тестове. Това включва:

 • за проверка дали са шофирали под въздействието на алкохол
 • за да проверят дали са пили, докато са били под законовата възраст за пиене
 • за проверка дали са били в нетрезво състояние по време на пътнотранспортно произшествие
 • като част от условията на пробация или условно освобождаване
 • като част от криминално разследване
 • по време на скрининг преди наемане на работа
 • за да проверят дали са пили по време на работа
 • да се тества за алкохолно отравяне, за да може да се даде подходящо медицинско лечение
 • като част от програма за лечение на алкохолизъм

Кръвна проба за алкохол се прави в лаборатория. Ако трябва да вземете такъв, ще бъдете помолени да отидете в медицинско заведение, за да ви бъде взета кръв. Този процес е по-дълъг от теста за алкохол с дрегер, който много хора свързват с теста за алкохол в ситуации като шофиране в нетрезво състояние. Известно е обаче, че кръвните тестове са по-точни.

Видове тестове за алкохол в кръвта

Има няколко различни вида тестове за алкохол в кръвта. Най-често срещаният тип се използва за показване на количеството алкохол, което човек е консумирал наскоро. Това се нарича тяхното съдържание на алкохол в кръвта (BAC). Има и тестове, които се използват за измерване на хроничната употреба на алкохол и натрупването на алкохолни биомаркери в тялото. Това включва:

 • Трансферин с дефицит на въглехидрати (CDT): CDT е тест, който може да идентифицира тежката употреба на алкохол. Повишените нива на CDT показват, че човек редовно е консумирал множество напитки.
 • Фосфатидилетанол (PEth): Нивата на PEth в тялото се влияят от употребата на алкохол до 2 седмици.
 • Етил глюкуронид/етил сулфат (EtG/EtS): Тези химикали са обикновено се измерва в урината след пиене, но могат да бъдат измерени и в кръвта.

Тестът за BAC е най-често срещаният тип тест за алкохол в кръвта. Това е този, който се използва за повечето правни, медицински и тестове за работа. CDT тестовете обаче често се използват за хора, които са част от програми за лечение на алкохол или които имат здравословни проблеми, свързани с алкохолна зависимост. Резултатите от PEth обикновено се използват в изследвания, а не в диагностични тестове.

Обяснени са резултатите от теста за алкохол в кръвта

Резултатите от теста за алкохол в кръвта ще покажат процентното съдържание на алкохол в кръвта. Резултатите от теста за алкохол в кръвта са само за 6 до 12 часа след последното питие на дадено лице. Възможни резултати кръвен тест за алкохол са:

 • трезвен: 0,0% BAC
 • Законно нетрезво състояние: 0,08% BAC
 • Силно увредени: 0,08% до 0,40% BAC
 • С риск от усложнения (включително кома или смърт): над 0,40% BAC

Важно е да запомните, че нивата на интоксикация се усещат различно за различните хора. Например, някой може да има 0,03% BAC и все още да е много пиян и да не може да шофира.

Освен това законите варират според държавата. Въпреки че законовата граница за шофиране е 0,08% във всички щати, санкциите варират рязко. Плюс това, в някои щати шофьорите на възраст под 21 години имат различен, много по-нисък законов праг на процент на BAC.

Кръвен тест за алкохол срещу дрегер

Кръвните тестове за алкохол и дрегерите се използват за измерване на интоксикация, но има ключови разлики.

Една от основните разлики е, че кръвните тестове са много по-надеждни и точни. Алкотестерите могат да дадат фалшиви положителни резултати, тъй като тестът разчита на човек, който духа в устройството за почивка. Това може да внесе алкохол, който е бил в устата на човека, а не неговата кръв, и може да причини фалшиви положителни резултати и показания, които са твърде високи.

Например, фалшиви положителни резултати върху дрегерите може да е резултат от:

 • скорошна употреба на вода за уста
 • скорошна консумация на храна, приготвена в алкохол
 • не е ял от известно време
 • някои лекарства
 • скорошна или честа употреба на инхалатор
 • носене на протези
 • скорошно оригване
 • сироп за кашлица

Често задавани въпроси относно кръвните тестове за алкохол

Все още имате въпроси? Можете да научите повече за кръвните тестове за алкохол, като прочетете отговорите на някои често задавани въпроси по-долу.

Колко дълго алкохолът остава в кръвта?

Алкохолът обикновено остава в кръвта между 6 и 12 часа. Фактори, като вашия метаболизъм, телесно тегло, генетика, възраст, цялостно здравословно състояние, приети лекарства и количеството храна, изядена през деня, могат да играят роля за това колко време е необходимо на алкохола да напусне кръвта ви.

Може ли кръвен тест да покаже тежко пиене?

Кръвните тестове могат да покажат тежко пиене, но само в рамките на определени времеви рамки. BAC тест може да покаже пиене в рамките на 6- до 12-часов прозорец. Тестът CDT може да покаже тежко пиене в рамките на 2 до 3 седмици.

Какво може да причини фалшив положителен резултат при кръвен тест за алкохол?

Кръвните тестове за алкохол са много по-малко податливи на фалшиви положителни резултати, отколкото дихателните тестове, като дрегерите. Въпреки това все още е възможно да се появят фалшиви положителни резултати. Най-честите причини са кръвни проби, които не са обработени правилно или които са замърсени по време на тестване.

Колко време отнема кръвен тест за алкохол, за да получите резултати?

Резултатите от дрегера са незабавни, но резултатите от кръвната проба за алкохол могат да отнемат седмици. Времето, необходимо за получаване на резултатите, вероятно ще зависи от причината, поради която е бил необходим тестът.

Например, тестовете преди наемане на работа често имат бърз прозорец, за да помогнат за ускоряване на процеса на наемане, така че може да разберете тези резултати в рамките на няколко дни. Въпреки това, ако тестът е свързан със съмнение за шофиране в нетрезво състояние, резултатите често отнемат няколко седмици.

Пиенето на алкохол предната вечер ще повлияе ли на кръвната картина?

Ако имате някакви кръвни изследвания, обикновено е добра идея да избягвате алкохола предишната вечер. Алкохолът може да повлияе на нивата на кръвната захар и мазнините. Това може да даде неточни резултати при обичайна лабораторна работа, като липиден панел или A1C тест.

Какъв кръвен тест показва увреждане на черния дроб от алкохол?

Чернодробните функционални тестове са кръвни тестове, които се използват, за да се види колко добре функционира черният Ви дроб. Чернодробните функционални тестове включват тест за гама-глутамил транспептидаза (GGT). GGT е ензим, който се произвежда в черния дроб. Нивото на GGT в кръвта ви показва увреждане на черния дроб, причинено от алкохол.

Получаване на подкрепа

Промяната на връзката ви с алкохола може да се почувства непосилна, но има ресурси, които могат да помогнат. Когато сте готови, можете да проверите:

 • Гореща линия на Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA): Можете да се обадите на 1-800-662-4357, за да получите информация и препоръки за местни ресурси. Услугата е достъпна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Горещата линия е напълно безплатна, а представителите говорят както английски, така и испански.
 • Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (NIAAA): NIAAA предоставя безплатно навигатор за лечение които могат да ви помогнат да намерите програми за възстановяване, терапевти и медицински грижи във вашия район.
 • Анонимни алкохолици (AA): AA използва подход за възстановяване в 12 стъпки и има глави в Съединените щати и онлайн.
 • SMART възстановяване: SMART Recovery е платформа и програма за възстановяване, която предлага ресурси, инструменти и поддържащи общностни пространства, за да ви помогне да успеете.
 • Жени за трезвеност: Women for Sobriety предлага изобилие от ресурси, включително лични срещи, онлайн поддръжка и телефонни консултации. Жени за трезвеност приветства всички жени, които искат да се откажат от алкохола или наркотиците.
 • Гейове и лесбийки в Анонимни алкохолици (GaL-AA): GaL-AA може да помогне на членовете на LGBTQ общността да намерят гостоприемни и подкрепящи срещи на AA.

За вкъщи

Кръвните тестове за алкохол се използват за измерване на кръвното съдържание. Този тест може да разбере дали някой е пил наскоро и може да каже колко е пил този човек.

Често тези тестове се използват за правни въпроси, като подозрение за шофиране в нетрезво състояние или пиене от непълнолетни, но те също са често срещани за тестване преди наемане на работа, като част от програми за рехабилитация на алкохол и за тестване за алкохолно отравяне.

Тестовете за алкохол в кръвта са по-надеждни от дрегерите и е по-малко вероятно да дадат фалшиви положителни резултати. Резултатите може да отнеме няколко седмици, но ще се базират на алкохол, консумиран в рамките на 6 до 12 часа преди теста.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss