Бързи рефлекси: какво трябва да знаете

Какво представляват бързите рефлекси?

Бързите рефлекси се отнасят до реакция над средната по време на рефлексен тест. По време на рефлексен тест Вашият лекар тества вашите дълбоки сухожилни рефлекси с рефлекторен чук, за да измери реакцията ви. Този тест често се прави по време на физически преглед. По-бързите отговори могат да доведат до диагностициране на бързи рефлекси.

Какви са симптомите на бързи рефлекси?

По време на рефлексен тест мускулът ви се скъсява (свива) в отговор на дълбоки удари на сухожилията от рефлекторния чук. Бързите рефлекси описват случай, когато мускулите се свиват по-силно или повече пъти от нормалното.

Ако имате бързи рефлекси, може да имате и един или повече от следните симптоми:

 • проблеми с походката (ходене).
 • трудности при хващане на предмети
 • затруднено преглъщане
 • мускулни болки и спазми
 • неясна реч
 • потрепвания

Какво причинява бързи рефлекси?

Бързи рефлекси могат да се развият, когато невроните се влошат. Тези неврони са известни още като горните двигателни нервни клетки.

Други причини за бързи рефлекси са свързани с неврологични състояния, включително:

 • Хипертиреоидизъм: Това състояние може да доведе до освобождаване на твърде много хормони на щитовидната жлеза в тялото ви. Това може да накара мускулните влакна да се разрушат твърде бързо, причинявайки бързи рефлекси.
 • тревожност: Приливите на адреналин, причинени от тревожност, могат да накарат рефлексите ви да бъдат по-отзивчиви от нормалното.
 • Болест на Лу Гериг или амиотрофична латерална склероза (ALS): Бързите рефлекси са често срещани при ALS. Това нарушение на нервната система се развива, когато тялото ви атакува собствените си неврони и засяга движението.
 • Множествена склероза (МС): Докато слабите рефлекси са по-чести при МС, това състояние може да доведе до тежки мускулни спазми. По време на рефлексен тест могат да се появят такива спазми и да доведат до диагностициране на бързи рефлекси. При МС може да имате проблеми с походката и цялостното движение.
 • Болестта на Паркинсон: Това състоянието променя мозъчните клетки по начини, които могат да затруднят движението. Това може също да доведе до мускулна спастичност, което може да причини по-високи рефлексни реакции (хипертония).
 • Предишни инсулти или нараняване на мозъка или гръбначния мозък.

Как се диагностицират бързите рефлекси?

Ако смятате, че имате бързи рефлекси, можете да помолите Вашия лекар за рефлексен тест. Този тест помага да се определи колко ефективна е вашата нервна система чрез оценка на реакцията между вашите двигателни пътища и сензорни реакции.

По време на теста Вашият лекар може да потупа коленете, бицепсите, пръстите и глезените. Нормалният отговор означава, че вашите неврони реагират на почукване от рефлексен чук с достатъчно свиване (около два пъти).

Вашите общи реакции се оценяват по следната скала:

 • 5 или по-висока: значителна хиперрефлексивност; клонус е вероятно
 • 4: хиперрефлексивни мускули
 • 3: бързи рефлекси (по-хиперрефлексивни от нормалното)
 • 2: нормален отговор
 • 1: малък отговор (хипорефлексивен)
 • 0: няма отбелязан отговор

Находките от 3 или повече във всички крайници могат да бъдат диагностицирани като бързи рефлекси. Оценка от 5 означава, че мускулите ви се свиват няколко пъти след теста за дълбоки сухожилни рефлекси. Ако вашият лекар оцени вашите реакции с 0 или 1, мускулите ви показват малко или никакво свиване по време на теста.

В най-честата причина на нисък рефлексен отговор е периферната невропатия. Диабет, анемия и дефицит на витамини са възможни причини за липса на рефлекси. Условията обаче непредизвикват бързи рефлекси.

Ако Вашият лекар подозира неврологично заболяване, той ще назначи още изследвания. Образните тестове, като ЯМР, могат да помогнат на Вашия лекар да види неврологични увреждания.

Как се лекуват бързите рефлекси?

Лечението на бързите рефлекси зависи от основната причина. Ако имате неврологично разстройство, лекарствата могат да помогнат за управлението на състоянието и да доведат до стабилност на рефлекса.

Например, ALS се лекува с лекарства за намаляване на увреждането на невроните. Лечението на МС се фокусира върху намаляването на възпалението в мозъка и гръбначния мозък.

Ако бързите рефлекси са свързани с нараняване, вероятно ще видите нормални мускулни контракции, докато тялото ви се лекува.

При всички причини за бързи рефлекси физическата или трудовата терапия може да помогне. Поредица от сесии могат да ви помогнат да научите упражнения и стратегии за движение, за да ви помогне да промените активните рефлекси. Можете също така да научите техники за поддържане на независимост.

Могат ли бързите рефлекси да причинят усложнения?

Реакция над средната на рефлексен тест може да показва основно неврологично състояние. Въпреки това, Вашият лекар ще трябва да проведе други тестове, за да постави диагноза. След рефлексния тест Вашият лекар може да тества и походката Ви.

Вашият лекар може периодично да извършва рефлексен тест, за да види дали функцията на невроните се е подобрила или влошила. Неврологичните заболявания, когато не се лекуват, могат да доведат до проблеми с движението и увреждане.

Какви са перспективите за бързи рефлекси?

Бързите рефлекси могат да показват развиващо се неврологично състояние. Вероятно ще трябва да се консултирате с Вашия лекар, особено ако започнете да изпитвате други симптоми. Вашите рефлекси ще бъдат тествани периодично за измерване на всякакви промени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss