Аутизъм и фиксация: примери и как да намерим баланс

Фиксациите могат да бъдат в много разновидности и са често срещани за невродивергентни хора и аутисти. Въпреки че често могат да бъдат приятни и полезни, терапията може да помогне, ако станат непосилни.

Независимо дали става дума за видеоигри, дървообработване или четене на фантастични романи, всички имаме интереси и хобита, за които обичаме да прекарваме свободното си време. Всъщност вероятно бихте могли да назовете някое от вашите интереси или хобита в момента.

Но за някои хора, особено аутисти, не е необичайно интересът да се превърне във фиксация. Фиксацията при аутизъм се развива, когато някой има интензивна, фокусирана мания за конкретно нещо, като обект, човек или поведение.

Тази статия изследва повече за аутистични фиксации, включително някои примери за често срещани фиксации при аутизъм и съвети как да се ангажирате с фиксациите по здравословен начин.

Винаги ли фиксацията е признак на аутизъм?

Всеки може да изпита фиксация, а фиксацията върху интерес не е нещо, което е изключително за невродивергентните индивиди. И все пак фиксациите са по-чести при хора, които живеят с невродивергентни състояния, като разстройство от аутистичния спектър (ASD).

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), един от диагностичните критерии за аутизъм е „ограничени, повтарящи се модели на поведение, интереси или дейности“. Някои примери за това могат да включват:

 • повтарящи се движения, реч или физическо поведение
 • ритуализирано и повтарящо се мислене, рутини или поведение
 • фиксирани интереси, които са силно интензивни или фокусирани
 • променена реактивност или интерес към сетивни преживявания

Извън аутизма, фиксациите също са често срещани при състояния като хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) и обсесивно-компулсивно разстройство (OCD).

При обсесивно-компулсивното разстройство обаче фиксациите са по-склонни да бъдат мании. Обсесиите са натрапчиви и нежелани мисли, чувства или пориви, които предизвикват значително безпокойство.

Какви са примерите за аутистични фиксации?

Точно като всяко хоби или интерес, фиксациите при аутизма зависят от индивида и от какво се интересуват. Някои категории често срещани аутистични фиксации могат да включват:

 • изкуство
 • музика
 • книги
 • списания
 • телевизионни предавания
 • филми
 • видео игри
 • числа
 • модели
 • превозни средства
 • животни
 • хората
 • обекти
 • умения
 • поведения

Например дете с аутизъм с фиксация върху акулите може да иска да чете книги за различни видове акули или да купува дрехи или аксесоари с акули върху тях. Или възрастен с фиксация върху музиката може да е много добре запознат с различни музикални жанрове или изпълнители.

Аутистичните фиксации могат да бъдат за цял живот или да се променят през целия ви живот. Например, човек с аутизъм, който има определена фиксация през детството, може да израсне от тази фиксация, само за да се окаже с различна фиксация като възрастен.

Как да помогнем на дете с аутизъм с фиксации

За деца аутисти, занимаващи се с специални интереси може да доведе до по-добра мотивация, себеизразяване, социализация и др. Но когато фиксациите се превърнат в основен фокус, те могат да затруднят децата да функционират и да участват в ежедневния живот.

Ако сте родител или болногледач на дете с аутизъм, ето няколко начина, по които можете да засилите фиксациите на детето си, като същевременно поставяте реалистични граници:

 • Разгледайте различни приложения: Много хора откриват, че техните интереси в детството подхранват пътищата, които избират по-късно в живота, особено за училище и кариера. Ако фиксацията на вашето дете има академично, артистично или кариерно приложение, помислете да проучите това с него.
 • Използвайте го във ваша полза: Ако вашият любител на динозаври не обича да си мие зъбите, може би четката за зъби на динозавър може да ви помогне. Любителите на музиката може да открият, че математиката е по-лесна за разбиране, когато се погледне през призмата на тактови размери и т.н.
 • Създайте граници или ограничения: Фиксациите могат да помогнат на децата с аутизъм да се ангажират с интересите си, но също така могат да попречат на ежедневния живот. Може да бъде полезно да отделите време за фиксации, като същевременно напомняте на децата да участват в ежедневието.
 • Адресиране и пренасочване на отрицателни фиксации: Някои деца с аутизъм имат фиксации, които са натрапчиви, вредни или опасни за тях самите или другите. Ако детето ви има негативна или нездравословна фиксация, важно е да се обърнете към него и вместо това да насърчавате по-здравословни изходи.

Обработка на фиксация като възрастен с аутизъм

Докато много възрастни с аутизъм смятат своите фиксации за a лична силадобавената тежест от отговорности понякога може да направи още по-трудно намирането на баланс.

Ако сте възрастен с аутизъм, много от съветите по-горе все още могат да се прилагат – особено когато става въпрос за проучване на кандидатури за кариера и определяне на лични граници. Но ако все още имате проблеми с намирането на баланс, терапевт може да ви помогне да проучите здравословни начини да се насладите на фиксациите си, като същевременно се ангажирате с ежедневния живот.

Научете повече за намирането на правилния терапевт за вас.

Фиксациите са една от най-честите характеристики на аутизма и много аутисти изпитват фиксации през целия си живот. Въпреки че аутистичните фиксации са до голяма степен положителни и могат да предложат множество предимства, понякога те могат да попречат на ежедневния живот.

Терапията може да бъде особено полезна за хората с аутизъм да намерят баланс с техните фиксации, като същевременно отделят време да се насладят на други аспекти от живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss