Вашето ръководство за остеопороза и счупени кости: Опознайте своите рискове

Фрактурите са често срещани при хора с остеопороза, защото костите им са по-крехки, отколкото са били. Най-застрашените кости са бедрата, китките и гръбначните прешлени. Тези прекъсвания може да изискват специално лечение.

Stígur Már Karlsson/Heimsmyndir/Getty Images

Когато имате остеопороза, рискът от счупване на кост е много по-висок от обикновено. Остеопорозата кара костите ви да стават слаби, чупливи и крехки, което означава, че дори лек удар или падане може да причини фрактура.

Остеопорозата често води до фрактури на бедрата, китките и гръбначния стълб. Компресионните фрактури на гръбначния стълб се случват, защото костите в гръбначния стълб стават твърде слаби, за да поддържат тялото ви.

Научете повече за най-често срещаните видове фрактури при остеопороза и техните симптоми, както и как можете да намалите риска.

Какво представляват остеопорозните фрактури?

Фрактурите при остеопороза са счупвания, които се случват, защото костите ви са загубили сила и маса с течение на времето. Остеопорозата няма никакви симптоми, така че може да не знаете, че я имате, докато не получите първата си фрактура.

Остеопорозата е една от най-честите причини за фрактури при възрастни хора. Смята се, че поне 1.5 милиона всяка година се появяват фрактури при остеопороза. Най-често срещаните фрактури при хора с остеопороза са фрактури на бедрото, китката и гръбначния стълб.

Инциденти като падания могат да причинят фрактури на костите. Въпреки това, остеопорозата може да отслаби костите до степен, в която привидно безобидни движения, като кашлица, навеждане или повдигане на предмети, могат да доведат до фрактури. Това е особено вярно за фрактури с вертикална компресия (гръбначни фрактури).

Когато имате остеопороза, костите ви прогресивно отслабват до степен, в която стават крехки и лесно се чупят. Състоянието е по-често при жените, отколкото при мъжете, но хората от всякакъв произход са изложени на риск. И този риск се увеличава с възрастта.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Остеопорозни фрактури на гръбначния стълб

Компресионните фрактури на прешлените (фрактури на гръбначния стълб) се развиват в резултат на слабост в костите на гръбнака. Фрактурите на гръбначния стълб са почти два пъти по-чести от други видове фрактури, свързани с остеопороза, като фрактури на бедрото и китката.

Имате 24 кости (прешлени) в гръбначния стълб. Тези кости са разделени от междупрешленни дискове, които действат като амортисьори по време на движение. Остеопорозата може да накара прешлените да отслабнат и да загубят формата си, като станат по-тесни и плоски, отколкото са били преди. Това понякога може да накара по-възрастните да станат по-ниски и да развият заоблен гръб или гърбица.

Вертикалните компресионни фрактури се случват, когато отслабените прешлени са подложени на твърде голям натиск, което ги кара да се напукат. Тези фрактури могат да се появят след падане или след леки ежедневни движения, като огъване или усукване.

Гръбначните фрактури при остеопороза често са болезнени, но някои хора не изпитват симптоми. Може да забележите, че болката в гърба ви:

 • влошава се, когато се движите
 • става по-добре, когато си почивате
 • пътува до краката ви
 • може да се влоши при малки движения, като кашляне и кихане

Диагноза

За да диагностицира фрактура на гръбначния стълб, лекарят първо ще извърши физически преглед. Те ще ви попитат за вашите симптоми и ще натиснат мястото на болката ви. Освен това лекар ще анализира изравняването на гръбначния ви стълб и цялостната стойка.

След това образният тест може да помогне за потвърждаване на фрактура на гръбначния стълб. Това може да включва рентгенова снимка, компютърна томография (CT) или ядрено-магнитен резонанс (MRI). Ако не сте получили диагноза остеопороза, лекарят може да назначи сканиране на костната плътност, за да търси признаци на загуба на костна маса.

Лекар от първичната медицинска помощ, лекар от спешното отделение или друг медицински специалист може да диагностицира остеопорозна фрактура. Но в някои случаи може да бъдете насочени към специалист като ревматолог или ортопед.

Други често срещани фрактури при остеопороза

Докато остеопорозата може да доведе до фрактури на всяка кост в тялото ви, гръбнакът, бедрата и китките се считат за най-уязвими.

Най-честите симптоми на костна фрактура включват болка, подуване и деформация на засегнатата област. Може също да забележите щракащи или смилащи шумове, когато настъпи счупването.

В зависимост от това къде се появява остеопорозната фрактура, може да не сте в състояние да натоварите костта. Например фрактурата на бедрото може да ви попречи да ходите, а счупената китка може да затрудни движението на ръката ви.

Диагноза

Лекарят може да диагностицира остеопорозна фрактура, след като назначи образни тестове, като рентгенови лъчи, за да помогне за идентифициране на фрактурата. Лекарят може също да нареди тест за костна плътност, за да потвърди диагнозата остеопороза. Точната диагноза ще помогне на лекаря да определи най-добрия план за лечение.

Лечение на фрактури при остеопороза

Лечението на фрактури при хора с остеопороза обикновено включва две стъпки: лечение на острото нараняване и лечение на остеопорозата, за да се предотвратят бъдещи счупвания. Лечението на самото счупване ще зависи от местоположението и тежестта на счупването.

Лечение на фрактури на гръбначния стълб

В повечето случаи гръбначните фрактури, свързани с остеопороза, се подобряват сами, без операция, в рамките на 3 месеца. Вместо операция, лекарят може да препоръча да опитате почивка, комбинирана с краткотрайни лекарства за болка.

Въпреки това може да се наложи операция за лечение на по-тежки фрактури на гръбначния стълб, които причиняват постоянна болка и затруднения в подвижността. В такива случаи лекарят ще препоръча едно от следните:

 • Кифопластика: Тази рентгеново-насочвана операция включва използването на балон за създаване на пространство между компресираните прешлени. След това хирургът запълва фрактурата с циментова смес, която помага за укрепване на гръбначния стълб.
 • Вертебропластика: Тази процедура е подобна на кифопластиката. Основната разлика е, че костният цимент се поставя директно в компресираните прешлени без използването на балон, за да се направи допълнително място за цимента предварително.

Въпреки че ще трябва да се подложите на обща анестезия за тези операции, те са минимално инвазивни и трябва да можете да възобновите нормалните си дейности малко след процедурата.

Когато обмисляте всяка процедура, важно е да знаете, че резултатите от кифопластиката може да продължат по-дълго от тези от вертебропластиката.

Бедро, китка и други фрактури

Счупеното бедро е сериозно нараняване, което може да бъде изключително болезнено и значително да намали подвижността ви. След фрактура на бедрото повечето хора ще трябва да се подложат на операция през следващите ден-два. Има няколко различни вида фрактури на бедрената кост, които са често срещани сред хората с остеопороза, и хирургичният подход може да бъде различен при всеки.

Хирургът може да използва хирургически винтове и щифтове за стабилизиране на ставата или може да извърши частична или пълна смяна на тазобедрената става.

Лечението на фрактури на китката също зависи от вида на счупването. Като цяло костите ще трябва да бъдат събрани отново, за да могат да заздравеят. Обикновено това означава подравняване на костите и поставяне на шина или гипс. За по-сериозни прекъсвания може да се наложи операция. Хирурзите ще използват инструменти като щифтове, винтове и пластини, за да държат костите заедно.

Лечението на други счупени кости ще зависи от вида и тежестта на счупванията.

Лечение на остеопороза и предотвратяване на фрактури

За много хора счупената кост е първият признак на остеопороза. Ако лекар диагностицира остеопороза след вашата почивка, той може да предпише лекарства за остеопороза, за да предотврати бъдещи прекъсвания.

Лекарят трябва да обсъди с Вас лечението на остеопорозата скоро след фрактурата. Ако вече сте имали една счупена кост, вие сте изложени на риск от нова фрактура.

Има няколко варианта за лечение, които могат да помогнат за забавяне на загубата на костна маса и да намалят риска от фрактури. Не всички лекарства са безопасни за всички и някои от тези лекарства могат да причинят странични ефекти. Важно е да говорите с лекар за рисковете и ползите от различните лекарства за остеопороза.

Най-често предписваните лекарства за остеопороза се наричат ​​бифосфонати. Бифосфонатите се използват за предотвратяване на загубата на костна маса. Те могат да се приемат през устата или чрез инжектиране. Те включват:

 • алендронат (Fosamax)
 • ибандронат (Boniva)
 • ризедронат (Actonel)
 • золедронова киселина (Reclast)

Има и други възможности за лечение на хора, които не понасят бифосфонати, включително лекарства, свързани с хормони.

Намаляване на рисковите фактори

Възрастните над 50 години са изложени на най-висок риск от развитие на остеопороза, с 1 на 5 засегнатите жени. Фамилната анамнеза за остеопороза, както и хормоналните промени по време на менопаузата, също могат да повишат риска.

Докато възрастта и генетиката са извън вашия контрол, можете да помогнете за управлението на други рискови фактори за фрактури чрез:

 • получаване на физическа активност
 • изграждане на сила
 • подобряване на баланса и гъвкавостта
 • премахване на опасностите от спъване от жилищното ви пространство
 • поддържане на умерено тегло
 • намаляване на приема на алкохол
 • хранене на балансирана диета
 • отказване от пушенето, ако пушите и избягване на пасивно пушене

Витамини и хранителни добавки

Ако не получавате достатъчно витамин D или калций в диетата си, лекарят може да препоръча допълнителни версии. Млечните продукти, рибата, листните зеленчуци и обогатените храни също могат да ви помогнат да получите достатъчно от тези хранителни вещества.

Упражнения за намаляване на риска от фрактури

Редовната физическа активност е важна за поддържането на здравината на костите. Може също да увеличи гъвкавостта и баланса, което от своя страна може да помогне за предотвратяване на падания.

Въпреки че упражненията за носене на тежести са особено важни, някои силно въздействащи дейности, като бягане или танци, не се препоръчват, ако сте изложени на висок риск от фрактури.

Вместо това можете да помислите за тренировки с ниско въздействие като:

 • ходене
 • плуване
 • тай чи
 • йога
 • тренировка за съпротива
 • силови тренировки

Ключови изводи

 • Фрактурите при остеопороза се развиват в резултат на отслабени, чупливи кости.
 • Тези фрактури са най-чести по гръбначния стълб, но могат да се появят и в китките, бедрата и други части на тялото.
 • Можете да забавите прогресията на остеопорозата и да намалите риска от фрактури с лекарства и някои промени в начина на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss