Биопсия на миокарда

Какво е миокардна биопсия?

Сърдечният мускул е известен като миокард. Ако Вашият лекар подозира проблем със сърдечния Ви мускул, може да се наложи биопсия. Това включва отстраняване на малко парче тъкан за изследване. Сърдечната биопсия е известна като биопсия на миокарда.

Лекарят често извършва биопсия на миокарда по време на сърдечна катетеризация или други сърдечни тестове. Можете обаче да направите този тест самостоятелно. Процедурата обикновено се извършва в болница.

Тази биопсия използва малък катетър, наречен биоптомза отстраняване на малко парче сърдечна тъкан. Това е специален вид катетър, използван за вземане на биопсия. Той има челюсти на края, които могат да премахнат парче тъкан.

След биопсията, Вашият лекар ще изпрати пробата в лаборатория за анализ.

Защо ми трябва миокардна биопсия?

Тази процедура търси заболяване или увреждане на сърдечния мускул. Може да помогне за диагностициране:

 • кардиомиопатия: влошаване на сърдечния мускул, което може да се дължи на редица състояния
 • миокардит: възпаление на сърдечния мускул
 • отхвърляне след сърдечна трансплантация: имунната ви система причинява увреждане на тъканите, което Вашият лекар може да види под микроскоп

Как да се подготвя за биопсия на миокарда?

Вашият лекар ще Ви даде указания дали можете да ядете и пиете преди биопсията. Обикновено не трябва да консумирате храна или течности в продължение на шест до осем часа преди теста.

Ако приемате някакви лекарства или добавки, попитайте Вашия лекар дали трябва да ги спрете преди процедурата. Ако сте диабетик, може да се наложи Вашият лекар да коригира Вашите лекарства за деня на биопсията. Уведомете Вашия лекар за всички алергии, които може да имате.

Вероятно ще влезете в болницата сутринта на биопсията. В редки случаи може да се наложи да отидете в болницата предната вечер.

Доведете някой с вас на процедурата или накарайте автосервиз да изпрати кола за вас, след като приключи. Няма да можете да се приберете вкъщи.

Как се извършва биопсия на миокарда?

Ще получите болнична рокля, която да носите по време на биопсията. Сестра ще започне интравенозна линия в ръката или ръката ви. Това ще достави течности, за да ви поддържа хидратация. Той може също да доставя лекарства, ако кръвното Ви налягане спадне или ако сърдечният Ви ритъм стане ненормален.

Ще лежите на маса с голяма камера над вас, заедно с няколко монитора. Хирургът ще направи разрез на врата, ръката или слабините ви, в зависимост от това дали имате друга операция. Ако нямате друга процедура, тя вероятно ще бъде във врата. Местоположението на разреза също зависи от частта от сърцето, която Вашият лекар иска да вземе проба.

Ще получите локална анестезия на мястото на разреза. Това ще го вцепени, тъй като няма да сте в безсъзнание за процедурата. Хирургът ще постави куха тръба във вашия кръвоносен съд, за да я задържи отворена. Може да почувствате някакъв натиск или дискомфорт.

След като тръбата е на мястото си, хирургът ще постави биоптома. Те ще го прокарват през кръвоносните ви съдове, докато стигне до сърцето ви. Лекарят ще го насочи там, като използва специален вид подвижна рентгенова снимка, наречена флуороскопия.

Веднъж на правилното място, лекарят ще вземе малка проба от тъканта на сърдечния ви мускул. След това те ще премахнат биоптома и ще окажат натиск върху мястото на вмъкване. Цялата процедура отнема 30 до 60 минути.

Медицинският персонал ще следи състоянието Ви за период от време след процедурата. Лекарите ще искат да са сигурни, че сте достатъчно стабилни, за да сте сами. Тъй като няма да можете да шофирате, някой друг ще трябва да ви отведе у дома след биопсията.

Какви усложнения са свързани с биопсия на миокарда?

Преди процедурата ще трябва да подпишете формуляр за съгласие, който ще очертае рисковете от биопсията. Биопсията на миокарда може да изглежда страшна. При опитен лекар обаче усложненията са редки.

Някои потенциални рискове включват:

 • кръвни съсиреци
 • кървене
 • анормален сърдечен ритъм
 • инфекция
 • колапс на белия дроб
 • нараняване на артерията
 • увреждане на нерва, който контролира речта
 • разкъсване на сърцето (изключително рядко)

Какво означават резултатите?

Резултатите от миокардна биопсия ще уведомят Вашия лекар дали има увреждане на сърдечния Ви мускул. Редица състояния могат да причинят анормална биопсия, включително:

 • сърдечно увреждане от продължителна употреба на алкохол
 • сърдечна амилоидоза, заболяване, при което амилоидният протеин се натрупва в сърцето
 • различни видове кардиомиопатия
 • миокардит
 • отхвърляне на сърдечна трансплантация

Ако все пак имате увреждане на сърдечния мускул, лечението ще варира в зависимост от причината.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss