Болезнена ли е ендометриозата?

Да, ендометриозата може да бъде болезнена. Въпреки това, не всички хора с ендометриоза изпитват болка през цялото време. Ето какво знаем и кога да се свържете с медицински специалист.

Всъщност някои хора с ендометриоза никога не изпитват болка.

„Някои хора имат ендометриоза, но нямат никакви симптоми“, казва Монте Сваруп, доктор по медицина, акушер-гинеколог, основател на водещия сайт за здравна информация Vaginal Health Hub.

Междувременно други хора имат симптоми, но болката не е един от тях, казва той. Тези хора биха могли да имат всяка друга колекция от симптоми на ендометриоза, отбелязва той. Например:

 • затруднено заспиване
 • стомашно-чревен дистрес
 • сексуална дисфункция
 • предизвикателства за плодовитостта

За хората, които изпитват болка като един от симптомите си, качеството и местоположението на болката може да варира от човек на човек и всеки ден.

„Болката може да бъде пулсираща за някои хора, но остра и пронизваща за други“, казва Сваруп. В зависимост от индивида, болката може също да бъде описана като:

 • упорит
 • Дълбок
 • безмилостен
 • изтощаващо
 • управляем

Накратко: Няма еднозначен отговор на всички въпроси относно болката, свързана с ендометриоза.

Зависи ли от това дали ендометриозата не се лекува?

Това е добър, но труден въпрос.

Понастоящем няма лечение за ендометриоза. Индивидът обаче може да управлява своите симптоми.

„Възможностите за лечение зависят от вашите индивидуални симптоми, степента на заболяването и дали планирате да имате деца“, казва Сваруп. “В повечето случаи лечението включва лекарства.”

Тези лекарства могат да включват:

 • нестероидни противовъзпалителни средства
 • противозачатъчни
 • хормонална заместителна терапия

„Лекарствата не премахват ендометриозната тъкан, която вече се е образувала“, казва той. Болкоуспокояващите могат да помогнат за справяне с болката, свързана със състоянията. Междувременно “хормоналните лекарства могат да помогнат за забавяне или предотвратяване на образуването на нови сраствания”, обяснява Сваруп.

Понякога лечението ще включва и операция за изрязване, която включва изрязване на цялата видима ендометриална тъкан. Въпреки че може да облекчи болката – поне временно— не лекува ендометриоза.

Много хора ще се нуждаят от допълнителни операции по-късно в живота, за да премахнат ендометриалната тъкан, която расте на нейно място.

Какво точно причинява болката, свързана с ендометриозата?

За да разберете какво модулира болката при ендометриоза, трябва да разберете състоянието по-общо.

Бързо опресняване: Ендометриозата е възпалително състояние, характеризиращо се с растеж на подобни на матката клетки в и около тазовите органи. Тези клетки функционират точно като клетките по лигавицата на матката.

Подобно на клетките, покриващи матката, “тъканните клетки на ендометриозата се влияят от промени в нивата на естроген”, казва Swarup. В отговор на променящите се нива на естроген, тези клетки могат да се сгъстят, разпаднат и отделят.

Въпреки това, за разлика от маточната лигавица, която тялото може да изхвърли от вагиналния канал, тези подобни на матката клетки няма къде да отидат.

Резултатът? Те се улавят в тялото, като обикновено създават болезнени сраствания, които с течение на времето могат да принудят засегнатите органи да се слепят.

„Тъканното кървене, белези и възпаление са това, което причинява по-голямата част от болката, свързана с ендометриозата“, казва той.

Къде се появява болката при ендометриоза?

Като се има предвид, че ендометриоподобните тъкани обикновено растат в и около тазовите органи, много хора правят неправилното предположение, че всички свързани с ендометриозата болки са в таза.

„Болката варира по местоположение“, казва Хедър Джефкоат, доктор по физиотерапия, специалист по сексуална дисфункция и инконтиненция и автор на „Секс без болка: Ръководство за самолечение към сексуалния живот, който заслужавате“.

„Един пациент може да изпитва постоянна болка в долната част на гърба, ужасна коремна болка, водеща до менструацията, и допълнителни болки, разпръснати, като болка в пикочния мехур, болка, свързана със запек, и дори дисфункция на темпорамандибуларната става“, обяснява Джефкоат.

Друг човек може да изпита малка или никаква болка, освен когато се опитва да получи вагинално или анално проникване, отбелязва тя.

„Изживяването на болката на всеки човек е уникално и може да бъде изолирано в една отделна област или да засегне цялото му тяло“, казва Джефкоут.

Кога ендометриозата е най-болезнена?

Точно както клетките, покриващи матката, се удебеляват и отделят по време на менструация, ендометриалните клетки обикновено също го правят.

Като такъв, „обичайно е болката да е най-интензивна по време и точно преди менструалния цикъл“, казва Сваруп.

В зависимост от това къде са срастванията на индивида, „болката може да възникне и по време на полов акт и може да има болка по време на движение на червата и по време на уриниране“, казва той.

Какво можете да направите, за да намерите облекчение?

Повечето хора с ендометриоза се нуждаят от интердисциплинарен подход към болестта, за да намерят облекчение, обяснява Джефкоут.

„Най-добрият подход за извеждане на пациентите с хронична болка от болката – или до момент, в който тя е значително по-малко въздействаща върху живота им – е множество доставчици да комуникират помежду си, за да координират плана за лечение на пациента“, казва тя.

Членовете на този екип обикновено включват:

 • гинекологичен хирург, специализиран в операция за ексцизия на ендометриоза

 • физиотерапевт на тазовото дъно със силни ортопедични умения

 • специалист по управление на болката, като лекар или акупунктурист

 • масажист
 • психотерапевт
 • диетолог
 • терапевт на соматичен стрес

„Не всеки човек с ендометриоза или хронична болка ще се нуждае от всички възможности, но много от тях посещават минимум трима доставчици наведнъж“, казва тя.

Кога трябва да се консултирате с лекар или друг медицински специалист?

Най-общо казано, ако изпитвате нови или необичайни симптоми, консултирайте се със здравен специалист.

Що се отнася до тази статия, свържете се с клиницист, ако четете тази статия, защото вие:

 • изпитвате болка и смятате, че може да е свързана с ендометриоза
 • мислите, че имате ендометриоза, но никога (или винаги) не изпитвате болка
 • разпознайте преживяванията си в някои от симптомите

„Вашият акушер/гинеколог ще говори с вас за вашите симптоми и ще направи преглед на таза като част от вашия физически преглед“, казва Суаруп.

Вашият клиницист ще търси очевидни признаци на растеж и сраствания по време на прегледа на таза. Те могат също да поръчат:

 • ЯМР
 • ултразвук
 • биопсия.

Ултразвукът ще определи само дали имате ендометриома, което е ендометриоза на яйчника, казва Джефкоат.

„Ако вашият ултразвук е отрицателен, това не означава, че нямате ендометриоза – това означава, че няма вероятност да имате ендометриоза на яйчника си“, казва тя.

MRI може да установи дълбоко инфилтрираща ендометриоза, обяснява Джефкоат.

„Но ако имате отрицателен ЯМР, това не означава, че нямате ендометриоза“, казва тя. „Това означава, че е малко вероятно да имате дълбоко инфилтрираща ендометриоза.“

Златният стандарт за диагностика на ендометриозата е биопсия чрез лапароскопска операция. Това е хирургична процедура, при която лекарите могат визуално да видят някои ендометриозни белези и лезии и евентуално да ги отстранят за биопсия.

Долния ред

Ендометриозата може да бъде болезнена. За хора, които изпитват болка като един от техните симптоми, тази болка може да варира по качество, местоположение и време.

Въпреки че в момента няма лек за ендометриозата, има неща, които можете да направите, за да помогнете за справяне със състоянието си.

Така че, ако имате болка, свързана с ендометриоза, или други симптоми, работете със здравен специалист (или трима), за да създадете протокол за управление на болката, който работи най-добре за вас.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss