Биопсия на шийката на матката

Какво представлява цервикалната биопсия?

Биопсия на шийката на матката е хирургична процедура, при която се отстранява малко количество тъкан от шийката на матката. Шийката на матката е долният, тесен край на матката, разположен в края на влагалището.

Биопсия на шийката на матката обикновено се прави след установяване на аномалия по време на рутинен тазов преглед или натривка. Аномалиите могат да включват наличието на човешки папиломен вирус (HPV) или клетки, които са предракови. Някои видове HPV могат да ви изложат на риск от развитие на рак на шийката на матката.

Биопсията на шийката на матката може да открие предракови клетки и рак на шийката на матката. Вашият лекар или гинеколог може също да извърши биопсия на шийката на матката, за да диагностицира или лекува определени състояния, включително генитални брадавици или полипи (неракови израстъци) на шийката на матката.

Видове цервикални биопсии

За отстраняване на тъканите от шийката на матката се използват три различни метода:

 • Биопсия с удар: При този метод се вземат малки парчета тъкан от шийката на матката с инструмент, наречен „щипци за биопсия“. Шийката на матката ви може да бъде оцветена с боя, за да улесни Вашия лекар да види всякакви аномалии.
 • Конусна биопсия: Тази операция използва скалпел или лазер за отстраняване на големи, конусовидни парчета тъкан от шийката на матката. Ще Ви бъде поставена обща анестезия, която ще Ви приспи.
 • Ендоцервикален кюретаж (ECC): По време на тази процедура клетките се отстраняват от ендоцервикалния канал (областта между матката и вагината). Това става с ръчен инструмент, наречен „кюрета“. Има връх, оформен като малка лъжичка или кука.

Видът на използваната процедура ще зависи от причината за вашата биопсия и вашата медицинска история.

Как да се подготвим за биопсия на шийката на матката

Планирайте биопсията на шийката на матката за седмицата след менструацията. Това ще улесни Вашия лекар да вземе чиста проба. Също така трябва да обсъдите всяко лекарство, което приемате с Вашия лекар.

Може да бъдете помолени да спрете приема на лекарства, които могат да увеличат риска от кървене, като например:

 • аспирин
 • ибупрофен
 • напроксен
 • варфарин

Избягвайте да използвате тампони, душове или лечебни вагинални кремове поне 24 часа преди биопсията. Също така трябва да избягвате сексуален контакт през това време.

Ако сте подложени на биопсия с конус или друг вид цервикална биопсия, която изисква обща анестезия, ще трябва да спрете да ядете поне осем часа преди процедурата.

В деня на назначаването, Вашият лекар може да Ви предложи да вземете ацетаминофен (като Tylenol) или друго обезболяващо, преди да дойдете в кабинета им. Може да получите леко кървене след процедурата, така че трябва да опаковате някои женски подложки. Също така е добра идея да вземете със себе си член на семейството или приятел, за да могат да ви откарат до вкъщи, особено ако сте подложени на обща анестезия. Общата анестезия може да ви направи сънливи след процедурата, така че не трябва да шофирате, докато ефектите не изчезнат.

Какво да очаквате по време на цервикална биопсия

Назначаването ще започне като нормален тазов преглед. Ще легнете на маса за изпити с крака в стремена. След това Вашият лекар ще Ви даде местна упойка, за да вцепените областта. Ако сте подложени на биопсия с конус, ще Ви бъде поставена обща анестезия, която ще Ви приспи.

След това Вашият лекар ще постави спекулум (медицински инструмент) във влагалището, за да поддържа канала отворен по време на процедурата. Шийката на матката първо се измива с разтвор на оцет и вода. Този процес на почистване може да изгори малко, но не би трябвало да е болезнен. Шийката на матката също може да бъде намазана с йод. Това се нарича тест на Шилер и се използва, за да помогне на Вашия лекар да идентифицира всички анормални тъкани.

Лекарят ще отстрани анормалните тъкани с форцепс, скалпел или кюрета. Може да почувствате леко прищипване, ако тъканта се отстрани с помощта на щипци.

След като биопсията приключи, Вашият лекар може да опакова шийката на матката с абсорбиращ материал, за да намали количеството кървене, което имате. Не всяка биопсия изисква това.

Възстановяване след биопсия на шийката на матката

Биопсиите с удар са амбулаторни процедури, което означава, че можете да се приберете у дома веднага след операцията. При други процедури може да се наложи да останете в болницата за една нощ.

Очаквайте леки спазми и зацапване, докато се възстановявате от биопсията на шийката на матката. Може да почувствате спазми и кървене в продължение на една седмица. В зависимост от вида на биопсията, която сте претърпели, някои дейности могат да бъдат ограничени. Вдигането на тежести, полов акт и използването на тампони и душ не се допускат няколко седмици след биопсия на конус. Може да се наложи да следвате същите ограничения след биопсия на удар и ECC процедура, но само за една седмица.

Уведомете Вашия лекар, ако:

 • изпитвам болка
 • развийте треска
 • изпитвате силно кървене
 • има неприятно миришещо вагинално течение

Тези симптоми могат да бъдат признаци на инфекция.

Резултати от цервикална биопсия

Вашият лекар ще се свърже с вас за резултатите от вашата биопсия и ще обсъди с вас следващите стъпки. Отрицателният тест означава, че всичко е нормално и по -нататъшни действия обикновено не се изискват. Положителният тест означава, че са открити рак или предракови клетки и може да се наложи лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss