Бягство при аутизъм: какво е и как да го предотвратим

Бягството или скитането далеч от болногледачите е често срещано при деца с аутизъм и възрастни. Първата стъпка към безопасността е създаването на добър план за нея.

Когато много хора мислят за термина „бягство“, първата мисъл, която може да им дойде наум, е да избягам, за да се оженя. Но за хората с разстройство от аутистичния спектър и други увреждания бягството е различен тип поведение – и може да изложи някого на риск от сериозно увреждане.

Тази статия обяснява повече за това какво означава бягство при аутизъм, включително някои примери за бягство и насоки за създаване на план за безопасност за предотвратяване на аутистично бягство.

Какво означава „бягство“ при аутизъм?

бягство, известен също като скитане, се отнася до ситуация, в която някой с увреждане се отдалечава от безопасна зона или човек, като вероятно се излага на риск от нараняване. Бягството е а обичайно поведение при деца с увреждания в развитието, особено аутизъм.

Една от причините, поради които бягството може да доведе до вреда, е, че много деца с аутизъм могат да изпитат трудности с умения като комуникация и учене.

Дете с аутизъм, което избяга от родител или болногледач, може да има затруднения да съобщи кои са или откъде идват. Освен това хората, които се опитват да помогнат, може да не разберат защо детето изпитва предизвикателства при съобщаването на своите нужди.

Когато дете с аутизъм избяга, то също може да изпадне в ситуация, за която може да не знае, че може да го изложи на риск сериозно увреждане. В зависимост от спецификата на тяхното увреждане, може да им е трудно да разберат защо ситуации като натоварен трафик и дълбока вода могат да им навредят.

Кои са някои примери за поведение при бягство?

Един пример за бягство е дете с аутизъм, което напуска къщата, докато родителите му са заети с домакинска работа, защото искат да посетят любимо място близо до дома си.

Друг пример може да включва дете с аутизъм, което бяга от болногледачи или учители, докато в училище защото чувстват сензорно претоварване и искат да отидат на по-тихо място.

Какво причинява поведението на бягство?

Според а 2012 проучваненяколко причини, поради които децата с аутизъм могат да избягат, включват:

  • наслаждавайки се на акта на изследване или бягане
  • опитвайки се да отидат на място, което харесват
  • опитвайки се да напуснат стресова или тревожна ситуация
  • желание да отидете някъде с по-малко сетивно въвеждане
  • ще преследва конкретен обект или интерес

Какъв процент от децата с аутизъм избягват?

Изследванията показват, че бягството е често срещано при аутизма – особено при деца с аутизъм и такива с по-тежки обучителни увреждания.

The 2012 проучване по-горе изследвахме честотата на случаите на бягство в семейства с деца аутисти.

Според проучването 49% от семействата съобщават, че имат дете с аутизъм, което се е опитало да избяга поне веднъж. Тези бягства често излагат децата на риск от нараняване. По-конкретно, 65% от децата, които са избягали, са били изложени на риск от пътнотранспортни произшествия, докато други 24% са били изложени на риск от удавяне.

Проучване от 2016 г. също изследва честотата на бягство при деца с увреждания в развитието. Проучването установи, че повече от 26% деца с аутизъм и/или когнитивни увреждания са се опитали да избягат през предходната година.

Как да създадем план за безопасност при бягство с аутизъм

Бягството може да бъде значителен източник на стрес за родителите и хората, които се грижат за деца с аутизъм, поради което е важно да се създаде план за безопасност, когато се случи.

Ако сте родител на дете с аутизъм, изложено на риск от бягство, помислете за следното, когато създавате своя план за безопасност:

  • Укрепете безопасната зона на вашето дете: Насърчавайте детето си да знае къде са болногледачите и безопасните зони и да стои близо до тях за собствената си безопасност.
  • Научете ги какво да правят, когато се изгубят: Ако е възможно, научете ги на умения за безопасност и друга важна информация, като пълното им име и адрес или как да се обадят на полицията. Упражнявайте се с тях, за да се почувстват уверени как да ви намерят, ако им се наложи.
  • Използвайте ключалки, знаци и други инструменти: А Проучване от 2019 г показа, че много семейства с деца аутисти могат да се възползват от предприемането на различни стъпки за предотвратяване на бягство. Някои от най-честите стъпки са използването на инструменти като ключалки, аларми, визуални знаци и устройства за проследяване.
  • Проверявайте често детето си: Настаняването с детето ви често помага за поддържане на комуникацията между вас и ви позволява да го следите по-отблизо. Чекиранията също така предлагат възможност за справяне с възможни ситуации, които могат да доведат до бягство, преди бягството да се случи.
  • Подгответе план за спешни случаи: Ако детето ви избяга, важно е незабавно да следвате всеки план за спешни случаи. Претърсете района, предупредете съседите си, намесете органите на реда и подгответе медицинската информация на детето си.

Плановете за безопасност не са универсален подход, така че може да се наложи да ги коригирате от време на време. Наличието на отделни планове за безопасност за дома, училището и всички други места, където детето ви често прекарва времето си, също може да бъде полезно.

Бягството при аутизъм се отнася до поведение, при което човек с аутизъм, обикновено дете, се отклонява от безопасността на родител или лице, което се грижи за него. Бягството може да доведе до вреда за децата с аутизъм, особено тези, които изпитват трудности със социалното разбиране и комуникация.

Ако сте родител на дете с аутизъм, обмислете изготвянето на план за безопасност за вашето семейство. Плановете за безопасност са един от страхотните инструменти, които родителите и лицата, които се грижат за тях, могат да използват за предотвратяване и справяне с бягството при деца с аутизъм.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss