Вашето ръководство за започване на лечение на МС

Има четири основни типа множествена склероза (MS) и пристъпно-ремитентната множествена склероза (RRMS) е най-често срещаната. Това е и типът, който повечето хора получават като първа диагноза.

Понастоящем има 20 различни лекарства, одобрени от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за предотвратяване на увреждане на мозъка и гръбначния мозък, което води до симптоми на МС. Те често се наричат ​​„лекарства, модифициращи болестта“, поради способността им да забавят влошаването на МС.

Когато започнете първото си лечение с МС, ето няколко неща, които трябва да знаете за лекарствата за RRMS, как те могат да ви помогнат и какви странични ефекти могат да причинят.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

Преди да се приберете вкъщи с нов план за лечение, ето няколко въпроса, които да зададете на Вашия лекар:

 • Защо препоръчвате това лечение?
 • Как ще помогне на моята МС?
 • Как да го приема? Колко често трябва да го приемам?
 • Колко струва?
 • Моят здравноосигурителен план ще покрие ли разходите?
 • Какви странични ефекти може да причини и какво трябва да направя, ако имам странични ефекти?
 • Какви са другите ми възможности за лечение и как се сравняват с това, което препоръчвате?
 • Колко време трябва да мине, преди да мога да очаквам да забележа резултати?
 • Какво трябва да направя, ако лечението ми спре да действа?
 • Кога е следващата ми среща?
 • Какви са признаците, че трябва да ви се обадя между планираните посещения?

Какви са целите на лечението?

Целите на всеки при започване на лечението може да са малко по-различни. Като цяло, целта при лечението на МС е:

 • намаляване на броя на рецидивите
 • предотвратяване на увреждането, което причинява лезии в мозъка и гръбначния мозък
 • забавят прогресията на заболяването

Важно е да разберете какво може и какво не може да направи вашето лечение и да бъдете реалисти по отношение на целите си. Модифициращите болестта лекарства могат да помогнат за намаляване на рецидивите, но не ги предотвратяват напълно. Може да се наложи да приемате други лекарства, за да облекчите симптомите, когато се появят.

Лечение на RRMS

Модифициращите болестта лекарства могат да помогнат за забавяне на образуването на нови лезии в мозъка и гръбначния мозък, а също така могат да помогнат за намаляване на рецидивите. Важно е да започнете с едно от тези лечения възможно най-скоро след диагнозата и да продължите с него толкова дълго, колкото препоръча Вашият лекар.

Изследванията установиха че ранното започване на лечението може да помогне за забавяне на прогресията на RRMS до вторично-прогресираща МС (SPMS). SPMS постепенно се влошава с течение на времето и може да причини повече увреждания.

Лечението на МС, модифициращо заболяването, идва като инжекции, инфузии и хапчета.

Инжектирани лекарства

 • Бета-интерферони (Avonex, Betaseron, Extavia, Plegridy, Rebif) [KW1] се инжектират толкова често, колкото през ден или поне на всеки 14 дни, в зависимост от точното лечение, което Ви е предписано. Нежеланите реакции могат да включват грипоподобни симптоми и реакции на мястото на инжектиране (подуване, зачервяване, болка).
 • Глатирамер ацетат (Copaxone, Glatopa) се инжектира толкова често, колкото всеки ден или до три пъти всяка седмица, в зависимост от това кое лекарство Ви е предписано. Страничните ефекти могат да включват реакции на мястото на инжектиране.

хапчета

 • Кладрибин (Mavenclad) е таблетка, която получавате на два курса, веднъж годишно в продължение на 2 години. Всеки курс се състои от два цикъла от 4 до 5 дни, с интервал от един месец. Страничните ефекти могат да включват респираторни инфекции, главоболие и нисък брой на белите кръвни клетки.
 • Диметил фумарат (Tecfidera) е перорално лечение, което започвате с приемане на капсула от 120 милиграма (mg) два пъти дневно в продължение на една седмица. След първата седмица от лечението ще приемате капсула от 240 mg два пъти дневно. Страничните ефекти могат да включват зачервяване на кожата, гадене, диария и коремна болка.
 • Дироксимел фумарат (Vumerity) започва с една капсула от 231 mg два пъти дневно в продължение на 1 седмица. След това удвоявате дозата до две капсули два пъти на ден. Страничните ефекти могат да включват зачервяване на кожата, гадене, повръщане, диария и коремна болка.
 • Финголимод (Гиленя) идва като капсула, която приемате веднъж на ден. Страничните ефекти могат да включват главоболие, грип, диария и болки в гърба или корема.
 • Сипонимод (Mayzent) се прилага в постепенно нарастващи дози за 4 до 5 дни. Оттам ще приемате поддържаща доза веднъж дневно. Страничните ефекти могат да включват главоболие, високо кръвно налягане и проблеми с черния дроб.
 • терифлуномид (Aubagio) е хапче веднъж дневно, със странични ефекти, които могат да включват главоболие, изтъняване на косата, диария и гадене.
 • Зепосия (Озанимод) е хапче веднъж дневно, със странични ефекти, които могат да включват повишен риск от инфекция и забавен сърдечен ритъм.

Инфузии

 • Алемтузумаб (Campath, Lemtrada) идва като инфузия, която получавате веднъж на ден в продължение на 5 дни подред. Една година по-късно получавате три дози 3 дни подред. Страничните ефекти могат да включват обрив, главоболие, треска, запушен нос, гадене, инфекция на пикочните пътища и умора. Обикновено няма да ви предписват това лекарство, докато не опитате и не успеете две други лекарства за МС.
 • Окрелизумаб (Ocrevus) се прилага като първа доза, втора доза 2 седмици по-късно, след това веднъж на всеки 6 месеца. Страничните ефекти могат да включват инфузионни реакции, повишен риск от инфекции и възможен повишен риск за някои видове рак, включително рак на гърдата.
 • Митоксантрон (Новантрон) се прилага веднъж на всеки 3 месеца, с максимум 12 дози за 2 до 3 години. Страничните ефекти могат да включват гадене, загуба на коса, инфекция на горните дихателни пътища, инфекция на пикочните пътища, рани в устата, неравномерен сърдечен ритъм, диария и болки в гърба. Поради тези тежки странични ефекти, лекарите обикновено запазват това лекарство за хора с тежък RRMS, който се влошава.
 • Натализумаб (Тисабри) се прилага веднъж на всеки 28 дни в инфузионно съоръжение. В допълнение към страничните ефекти като главоболие, умора, болки в ставите и инфекции, Tysabri може да увеличи риска от рядка и вероятно сериозна мозъчна инфекция, наречена прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия (PML).

Ще работите заедно с Вашия лекар, за да разработите план за лечение въз основа на тежестта на Вашето заболяване, Вашите предпочитания и други фактори. Американската академия по неврология препоръчва Lemtrada, Gilenya или Tysabri за хора, които изпитват много тежки рецидиви (наречени „високо активно заболяване“).

Ако развиете нежелани реакции, обадете се на Вашия лекар за съвет. Не спирайте приема на лекарството без одобрението на Вашия лекар. Спирането на лекарството може да доведе до повече рецидиви и увреждане на нервната система.

Днес има много различни лекарства за лечение на МС. Започването на едно от тези лекарства скоро след поставяне на диагнозата може да помогне за забавяне на прогресията на вашата МС и намаляване на броя на рецидивите, които получавате.

Важно е да бъдете активен участник в собствените си грижи. Научете колкото можете повече за вашите възможности за лечение, за да можете да проведете обмислена дискусия с Вашия лекар.

Уверете се, че знаете потенциалните ползи и рискове от всяко лекарство. Попитайте какво да правите, ако лечението, което приемате, не помогне или причини нежелани реакции, които не можете да понасяте.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss