Вазомоторните симптоми по-тежки ли са при чернокожите жени?

Черните жени могат да изпитат по-тежки симптоми на менопаузата от белите жени и са склонни да започнат менопаузата в по-ранна възраст.

Менопаузата е естествен процес, който започва, когато половите хормони, които контролират менструалния цикъл (прогестерон и естроген), започнат да намаляват. Обикновено менопаузата става официална, когато не сте имали цикъл в продължение на 12 месеца подред.

Черните жени често започват менопаузата на по-ранна възраст от белите жени. Черните жени също могат да изпитат по-тежки вазомоторни симптоми (VMS) като горещи вълни и нощно изпотяване.

Наследствени ли са тези расови различия или има нещо друго? Ето някои причини, поради които симптомите на менопаузата обикновено са по-интензивни при чернокожите жени и как можете да се справите.

Защо менопаузата е различна за чернокожите жени?

За много жени преходът в менопаузата настъпва между 19 45 и 55. Въпреки това, нововъзникващите изследвания показват, че етническата принадлежност и расата може да играят роля в това време. Според а скорошно проучванеЧернокожите жени започнаха менопаузата средно 8,5 месеца по-рано от белите жени.

Това може да се дължи на факта, че чернокожите жени изпитват повече задействания на менопаузата на по-ранна възраст, отколкото белите жени. Този май включват:

 • Хистеректомия: Хистеректомията е процедура, която премахва матката. Ако се отстранят и яйчниците, започва менопаузата. Черните жени са до три пъти е по-вероятно да се подложи на хистеректомия за фиброидни тумори, отколкото други етнически групи.
 • Семейна история: Жените, които имат близки роднини, които са имали ранна менопауза, са по-склонни да преживеят преждевременна менопауза.
 • Синдром на хроничната умора: Жените, които имат миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора (ME/CFS), са по-склонни да имат преждевременна менопауза.

Важно е да се отбележи, че здравословното състояние на дадено лице и семейната история не са единствените причини за ранна менопауза. Възрастта при настъпване на менопаузата също може да бъде повлиян от социално-икономическия статус на дадено лице и други фактори, свързани с начина на живот, като тютюнопушене или употреба на алкохол.

Какви са симптомите и страничните ефекти на менопаузата за чернокожите жени?

Хормоналните промени, които настъпват по време на менопаузата, могат да причинят широк спектър от емоционални и физически симптоми. Въпреки че много хора забелязват подобни симптоми, черните жени са склонни да имат по-тежки резултати и могат да изпитват симптоми за по-дълъг период от време.

Ето преглед на най-честите симптоми на менопаузата при чернокожите жени.

Физически ефекти

Менопаузата често се характеризира с периоди на тези и други симптоми:

 • безсъние
 • намалено либидо
 • вагинална сухота
 • нередовно кървене
 • болезнен секс (диспареуния)

Вероятно най-известните симптоми на менопаузата са вазомоторни симптоми (VMS) като горещи вълни и нощно изпотяване. Проучване показва, че чернокожите жени са изложени на по-висок риск от по-тежки горещи вълни, отколкото белите жени.

един проучване показват, че приблизително половината от чернокожите жени се сблъскват с VMS по време на пременопаузата, докато малко над една трета от белите жени изпитват същото.

Емоционални/социални ефекти

Менопаузата може да има пряко въздействие върху вашето психическо и емоционално здраве. Според едно малко проучванедо две трети от хората, преминаващи през перименопаузата, изпитват проблеми с паметта и им е по-трудно да се съсредоточат.

Друг често срещан проблем е раздразнителността и силните емоции. А 2016 проучване установиха, че хората, които са имали депресия след раждане или промени в настроението по време на менструация, са по-склонни да изпитат тези симптоми по време на менопаузата. Но са необходими повече изследвания, за да се знае това със сигурност.

Освен това липсват изследвания дали емоционалните симптоми на менопаузата са по-значими при чернокожите жени, отколкото при белите жени. Но чернокожите жени могат да изпитат по-лоши симптоми поради неравенството в здравната система.

Какво причинява расовите различия в менопаузалния опит?

Има данни за расово неравенство в областта на медицината. Чернокожите жени често са изправени пред повече дискриминация, расизъм и малтретиране, отколкото белите жени. Също така е по-често чернокожите жени да бъдат неправилно диагностицирани или да не бъдат лекувани.

В едно скорошно проучване изследователите прегледаха данните на повече от 200 000 в Здравната администрация на ветераните на Съединените щати. Те открили, че при чернокожите жени е с 26% по-малко вероятно да им бъде предписана хормонална терапия за симптоми на менопауза, отколкото при белите жени. Чернокожите жени също са по-малко склонни да бъдат лекувани с вагинален естроген.

Необходими са повече изследвания, за да се разберат напълно тези различия.

Защо има значение?

Менопаузата може да бъде време на объркване и дискомфорт. Никой не трябва да преминава през това сам.

Много чернокожи жени не получават адекватни грижи поради расизъм или предразсъдъци срещу техния социално-икономически статус. Това може да доведе до сериозни дългосрочни здравословни проблеми, тъй като менопаузата е свързана с повишен риск от няколко състояния, включително:

 • удар
 • сърдечно заболяване
 • фрактури на костите
 • загуба на костна маса (остеопороза)

Смята се, че жените, които претърпяват менопауза в по-ранна възраст, имат по-кратък живот отколкото жените, които преминават през менопаузалния преход по-късно в живота.

Получаването на подходящи грижи веднага след появата на симптомите на менопаузата може да има мощно положително въздействие върху дългосрочните здравни резултати.

Как да лекувате симптомите си

Менопаузата е естествен процес, но това не означава, че е лесен. Не забравяйте, че не е нужно да изпитвате тези симптоми сами. Има много ефективни лечения, които могат да направят менопаузата много по-управляема.

Ето ръководство за най-доброто лечение на менопаузата за вашите индивидуални симптоми.

Хормонална заместителна терапия (ХЗТ)

ХЗТ помага за балансиране на нивата на половите хормони, за да облекчи VMS като горещи вълни и нощно изпотяване. Може също да помогне за подобряване на мозъчната мъгла, остеопороза, болки в ставите, вагинална сухота и промени в настроението.

Вашият лекар може да обсъди най-добрата доза за вашите уникални нужди. ХЗТ с естроген се предлага в много форми, включително:

 • хапчета
 • импланти
 • кожни петна
 • локални спрейове или гелове

Друг вариант е комбинираната ХЗТ, която включва естроген и прогестерон. Ако имате ниско сексуално влечение, Вашият лекар може също да Ви предложи ХЗТ с тестостерон.

лекарства

В зависимост от вашите специфични симптоми, вашият лекар може да предпише лекарства. Ето общ преглед на някои опции и за какво се използват:

 • профилактични антибиотици за хронични инфекции на пикочните пътища (UTI)
 • лекарства за сън с рецепта за безсъние
 • ниски дози базирани на естроген или нехормонални лубриканти за вагинална сухота
 • актуален миноксидилкетоконазол или цинков пиритион за изтъняване на косата или косопад
 • калцитонин, денозумаб, ралоксифен или терипаратид за постменструална остеопороза
 • ефлорнитин хидрохлорид локален крем за нежелано окосмяване по лицето и брадичката
 • селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) за тревожност, депресия, горещи вълни или промени в настроението

Щадяща менопаузата диета

По време на менопаузата тялото ви се нуждае от допълнителни хранителни вещества, за да помогне на тялото ви да се адаптира към промените, през които преминава. Ето някои здравословни избори, с които да напълните чинията си:

 • постни протеини като риба тон, пуешко, пиле, тофу, боб и леща
 • богати на хранителни вещества зеленчуци като брюкселско зеле, къдраво зеле, броколи, спанак, зелени зеленчуци и аспержи
 • богати на калций храни като мляко, обогатено растително мляко, зимна тиква, едамаме, бадеми, листни зеленчуци и кисело мляко

Има и определени храни, които може да искате да избягвате. Пикантните храни, алкохолът и кофеинът могат да влошат VMS като горещи вълни или нощно изпотяване.

Грижа за себе си

Грижата за себе си е от съществено значение за цялостното ви здраве и благополучие. Съветите за самообслужване при менопауза включват:

 • да говорите с приятелите си за чувствата си
 • инвестиране на време в дейностите или хобитата, които харесвате
 • носенето на удобно, дишащо облекло
 • ходете на разходка или правете леки упражнения няколко пъти седмично
 • поставяне на преносим вентилатор на бюрото ви, ако получите горещи вълни на работа
 • преминаване към спално бельо от 100% памук или лен, за да ви е по-хладно през нощта
 • използване на лубрикант по време на секс или мастурбация за предотвратяване на болезнено проникване

Менопаузата е различна за всеки. Симптомите на VMS и менопаузата обаче могат да бъдат по-тежки при чернокожите жени, отколкото при белите жени. Съществува също така тенденция чернокожите жени да преминават през менопаузалния преход на по-ранна възраст от белите жени.

Изследванията показват, че има липса на справедливост в начина, по който цветнокожите жени се третират по време на менопаузата и в областта на здравеопазването като цяло. Важно е да се застъпите за собственото си здраве и благополучие.

Обсъдете вашите проблеми с менопаузата с лекар и не забравяйте да опишете подробно симптомите си. Ако смятате, че не приемат сериозно притесненията ви — или ако не ви предоставят подходящо ниво на грижа — може би е време да намерите друг лекар.

И не забравяйте, че не сте сами.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss