Артрит по време на бременност

Артрит по време на бременност

Наличието на артрит няма да повлияе на способността ви да забременеете. Въпреки това, ако приемате лекарства за артрит, консултирайте се с Вашия лекар, преди да забременеете. Някои лекарства могат да повлияят на вашето неродено дете, а някои могат да останат във вашата система за известно време, след като спрете да ги приемате.

Симптоми на артрит по време на бременност

Тъй като артритът засяга ставите в цялото тяло, допълнителното тегло на бременността може да увеличи болката и дискомфорта. Това може да бъде особено забележимо в коленете. Допълнителният натиск върху гръбначния стълб може да причини мускулни спазми или изтръпване на краката.

Теглото на водата може да причини синдром на карпалния тунел или скованост на бедрата, коленете, глезените и стъпалата. Тези симптоми обикновено изчезват след раждането на бебето.

Жените, които имат автоимунно заболяване ревматоиден артрит (РА), могат да получат повишена умора.

Лечение на артрит по време на бременност: Лекарства

Говорете с Вашия лекар за приемането на лекарства за артрит по време на бременност. Не забравяйте да споменете всички лекарства, отпускани с рецепта, лекарства без рецепта и хранителни добавки, които приемате. Някои са безопасни за продължаване на употребата, но други могат да навредят на вашето бебе. Вашият лекар може да промени Вашите лекарства или да промени дозата до раждането на бебето. Кажете на Вашия лекар, ако планирате да кърмите.

Артрит по време на бременност: Диета и упражнения

Понякога артритът може да причини симптоми като сухота в устата и затруднено преглъщане, което затруднява храненето. Доброто хранене обаче е важно за хората с артрит и е от съществено значение за развитието на вашето бебе. Вероятно ще приемате пренатални добавки, но трябва да обсъдите всички проблеми с храненето с Вашия лекар.

Трябва да продължите да спортувате по време на бременност. Включете в упражнението си упражнения с обхват на движение, за да насърчите гъвкавостта, както и упражнения, които ще ви помогнат да поддържате мускулната си сила. Ходенето и плуването са особено полезни за хора с артрит. Попитайте Вашия лекар дали вашите упражнения са безопасни за Вашето бебе.

Артрит по време на бременност: Съвети за облекчаване на болката

Следвайте тези полезни съвети, за да облекчите болките в ставите и сковаността:

  • Използвайте топли и студени опаковки за ставите.
  • Почивайте ставите си често.
  • Поставете краката си нагоре, за да облекчите натоварването на коленете и глезените.
  • Позволете на добър сън през нощта.
  • Опитайте дълбоко дишане или други техники за релаксация.
  • Обърнете внимание на стойката си, тъй като лошата стойка може да добави стрес към ставите ви.
  • Избягвайте носенето на високи токчета. Изберете удобни обувки, които осигуряват достатъчна опора.

Артрит по време на бременност: Рискове

Едно проучване установи, че RA увеличава риска от прееклампсия. Прееклампсията е състояние, при което бременна жена развива високо кръвно налягане и евентуално излишък на протеин в урината си. Рядко това състояние може да възникне след раждането. Това може да бъде сериозно, животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето.

Същото проучване показва също, че жените с РА са изложени на повишен риск от други усложнения в сравнение с жените, които нямат РА. Рисковете включват раждането на бебета с по-малък от средния размер или с ниско тегло при раждане.

Труд и доставка

Като цяло жените с артрит нямат по -трудно време по време на раждането от другите жени. Въпреки това е по -вероятно жените с РА да имат раждане със секцио.

Ако имате високи нива на болка и дискомфорт поради артрит, говорете с Вашия лекар, преди да започнете раждането, за да може да се извърши подготовка. Ако имате болки в гърба, свързани с артрит, може да не искате да лежите по гръб. Вашият лекар може да Ви помогне да изберете безопасна алтернативна позиция.

Ремисия

Много жени с РА изпитват подобрение през втория триместър на бременността и това може да продължи до шест седмици след раждането. Някои също се чувстват по -малко уморени. Ако вашият артрит е бил доста лек през първия триместър, вероятно ще остане такъв.

Изследователите не са сигурни защо някои жени преминават в ремисия по време на бременност. Едно проучване показва, че жените с РА са по -склонни да изпитват облекчение от симптомите си по време на бременност. Това е особено вярно, ако те са отрицателни за ревматоиден фактор и автоантитела, известни като анти-CCP.

Артрит след раждането

Някои жени изпитват обостряне на артрит в рамките на няколко седмици след раждането. Ако сте преустановили лечението с артрит по време на бременност, време е да поговорите с Вашия лекар за възобновяване.

Трябва да можете да продължите да изпълнявате упражнения, които насърчават обхвата на движение и укрепването на мускулите. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да се включите в упражнения, които са по -натоварващи.

Уведомете Вашия лекар, ако планирате да кърмите. Някои лекарства се предават през кърмата и могат да бъдат вредни за вашето бебе.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss