Болката в гърдите по време на секс нещо за притеснение ли е?

по-възрастна двойка, седнали заедно в леглото

Да, ако изпитвате болка в гърдите по време на секс, може да има причина да се притеснявате.

Въпреки че не всяка болка в гърдите по време на секс ще бъде диагностицирана като сериозен проблем, болката може да е признак на коронарна болест на сърцето (ИБС), като стенокардия (намален приток на кръв към сърцето).

Аеробната активност увеличава дишането и сърдечната честота и точно като ходене, бягане, колоездене и плуване, сексът е аеробна дейност. Всяка форма на аеробна активност, включително секс, може да предизвика ангина.

Според а Проучване от 2012 г, пенисно-вагиналният полов акт увеличава нуждата на сърцето ви от кислород и повишава сърдечната честота и кръвното ви налягане до нива, сравними с изкачването на две стълби.

Най-високите нива са 10 до 15 секунди преди достигане на оргазъм.

По-стара статия от 2002 г. посочва, че е малко вероятно да изпитате ангина по време на секс, ако не изпитвате ангина по време на друга физическа активност.

Ако почувствам болка в гърдите трябва ли да спра?

Трябва да спрете всяко тежко натоварване, включително секс, ако изпитвате:

 • болка в гърдите
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • недостиг на въздух

Следващата ви стъпка е да посетите лекар или друг доставчик на здравни услуги за диагноза.

Сексът и рискът от сърдечен удар

Точно както рисковете, свързани с всяка подобна аеробна активност, според а Проучване от 2011 г, рискът от сърдечен удар по време на или през първите час или два след секс е много малък.

Например:

 • Само за всеки 10 000 души, които правят секс веднъж седмично 2 до 3 ще преживеят сърдечен удар. Това е същият процент, както ако са се занимавали с един час допълнителна физическа активност.
 • Коиталната ангина, която се появява по време на или скоро след сексуална активност, представлява по-малко от 5 процента от всички ангинозни пристъпи, според статия от 2003 г.

Що се отнася до риска от смърт по време на секс, той е невероятно рядък.

Процентът на внезапна смърт по време на секс е 0,6 до 1,7 процента. Мъжете представляват 82 до 93 процента от малкия брой смъртни случаи, настъпили по време на секс.

Сърдечни заболявания в спалнята

Поверителността на вашата спалня е добро място да следите за признаци на сърдечно заболяване, водеща причина за смърт при жените и мъжете.

Индикаторите, на които трябва да обърнете внимание, включват:

 • Болка в гърдите. Ако сте физически неактивни, физическото усилие на секса може да бъде първата ви индикация за потенциални сърдечни проблеми.

 • Еректилна дисфункция (ЕД). ЕД и сърдечните заболявания имат сходни симптоми. Ако вие или вашият партньор изпитвате еректилна дисфункция, посетете лекар или друг доставчик, за да проверите за сърдечно заболяване.

 • Хъркане. Сънната апнея може да бъде основна причина за сърдечни заболявания. Прекъсването на кислорода по време на сънна апнея също е свързано със сърдечна недостатъчност, инсулт, сърдечна аритмия и високо кръвно налягане.

 • Горещи вълни. Ако изпитвате горещи вълни (които често се увеличават през нощта) и сте жена под 45 години, имате повишен риск от сърдечно заболяване.

Секс след инфаркт

Сексът не трябва да е проблем, дори ако имате:

 • анамнеза за сърдечен удар
 • лека ангина
 • контролирана аритмия
 • стабилно сърдечно заболяване
 • лека или умерена клапна болест
 • лека сърдечна недостатъчност
 • пейсмейкър
 • имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD)

В Американска сърдечна асоциация показва, че „вероятно е безопасно да правите секс, ако вашето сърдечно-съдово заболяване се стабилизира“.

Като цяло се предполага, че ако можете да тренирате до точката на образуване на лека пот без да се появяват симптоми, трябва да е безопасно за вас да участвате в сексуална активност.

Преди да възобновите сексуалната активност, трябва да си направите задълбочен преглед, включително стрес тест. Резултатите от теста ще ви дадат индикация с какво можете да се справите физически по отношение на секса и други дейности.

Долния ред

Изпитването на болка в гърдите по време на секс е нещо, което трябва да обсъдите с Вашия лекар. Може да е признак на сърдечно заболяване.

Сексуалността може да бъде важна за вашето здраве и качество на живот. Ако проявявате признаци на сърдечно заболяване, трябва да бъдете проверени от лекар или друг доставчик на здравни услуги.

След като диагнозата е завършена и са определени възможности за лечение, попитайте вашия доставчик дали е безопасно за вас да участвате в сексуална активност.

След сърдечен удар или операция попитайте вашия доставчик колко време трябва да изчакате, преди да възобновите сексуалната активност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss