Болест на Crohn и увреждане на черния дроб: Какво трябва да знаете

Хората с болестта на Crohn са изложени на по-висок риск от увреждане на черния дроб. Ако имате болест на Crohn, рутинните кръвни изследвания могат да дадат представа за чернодробната ви функция и да определят дали е настъпило някакво увреждане.

Приблизително 3,1 милиона Американците са били диагностицирани с възпалително заболяване на червата (IBD) и около 5% от тези с IBD са засегнати от сериозно увреждане на черния дроб.

Болестта на Crohn е форма на IBD, която най-често засяга тънките черва и дебелото черво, но може да засегне всяка част от стомашно-чревния (GI) тракт и свързаните с него органи, включително черния дроб.

Все още са необходими повече изследвания за болестта на Crohn и всички начини, по които тя потенциално може да доведе до увреждане на черния дроб, но ние сме събрали отговори на някои въпроси, които може да имате, както и стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите сериозни проблеми с черния дроб, ако имате болест на Crohn .

Как болестта на Crohn засяга черния дроб?

Няколко фактора играят роля в развитието на увреждане на черния дроб при хора с болестта на Crohn.

Някои хора може да изпитат чернодробни проблеми поради странични ефекти на лекарствата, използвани за лечение на тяхната болест на Crohn, но недохранването или проблемите с усвояването на хранителни вещества и възпалението, свързани с болестта на Crohn, също могат да причинят увреждане на черния дроб.

Проблеми с черния дроб могат да възникнат по всяко време при хора с болестта на Crohn и могат да се развият различни състояния. Затлъстяването на черния дроб е най-често срещаното заболяване на черния дроб, но могат да възникнат и различни други състояния, като автоимунен хепатит.

Усложненията от болестта на Crohn могат да засегнат жлъчните пътища и жлъчния мехур, причинявайки увреждане на черния дроб.

Първичен склерозиращ холангит (PSC) възниква, когато възпалението в жлъчните пътища уврежда черния дроб. Въпреки че това състояние е рядко при хора с болестта на Crohn, то може да бъде изключително сериозно, увеличавайки риска от рак и потенциално изискващо чернодробна трансплантация.

Жлъчните камъни са по-често срещано усложнение при тези с болестта на Crohn. Те се образуват, когато жлъчката се втвърди и образува камъни, вместо да остане течна. Те могат да блокират жлъчните пътища, което води до болка, гадене и повръщане. Може да се наложи операция за отстраняването им.

Много пъти хората с болестта на Crohn няма да имат никакви симптоми и първите признаци на проблеми с черния дроб ще се появят в резултатите от кръвните изследвания.

Всеки с болестта на Crohn трябва да следи за признаци на увреждане на черния дроб, включително:

  • ниска енергия или умора
  • жълтеница
  • лесно образуване на синини
  • задържане на течности
  • болка или пълнота в горната дясна част на корема

Има ли IBD различен ефект върху черния дроб от този на Crohn?

IBD е общ термин за различни състояния, включително болест на Crohn и улцерозен колит.

Повишени чернодробни ензими често се откриват при хора с IBD, включително тези с болестта на Crohn. Всъщност, до 30% от пациентите с IBD показват абнормни чернодробни тестове. Тези нива обикновено преминават сами, но е важно да ги наблюдавате, за да сте сигурни, че няма да се развият сериозни чернодробни заболявания.

В зависимост от конкретното IBD състояние, което имате, някои чернодробни заболявания са по-вероятно случва се. PSC, например, е по-често при тези с улцерозен колит, отколкото при болестта на Crohn.

Как да предотвратите увреждане на черния дроб от увреждане на Crohn?

Ако имате болест на Crohn, важно е да се уверите, че редовно си правите кръвни изследвания, за да следите за проблеми с черния дроб, особено ако приемате определени лекарства. Познаването на вашите ензимни нива може да гарантира, че промените в чернодробната активност се улавят достатъчно бързо, за да се надяваме да предотвратите сериозни увреждания.

Можете също така да помогнете за предотвратяване на увреждане на черния дроб, като избягвате провокиращите възпалението и намалявате или елиминирате консумацията на алкохол.

Ако тестовете покажат, че имате мастно чернодробно заболяване, може да бъдете посъветвани да отслабнете. Лекарите може също да предложат лекарства за по-добър контрол на нивата на холестерола. Предприемането на тези действия може да помогне на състоянието да се разреши, преди да настъпи трайно увреждане на черния дроб.

Начини за справяне с увреждането и болката на черния дроб, ако живеете с болест на Крон?

Ако черният ви дроб е бил увреден, изключително важно е да получите помощ, за да предотвратите по-нататъшно увреждане на черния дроб и да предотвратите натрупването на токсини в кръвта и мозъка. Ще искате да видите вашия лекар и потенциално също хепатолог. Хепатологът е гастроентеролог със специален фокус върху черния дроб.

Лекарите може да предложат промени в лекарствата ви и корекции в диетата ви. Това може да помогне за справяне с всички дисбаланси и намаляване на възпалението. Поддържането на ниско ниво на възпаление обикновено намалява дискомфорта от свързаните с болестта на Крон симптоми и може също да помогне за намаляване на риска от допълнително увреждане на черния дроб.

В тежки случаи може да се наложи операция за отстраняване на увредените части на дебелото черво или за извършване на чернодробна трансплантация, ако лекарствата и промените в начина на живот не помагат.

Хората с болестта на Crohn са изложени на по-висок риск от увреждане на черния дроб. Ако имате болест на Crohn, важно е редовно да се правят кръвни изследвания, за да се провери как функционира черният дроб, тъй като много хора не изпитват разпознаваеми симптоми, докато вече не е настъпило увреждане.

Ако болестта на Crohn причинява увреждане на черния дроб, Вашият лекар може да предложи диета или други промени в начина на живот. Те също могат да променят вашите лекарства. В тежки случаи може да се наложи операция или чернодробна трансплантация, но ранното откриване на увреждане на черния дроб може да помогне за предотвратяване на необходимостта от това.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss