Болест на Осгуд-Шлатер

Какво представлява болестта на Осгуд-Шлатер?

Болестта на Осгуд-Шлатер е честа причина за болки в коляното при растящи деца и млади тийнейджъри. Характеризира се с възпаление в областта точно под коляното. Тази област е мястото, където сухожилието от коляното се прикрепя към пищяла (пищяла). Състоянието най -често се развива по време на пристъпи на растеж.

По време на пристъпите на растеж на юношеството, някои мускули и сухожилия растат бързо и не винаги със същата скорост. При физическа активност разликите в размера и силата на мускула на четириглавия мускул могат да поставят по -голям стрес върху растежната плоча близо до горната част на пищяла. Растежната плоча е по -слаба и по -податлива на нараняване от другите части на костта. В резултат на това може да се раздразни по време на физически стрес и прекомерна употреба. Дразненето може да доведе до болезнена бучка под коляното. Това е основният признак на болестта на Осгуд-Шлатер.

Болестта на Осгуд-Шлатер обикновено се диагностицира при юноши в началото на растежа им. Пристъпите на растеж обикновено започват между 8 и 13 години при момичетата и между 10 и 15 години при момчетата. Тийнейджърите, които спортуват, включващи скачане и бягане, са по -склонни да развият болестта.

В повечето случаи болестта на Осгуд-Шлатер може да се лекува успешно с прости мерки, като почивка и лекарства без рецепта.

Какви са симптомите на болестта на Осгуд-Шлатер?

Честите симптоми на болестта на Осгуд-Шлатер включват:

 • болка в коляното или крака
 • подуване, нежност или повишена топлина под коляното и над пищяла
 • болка, която се влошава при упражнения или дейности с голямо въздействие, като бягане
 • накуцване след физическа активност

Тежестта на тези симптоми често варира от човек на човек. Някои хора изпитват само лека болка по време на определени дейности. Други изпитват постоянна, изтощителна болка, която затруднява извършването на каквато и да е физическа активност. Дискомфортът може да продължи от няколко седмици до няколко години. Симптомите обикновено изчезват след приключване на растежа на юношеството.

Кой е изложен на риск от болестта на Осгуд-Шлатер?

Болестта на Осгуд-Шлатер най-често се среща при деца, които участват в спортове, които включват бягане, скачане или усукване. Те включват:

 • баскетбол
 • волейбол
 • футбол
 • бягане на дълги разстояния
 • Гимнастика
 • фигурно пързаляне

Болестта на Осгуд-Шлатер има тенденция да засяга момчетата по-често, отколкото момичетата. Възрастта, на която се появява състоянието, може да варира в зависимост от пола, тъй като момичетата настъпват пубертета по -рано от момчетата. Обикновено се развива при момичета между 11 и 12 години и при момчета между 13 и 14 години.

Как се диагностицира болестта на Osgood-Schlatter?

Лекарят ще извърши физически преглед и ще провери коляното на детето ви за подуване, болка и зачервяване. Обикновено това ще предостави на лекаря достатъчно информация, за да постави диагноза на болестта на Осгуд-Шлатер. В някои случаи лекарят може да поиска да извърши рентгенография на костите, за да изключи други потенциални причини за болка в коляното.

Как се лекува болестта на Osgood-Schlatter?

Болестта на Осгуд-Шлатер обикновено отшумява сама, след като растежът приключи. Дотогава лечението е насочено към облекчаване на симптомите, като болка в коляното и подуване. Лечението обикновено включва:

 • обледеняване на засегнатата област два до четири пъти на ден или след извършване на физическа активност
 • приемане на болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен
 • почивка на коляното или намаляване на физическата активност
 • увиване на коляното или носене на скоба за коляното
 • разтягане
 • физиотерапия

Някои деца може да могат да участват в дейности с ниско въздействие, като плуване или колоездене, докато се възстановяват. Други може да се наложи да спрат да участват в определени спортове в продължение на няколко месеца, така че телата им да имат време да се излекуват правилно. Говорете с лекаря на вашето дете за това кои дейности са подходящи и кога е необходима почивка от спорта.

Какви са потенциалните усложнения на болестта на Осгуд-Шлатер?

Болестта на Осгуд-Шлатер обикновено не причинява дългосрочни усложнения. В редки случаи децата с болестта могат да изпитат хронична болка или продължаващо подуване. Въпреки това, приемането на болкоуспокояващи без рецепта и прилагането на лед върху зоната обикновено могат да облекчат този дискомфорт. Някои деца може също да се нуждаят от операция, ако костта и сухожилията в коляното им не се лекуват правилно.

Какво можете да направите сега

Въпреки че болестта на Osgood-Schlatter обикновено е незначително състояние, получаването на подходяща диагноза и лечение може да помогне за предотвратяване на усложнения. Ако детето ви изпитва симптоми на това състояние, трябва:

 • Уговорете среща с лекаря на детето си.
 • Уверете се, че детето ви се придържа към плана си за лечение, ако е диагностицирано с болест на Осгуд-Шлатер.
 • Посетете всички последващи срещи и уведомете лекаря на детето си, ако симптомите продължават.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss