Бебешка срещу креватче: Как да решим

Решаването какво да купите за вашата детска стая може бързо да стане непосилно. Наистина ли имате нужда от маса за повиване? Колко важен е люлеещия се стол? Струва ли си една люлка пространството, което заема?

Но едно от най-важните решения, които ще вземете за мебелите в детската стая, е да изберете къде ще спи вашето бебе.

Новородените спят много, така че вашето бебе ще прекарва много време в мястото си за спане! Освен това, опазването на вашето бебе, докато спи, е важно съображение при новородено. Дали креватчето или люлката е по-добър избор за първите няколко решаващи месеца?

Ето как се подреждат и как можете да решите кое е най-доброто за вас.

Каква е разликата?

И креватчетата, и люлките могат да бъдат безопасен избор за сън за новородено. Те обаче имат няколко важни разлики.

Най-очевидният е размерът – креватчето заема много повече място от люлката, така че люлката може да бъде по-лесна в по-малка къща. По-малкият им размер също прави люлките по-преносими. Освен това много люлки имат качулка или покривало, което можете да дръпнете, докато бебето спи. Кошарките също са по-лесни за използване от много родители. Страните им са по-ниски, така че не е нужно да се навеждате над релсата, за да поставите бебето вътре.

Детските креватчета, от друга страна, могат да се използват много по-дълго – някои дори се превръщат в легла за малко дете и могат да издържат години. Количките имат ограничения за теглото и обикновено могат да се използват само през първите няколко месеца от живота на бебето. Детските креватчета обикновено са по-скъпи и от люлките, но тъй като те издържат по-дълго, общата инвестиция е по-ниска, ако отидете направо до креватчето.

Тип Професионалисти Против
Детско креватче По-дълъг живот, може да се преобразува в легло за малко дете Заема повече място, може да бъде скъпо
люлка По-малък, по-лесен за навеждане и преносим Има ограничения за теглото и е подходящ само за първите няколко месеца на бебето

Какво трябва да имате предвид?

Когато избирате дали да купите креватче или люлка, първото нещо, което трябва да вземете предвид, е къде в къщата ви искате да спи вашето бебе.

В Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчват новородените да спят в същата стая като родителите, но в отделно място за спане. Ако основната ви спалня не е много голяма, тогава може да е трудно да поставите креватче заедно с леглото си. Кошката може да бъде добра инвестиция за първите няколко месеца. Дори ако имате голяма къща, може да помислите за люлка за нейната преносимост. По този начин можете да местите люлката из къщата, за да държите бебето си близо до вас по време на дрямка и нощен сън.

Друг фактор е цената. Ако нямате много пари, които да инвестирате веднага, количката струва по-малко. Тъй като люлката ще издържи само няколко месеца, все пак ще трябва да закупите детско креватче по-късно, но това ви позволява да разпределите разходите за мебели за детската стая във времето, вместо да купувате всичко преди пристигането на бебето ви.

Лесното използване е нещо друго, което трябва да се вземе предвид. Страните на креватчето са много по-високи от люлката, така че слагането на бебето и вдигането му може да бъде трудно, особено ако се възстановявате от тежко раждане или цезарово сечение. Страните на люлката са по-къси от ръцете ви, така че можете лесно да положите бебето си, без да се налага да се навеждате.

И накрая, някои родители просто предпочитат люлка по естетически причини. Въпреки че креватчетата са безопасни за новородени, те могат да изглеждат голи и неудобни, особено ако следвате препоръчаните указания и избягвате използването на възглавници или одеяла. Бебешката е по-малка и по-уютна, така че не изглежда толкова рядка и голяма за новородено.

Какво е важно?

Независимо дали избирате креватче или люлка, уверете се, че леглото на вашето бебе отговаря на най-новите стандарти за безопасност. Матракът на вашето бебе трябва да е твърд, плосък и гол, а пространството между матрака и ръба на леглото трябва да бъде не повече от два пръста. Ако леглото на вашето бебе има летви, те трябва да са на не повече от 2 3/8 инча една от друга, така че главичката на вашето бебе да не може да се побере между тях.

Никога не трябва да поставяте леглото на вашето бебе близо до висящи шнурове или завеси, тъй като те могат да бъдат опасности от удушаване. Също така никога не трябва да използвате допълнителни подложки или позиционери за сън и винаги трябва да поставяте бебето си по гръб да спи. И ако купувате употребявано детско креватче, уверете се, че отговаря на стандартите за безопасност, определени от Комисията за безопасност на потребителските продукти.

Винаги трябва да проверявате състоянието на леглото на вашето бебе, преди да го използвате, дори ако сте го купили ново. Уверете се, че следвате всички инструкции за правилното сглобяване и проверете дали целият хардуер е затегнат. Ако купувате използвано легло, уверете се, че няма повреди на леглото, които биха могли да го счупят.

Вземането за вкъщи

Въпреки че в момента изглежда голямо решение, разликите между креватчетата и кошарата са предимно лични предпочитания. И дори едно креватче ще издържи на вашето бебе само няколко кратки години. Преди да се усетите, ще пазарувате отново за голямо детско легло!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss