Бягане по време на бременност: Защо се радвам, че продължих

Носенето на бебе не означава да закачите маратонките си.

бременна жена бяга

В деня, в който заченах дъщеря си, пробягах 10K – което за мен е нищо. Бягах два маратона, десетки полумаратони и изминах хиляди ненаградени мили. В крайна сметка обучението е равностойно на курса на бегачите на разстояние.

Освен това не бях бременна… поне не още. Съпругът ми и аз щяхме да „празнуваме“ петата годишнина от сватбата ни до по-късно същата вечер, но нещата не се промениха, когато две линии на моя тест за бременност станаха сини.

Попитах моя акушер-гинеколог дали мога да продължа да тичам при първото посещение.

Имаше няколко причини за това. Имам тревожно разстройство и биполярно разстройство и упражненията са (и продължават да бъдат) терапевтични.

Бягането ме успокоява, успокоява тялото и нервите ми. В миналото се борих с телесна дисморфия и OFSED/EDNOS. Упражненията ми помагат да остана фокусиран върху здравословен начин на живот, а не върху обсебен от теглото. Освен това исках да бъда възможно най-добрата версия на себе си.

Исках да направя всичко възможно, за да запазя себе си и бебето си.

Лекарят ми беше окуражаващ. Каза ми, че мога да тичам, стига да ми е удобно. „Трябва да намалите разстоянието“, каза той, „но като се има предвид историята ви, бягането по 3 мили на ден е добре. Всъщност е страхотно. Да останеш активен дори ще помогне по време на раждането и раждането.”

Така че бягах. Купих си нови маратонки през първия триместър и нови панталони през втория. Забавих темпото си и никога не излизах без лека закуска или бутилка вода. Аз също се придържах към обещанието си, ограничавайки бяганията си до 45 минути на ден или по-малко. И по този начин успях да тичам няколко пъти седмично до 38-та ми седмица.

До 6 дни преди доставката.

Безопасно ли е?

Разбира се, има много дебати относно физическата активност по време на бременност. Жените вдигащи тежести редовно са критикувани, бъдещите трениращи по CrossFit често се разглеждат внимателно и не мога да ви кажа колко своенравни погледи получих по време на бяганията си в края на бременността. Непоискани коментари, като „Това не изглежда безопасно“ и „Не се ли притесняваш, че ще разклатиш бебето?“ бяха често срещани.

Въпреки това, според Американския колеж по акушерство и гинеколози (ACOG), не само е безопасно за опитни бегачи да продължат да бягат и тренират, докато са бременни, но и се насърчава.

Когато сте здрави и бременността ви не е с висок риск, упражненията могат да бъдат страхотно нещо, тъй като могат да намалят болките в гърба, да облекчат запека и да намалят риска от развитие на прееклампсия и гестационен диабет.

Освен това насърчава общото благосъстояние и здраве. Въпреки това, ACOG отбелязва, че това, което можете и не можете да правите, ще варира от човек на човек – и от бременност до бременност.

„Важно е да обсъдите упражненията с вашия акушер или друг член на вашия здравен екип по време на ранните пренатални посещения“, предполагат те. И точно това направих. Говорих с моя лекар и след като получих зелена светлина, направих тренировъчен график и план.

Въпреки това, въпреки че имах одобрението на моя лекар, чувствах се добре и знаех фактите, все още се притеснявах. Ами ако нараня себе си или (по-лошото) бебето си? Наистина ли си струваше риска бягането на 4 мили?

Имах и добри и лоши дни. Болят ме бедрата… постоянно. Спънах се на два пъти, паднах на ръце и колене – не на корема – и поне веднъж седмично (за да, 38 седмици) се събуждах със заключен прасец и изкривени пръсти на краката. Конете Чарли засегнаха и двата крака. Шините на пищяла също бяха чести, въпреки че изпитвам последното от години и мисля, че нямат нищо общо с бременността ми. Но продължих, защото можех.

Въпреки болката, дейността ме поддържаше физически и психически в безопасност.

Готови ли сте да бягате?

Ако (като мен) искате да продължите да бягате, докато сте бременна, ето най-добрият начин да продължите — защото не е нужно да сменяте маратонките си за Crocs или чорапи.

Получете одобрение от доставчик на здравни услуги

Знам, знам: вече казах това, но си струва да се повтори. Не трябва да започвате и/или продължавате режим на упражнения, без първо да говорите с акушерката или акушерката.

Вероятно ще се подложите на множество тестове и физически преглед при първото си пренатално посещение. От тези оценки – плюс вашия принос за вашия начин на живот, психично здраве и текущия режим на упражнения – вашият лекар може да ви помогне да оформите рутина за бягане при бременност, която ще работи за вашите лични обстоятелства.

Намалете темпото – и знайте кога да спрете

Много бегачи (особено бегачи на разстояние) се бутат. В крайна сметка, справянето с маратон не е само физически подвиг, а и психически. Но бременността е различен вид състезание и трябва да бъдете реалисти по отношение на очакванията си и да си дадете благодат. Затова забавете темпото и, когато е необходимо, спрете. Ходенето също е добра алтернатива.

Яжте и хидратирайте

Знаете ли, че дехидратацията може да причини фалшиво раждане или контракции? Вярно е. Дехидратацията може да предизвика Бракстън Хикс. Бременните хора също се нуждаят от повече вода от обикновения човек, тъй като водата играе важна роля за здравословното развитие на вашето бебе и плацентата.

Затова носете бутилка вода със себе си при всяко бягане, независимо от разстоянието или външната температура, и хапнете лека закуска след тренировка. Личните ми фаворити включват крекери от греъм с фъстъчено масло и резени ябълка със сирене чедър.

Интелигентно планирайте бяганията си

Винаги е във ваш интерес да бягате по добре осветени улици, като се уверите, че носите отразяващи или светли дрехи и на населени места.

Но ако сте бременна, ще искате да бягате и там, където има обществени тоалетни и/или витрини с достъпни съоръжения. Вярвай ми. Вашият пикочен мехур ще ви благодари.

Слушайте тялото си

Независимо дали това е първата ви бременност или четвърта, едно е сигурно: носенето на дете е трудно. Освен това е непредсказуемо. Никога не знаеш как ще се чувстваш от минута на минута, камо ли ден за ден.

Така че, ако имате тренировъчно бягане в календара си, но се окажете твърде болезнени, уморени или болни, за да завържете ритниците си, не го правете. Понякога най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, е абсолютно нищо.


Кимбърли Сапата е майка, писателка и защитник на психичното здраве. Нейната работа се появява на няколко сайта, включително Washington Post, HuffPost, Oprah, Vice, Parents, Health и Scary Mommy — за да назовем само няколко — и когато носът й не е заровен в работа (или добра книга), Кимбърли прекарва свободното си време в тичане По-голямо от: болест, организация с нестопанска цел, която има за цел да даде възможност на деца и млади възрастни, борещи се с психични заболявания. Следвайте Кимбърли Facebook или Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss