Безопасно ли е да се дава на бебета Benadryl?

Дифенхидраминът или неговата търговска марка Benadryl е лекарство, което възрастни и деца обикновено използват за намаляване на алергичните реакции, както и на симптомите на алергия.

Лекарството е често срещана част от лекарствата за кашлица и настинка, отпускани без рецепта, и някои родители дори съобщават, че го използват, за да предизвикат сънливост на малкото си дете при полет със самолет или пътуване с кола.

Какво е Benadryl?

Когато тялото ви изпита алергична реакция, то произвежда вещества, известни като хистамини. Тези съединения са предназначени да идентифицират алергенните вещества и да ги унищожат, преди да причинят увреждане на тялото. Въпреки че алергиите са предназначени да бъдат начинът на тялото ви да ви предпази, понякога те могат да работят и срещу вас.

Benadryl е антихистамин, което означава, че неутрализира хистаминовите частици в тялото ви. В допълнение към този ефект, Benadryl може да бъде успокояващ. Това означава, че ви кара да се чувствате сънливи. Тези ефекти са една от причините родителите да се опитват да го дават на бебетата си. Това може да бъде начин да им помогнете да спят по време на пътуване със самолет или дори ако детето им изглежда изпитва затруднения да заспи.

Benadryl се предлага и като крем за намаляване на сърбежа и дискомфорта, който може да дойде при ухапване от насекоми или друг неспецифичен обрив. Този крем съдържа дифенхидрамин HCL (съставката в пероралния Bendadryl), както и цинков ацетат за защита на кожата.

Потенциални употреби и безопасност

Въпреки че може да бъде изкушаващо да използвате Benadryl за употреба извън етикета, като например да помогнете на вашето бебе да си почине, използването му върху вашето малко вероятно е твърде рисковано, освен ако Вашият лекар не го посъветва. Това е така, защото детето ви може да има неблагоприятен отговор към лекарството. Страничните ефекти от Benadryl включват:

  • суха уста
  • ускорен сърдечен ритъм
  • разтройство
  • повръщане

Според Уенди Сю Суонсън, MD, MBE, лекар в детската болница в Сиатъл, някои деца могат да имат противоположна реакция към лекарството. Това включва непредвидени реакции, като например повишена енергия. Ако сте се надявали да го използвате за неговите ефекти, предизвикващи сън, има шанс да направи точно обратното.

Също така, Benadryl до голяма степен не е тестван при деца под 2-годишна възраст. Това означава, че няма стандартни дози, които да се препоръчват. Ефектите върху бебетата могат да бъдат различни. За някои малки, лекарството може да бъде особено успокояващо или предизвикващо сън. Това може да бъде тревожно като родител.

Според етикета на Benadryl Anti-Itch Cream, кремът не е предназначен за употреба при деца под 2 години, освен ако не е указано от лекар.

Някои родители може да се опитат да дадат Benadryl за настинка. Според детската болница в Сейнт Луис, Benadryl не се препоръчва при настинки за хора под 4-годишна възраст, тъй като не е доказано, че помага за намаляване на симптомите на настинка.

Съображения за Benadryl

Обстоятелствата са различни за всяко бебе. Ако лекарят на вашето дете препоръчва използването на Benadryl за пътуване или по друг начин на вашето бебе, може да искате първо да опитате пробно бягане у дома, за да видите как реагира вашето дете. По този начин, ако детето ви има алергична реакция или неочакван отговор, можете бързо да потърсите спешна медицинска помощ. Това е много по-добре, отколкото да се нуждаете от помощ на хиляди фута във въздуха.

Не забравяйте също, че има различни формулировки за Benadryl, включително формулировки за деца и такива за възрастни. Винаги обсъждайте с педиатъра на детето си формулировката, която обмисляте да използвате, както и начина на доставка. Например, трябва да използвате капкомер, който се доставя с детската опаковка Benadryl, вместо друг метод за измерване или лъжица, за да осигурите най-точното измерване.

Други съвети за настинка на вашето дете

Ако вашето бебе има настинка, свържете се с неговия лекар относно възможни лечения или ако детето ви трябва да бъде прегледано. Често рисковете от даване на лекарства за настинка на вашето бебе или употребата на Benadryl за настинка надвишават ползите и не се препоръчват. Стъпките, които можете да предприемете, включват:

  • използване на физиологичен (солен) воден спрей за разхлабване и разреждане на слуз
  • използване на всмукване на крушка, спринцовки за луковици или назални аспиратори за отстраняване на гъста слуз от носа или устата на вашето бебе
  • използване на студен овлажнител за мъгла в стаята на вашето бебе като средство за разреждане на слузта, което улеснява вашето бебе да го изкашля
  • попитайте Вашия лекар дали е възможно да дадете на детето си ацетаминофен (Tylenol) срещу треска
  • насърчаване на вашето дете да пие много течности, като адаптирано мляко или кърма при много малки бебета

Въпреки това, ако детето ви има симптоми на по-сериозно заболяване, важно е да потърсите незабавна медицинска помощ. Това включва, ако детето ви се бори да диша, има активност, подобна на припадъци, или устните му изглеждат посиняли.

Вземането за вкъщи

Benadryl е по-добре да оставите, когато детето ви порасне и може да се нуждае от него за алергична реакция или като част от лечение с настинка. Ако подозирате, че детето ви има алергична реакция или настинка, свържете се с лекаря на детето си за инструкции.

Лекарството не трябва да се използва извън етикета за неща като каране на бебе да заспи, тъй като детето може да има странични ефекти от лекарството.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss