Вашето ръководство за плеврит, свързан с лупус

При лупус имунната система може погрешно да атакува различни части на тялото, включително плеврата, на мембраната, обвиваща белите дробове.

Лупус, или системен лупус еритематозус (SLE), е автоимунно заболяване, което може да причини възпаление в различни части на тялото, включително плеврата, която покрива гръдната кухина и обгражда белите дробове.

Плевралното възпаление е известно още като плеврит.

Това възпаление може да причини остра гръдна болка при дишане, тъй като нормално гладките плеврални слоеве стават грапави и могат да се трият един в друг, когато вдишвате и издишвате.

Дали плевритът е симптом на лупус?

Плевритът, който е възпаление около белите дробове, технически не е симптом на лупус, но е често срещано усложнение. Влияе около 43% на хора със състоянието. Изследванията на аутопсията показват, че различни форми на заболяване на белодробната лигавица, включително плеврит, могат да присъстват при до 93% от хората с лупус.

Възпалението на вашата плевра може да причини болка в гърдите, особено при дълбоко вдишване или кашляне, и може също да доведе до затруднено дишане. Това е един от многото начини, по които лупусът може да засегне различни органи и тъкани в тялото ви.

Симптоми на плеврит при лупус

При лупус плевритът може да се прояви с различни симптоми, които могат да включват:

 • Болка в гърдите: Плевритната болка в гърдите е отличителен симптом на плеврит. Често се описва като остра, пробождаща или болки болка и има тенденция да се влошава при дълбоко дишане, кашляне или кихане.
 • Диспнея (недостиг на въздух): Индивидите с плеврит, свързан с лупус, могат да изпитат затруднено дишане, особено при дълбоко вдишване.
 • кашлица: Някои хора могат да развият суха или продуктивна кашлица.
 • Чувствителност на гърдите: Гръдната ви стена може да стане нежна на допир.
 • Треска: Треската може да бъде свързана с плеврит, особено ако има основна инфекция.

Диагностика на плеврит при лупус

Плевритът при лупус се диагностицира чрез комбинация от клинична оценка, медицинска история, образни тестове и анализ на течност около белите дробове. Лекарите или здравните специалисти ще оценят вашите симптоми, ще проведат образни изследвания като рентгенография на гръдния кош, ЯМР или ултразвук и могат да извършат тестове на плевралната течност, получена чрез процедура, наречена торакоцентеза.

Тази течност може да предостави важни улики. Например при плеврит, свързан със SLE, течността може да показва признаци като повишени нива на определени протеини, ниски нива на глюкоза и високи нива на лактат дехидрогеназа.

Положителните антинуклеарни антитела (ANA) в течността също могат да предполагат автоимунен произход. Но е важно да се отбележи, че положителен резултат от ANA трябва да се тълкува предпазливо, тъй като може да се появи и при други състояния, включително някои видове рак.

Научете повече за диагнозата лупус

Диагнозата лупус често се основава на комбинация от кръвни тестове, образни тестове, анализ на урината и клинична оценка. Обърнете се към медицински специалист за правилна диагноза и план за лечение, ако има съмнение за лупус.

Беше ли Ви полезно?

Как се лекува плеврит от лупус?

Плевритът при лупус обикновено се лекува чрез справяне с основното автоимунно заболяване (лупус) и овладяване на свързаното възпаление и болка.

Лечението може да включва следните подходи:

 • Имуносупресивни лекарства: Лупусът е автоимунно заболяване и често се предписват лекарства, които потискат имунната система, за да се контролира свръхактивният имунен отговор. Обичайните имуносупресивни лекарства включват кортикостероиди (напр. преднизон) и модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs) като хидроксихлорохин, азатиоприн или микофенолат мофетил.

  • В някои ситуации други лекарства като ритуксимаб или белимумаб, които модулират имунната ви система, могат да се обмислят за лечение на лупус.
 • Управление на болката: Болкоуспокояващи като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да помогнат за справяне с плевритна болка в гърдите. Опциите без рецепта включват ибупрофен или аспирин, но при силна болка може да са необходими НСПВС с рецепта.
 • Промени в начина на живот: Поддържането на здравословен начин на живот, включително балансирана диета, редовни упражнения и избягване на тютюнопушенето, може да помогне за справяне със симптомите на лупус и да подобри цялостното ви здраве.
 • Биологични лекарства: Биологичните продукти са по-нова форма на лекарство, което може да бъде ефективно за лечение на лупус. Ритуксимаб или белимумаб обикновено се препоръчват.

Колко дълго продължава лупусният плеврит?

Продължителността на плеврит при лупус може да варира значително от човек на човек. Може да е остър, краткотраен епизод или хроничен, повтарящ се симптом на лупус. В някои случаи плевритът може да продължи няколко дни или седмици и да премине с лечение, докато в други може да персистира или да се повтори за продължителен период от време.

Лупусът е хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с периоди на пристъпи (когато симптомите се влошават) и ремисии (когато симптомите се подобряват). Плевритът често се появява по време на пристъпи на лупус, когато възпалението в плеврата е по-активно.

Научете повече за пристъпите на лупус тук.

Плевритът е медицинско състояние, характеризиращо се с възпаление на плеврата, която представлява двуслойна мембрана, обграждаща белите дробове и покриваща гръдната кухина.

Плевритът може да бъде причинен от различни основни заболявания, включително инфекции, респираторни нарушения или автоимунни заболявания, като лупус.

Ако имате лупус и имате болка в гърдите или затруднено дишане, важно е да получите медицинска оценка, за да изключите други потенциални причини и да управлявате ефективно състоянието си. Ранното откриване и лечение са от ключово значение за управлението на свързания с лупус плеврит и предотвратяването на усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss