Артроскопия на коляното

Какво е артроскопия на коляното?

Артроскопията на коляното е хирургична техника, която може да диагностицира и лекува проблеми в колянната става. По време на процедурата вашият хирург ще направи много малък разрез и ще постави малка камера – наречена артроскоп – в коляното ви. Това им позволява да видят вътрешната страна на ставата на екран. След това хирургът може да проучи проблем с коляното и, ако е необходимо, да коригира проблема с помощта на малки инструменти в рамките на артроскопа.

Артроскопията диагностицира няколко проблема с коляното, като скъсан менискус или неправилно подравнена патела (колянна чаша). Той също така може да поправи връзките на ставата. Има ограничени рискове за процедурата и перспективата е добра за повечето пациенти. Вашето време за възстановяване и прогнозата ще зависят от тежестта на проблема с коляното и сложността на необходимата процедура.

Защо се нуждая от артроскопия на коляното?

Вашият лекар може да препоръча да се подложите на артроскопия на коляното, ако изпитвате болка в коляното. Вашият лекар може вече да е диагностицирал състоянието, причиняващо болката ви, или да назначи артроскопия, за да помогне за установяване на диагнозата. И в двата случая артроскопията е полезен начин лекарите да потвърдят източника на болка в коляното и да лекуват проблема.

Артроскопската хирургия може да диагностицира и лекува наранявания на коляното, включително:

 • разкъсани предни или задни кръстосани връзки
 • скъсан менискус (хрущялът между костите в коляното)
 • патела, която е извън позиция
 • парчета разкъсан хрущял, които са хлабави в ставата
 • отстраняване на киста на Бейкър
 • фрактури в костите на коляното
 • подут синовиум (лигавицата в ставата)

Как да се подготвя за артроскопия на коляното?

Вашият лекар или хирург ще Ви посъветва как да се подготвите за операцията. Не забравяйте да им кажете за всички рецепти, лекарства без рецепта или добавки, които приемате в момента. Може да се наложи да спрете приема на някои лекарства, като аспирин или ибупрофен, седмици или дни преди процедурата.

Трябва също да се въздържате от ядене или пиене в продължение на шест до 12 часа преди операцията. В някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише обезболяващо средство за всеки дискомфорт, който изпитвате след операцията. Трябва да попълните тази рецепта предварително, за да имате готова след процедурата.

Какво се случва по време на артроскопия на коляното?

Вашият лекар ще Ви даде анестезия преди артроскопията на коляното. Това може да бъде:

 • локален (изтръпва само коляното)
 • регионален (изтръпва ви от кръста надолу)
 • общо (приспива напълно)

Ако сте будни, може да сте в състояние да гледате процедурата на монитор.

Хирургът ще започне, като направи няколко малки разреза или разфасовки в коляното ви. След това стерилната солена вода или физиологичен разтвор ще се напълнят, за да разширят коляното ви. Това улеснява хирурга да вижда вътре в ставата. Артроскопът влиза в един от разрезите и хирургът ще се огледа във вашата става с помощта на приложената камера. Хирургът може да види изображенията, получени от камерата, на монитора в операционната.

Когато хирургът открие проблема в коляното ви, той може да вкара малки инструменти в разрезите, за да отстрани проблема. След операцията хирургът източва физиологичния разтвор от ставата ви и затваря разрезите ви с шевове.

Какви са рисковете, свързани с артроскопията на коляното?

Съществуват рискове, свързани с всякакъв вид операция, въпреки че са редки. Всяка операция има следните рискове:

 • прекомерно кървене по време на процедурата
 • инфекция на мястото на операцията
 • затруднено дишане, причинено от анестезия
 • алергична реакция към анестезия или други лекарства, прилагани по време на операцията

Съществуват и специфични рискове за артроскопия на коляното, като например:

 • кървене в колянната става
 • образуване на кръвен съсирек в крака
 • инфекция вътре в ставата
 • скованост в коляното
 • нараняване или увреждане на хрущяла, връзките, менискуса, кръвоносните съдове или нервите на коляното

Какво е възстановяването след артроскопия на коляното?

Тази операция не е много инвазивна. За повечето хора процедурата отнема по -малко от час в зависимост от конкретната процедура. Вероятно ще се приберете в същия ден за възстановяване. Трябва да използвате пакет с лед на коляното и превръзка. Ледът ще помогне за намаляване на отока и ще намали болката ви до минимум.

Вкъщи трябва да накарате някой да се грижи за вас поне за първия ден. Опитайте се да държите крака си повдигнат и поставете лед върху него за ден или два, за да намалите подуването и болката. Също така ще трябва да смените превръзката си. Вашият лекар или хирург ще Ви каже кога да правите тези неща и колко дълго. Вероятно ще трябва да посетите вашия хирург за последващ преглед няколко дни след процедурата.

Вашият лекар ще Ви даде режим на упражнения, който да следвате вкъщи, за да помогне на коляното Ви да се възстанови, или ще препоръча физиотерапевт да види, докато не можете да използвате коляното си нормално. Упражненията са необходими, за да възстановите пълния си обхват на движение и да укрепите мускулите си. При подходяща грижа перспективата ви след тази процедура е отлична.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss