Антиацидно лечение за ГЕРБ

ОТМЕНЯНЕ НА РАНИТИДИН

През април 2020 г. Администрация по храните и лекарствата (FDA) поиска всички видове рецепта и без рецепта (OTC) ранитидин (Zantac) да бъдат премахнати от пазара на САЩ. Тази препоръка е направена, защото в някои продукти от ранитидин са открити неприемливи нива на NDMA, вероятен канцероген (причиняващ рак химикал). Ако Ви е предписан ранитидин, говорете с Вашия лекар за безопасни алтернативни възможности, преди да спрете приема на лекарството. Ако приемате извънборсов ранитидин, спрете приема на лекарството и говорете с вашия доставчик на здравни грижи за алтернативни възможности. Вместо да вземате неизползвани продукти от ранитидин на място за връщане на наркотици, изхвърлете ги в съответствие с инструкциите на продукта или като следвате инструкциите на FDA напътствие.

Антиацидно лечение за ГЕРБ

ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) е хронична форма на киселини. Това се случва, когато стомашните киселини изтекат обратно в хранопровода. С течение на времето това причинява потенциално увреждащо възпаление или подуване.

Докато много хора понякога се справят с болката и дразненето, свързани с киселини, може да имате ГЕРБ, ако тези симптоми се появяват повече от два пъти седмично редовно. Последиците от това храносмилателно заболяване могат да бъдат сериозни, тъй като с течение на времето могат да увредят хранопровода.

В повечето случаи ГЕРБ може да бъде диагностициран и управляван от Вашия лекар за първична медицинска помощ. Когато е тежко или не реагира на лекарства от първа линия, може да се наложи насочване към гастроентеролог, който е вид лекар, специализиран в храносмилателни заболявания. Лечението се фокусира върху комбинация от промени в начина на живот и лекарства. Антиацидите обикновено са първата линия на защита, защото са лесно достъпни без рецепта. Те също могат да бъдат по -достъпни от лекарствата с рецепта. Уведомете Вашия лекар, ако редовно изпитвате симптоми на киселини.

Как антиацидите помагат за симптомите на ГЕРБ

Антиацидите са методи за бързо облекчаване, които действат чрез директно противодействие на киселинността в стомаха. Наличието на тези киселини е естествено в стомаха, защото те помагат за смилането на храната. Стомахът е единствената част от храносмилателния тракт, която е проектирана да издържа на ниското рН. Когато стомашното съдържание се върне обратно в хранопровода, това причинява киселини, тъй като хранопроводът ви не е изграден да издържа на киселинност, особено за продължителен период от време. Антиацидите спомагат за неутрализирането на тези киселини, така че лигавицата на хранопровода е по -малко изложена на стомашни киселини.

Повечето антиациди съдържат една или повече от следните съставки:

 • алуминиев хидроксид
 • калциев карбонат
 • магнезиев трисиликат

Течните версии са склонни да работят по -бързо. Предлагат се и по -удобни опции, като таблети и дъвка.

Традиционните антиациди са удобни за закупуване, защото се предлагат без рецепта. Някои от най -популярните имена на марки включват:

 • Гавискон
 • Гелусил
 • Маалокс
 • Миланта
 • Риопан
 • Rolaids
 • Tums

Антиацидите трябва да се приемат за бързо облекчение, когато изпитвате симптоми на ГЕРБ, но те не предотвратяват тези симптоми. Има и други лекарства, като H2 -блокери или PPI (инхибитори на протонната помпа), които могат да се използват за профилактика.

Рискове с антиациди

Продължителната употреба на антиациди може да причини странични ефекти при някои потребители. Може да изпитате:

 • запек
 • диария
 • главоболие
 • гадене

Антиацидите не се препоръчват за хора с бъбречни заболявания или високи нива на калций в кръвта. Те също могат да взаимодействат с лекарства, като хормони на щитовидната жлеза.

Друго притеснение е фактът, че антиацидите неутрализират само киселината и не лекуват възпалението, причинено от ГЕРБ. Когато хранопроводът остане възпален с течение на времето, той може да ерозира лигавицата или рядко да се развие в рак. Ето защо е важно да не се лекувате самостоятелно ГЕРБ с лекарства без рецепта. Докато лекарят може да даде разрешение да използва антиациди, този вид лекарства е само временно решение на дългосрочен проблем.

Киселинни редуктори

В някои случаи за лечение на ГЕРБ са необходими лекарства, блокиращи киселини. Вашият лекар може да препоръча превантивни лекарства, наречени антагонисти на H-2-рецепторите (H2RAs). Те работят, като намаляват количеството киселина, което стомаха произвежда. Според клиниката Mayo H2RAs могат да работят до 12 часа наведнъж. За разлика от антибиотиците без рецепта, тези лекарства са поддържащи лекарства и са предназначени да се приемат редовно, за да се предотвратят симптомите на ГЕРБ на първо място. Тези лекарства действат, като намаляват действителното производство на стомашни киселини, произведени от стомаха ви, а не само ги неутрализират.

Обичайните H2RA без рецепта включват:

 • Axid AR
 • Pepcid AC
 • Tagamet HB

Ако все още изпитвате чести киселини, Вашият лекар може вместо това да препоръча инхибитори на протонната помпа (ИПП). Те работят подобно на H2RA, но са по -силни и работят до 24 часа. ИПП са идеални и за пациенти със значително увреждане на хранопровода. Prevacid и Prilosec са сред най-известните марки без рецепта. Посъветвайте се с Вашия лекар преди употреба, особено ако имате риск от остеопороза. ИПП могат да увеличат риска от фрактури на костите.

Предлагат се рецепта на двата класа лекарства за по -тежки случаи на ГЕРБ. Клиниката Mayo препоръчва да се обадите на Вашия лекар, ако редовните лекарства не подобрят симптомите Ви в рамките на три седмици. Може да се наложи да посетите гастроентеролог за по -добро управление или по -нататъшно изследване на заболяването.

Outlook

Докато антиацидите могат да помогнат за облекчаване на симптомите на киселини, те обикновено се използват само при необходимост (а не ежедневно). По -вероятно е да приемате комбинация от антиациди и други лекарства, за да не само лекувате симптомите на киселини, но и да ги предотвратите на първо място. Може да се нуждаете и от лекарства за увреждане на хранопровода.

Също така е важно да се обмисли как промените в начина на живот могат да помогнат за допълване на лечението с антиациди. Отслабването, яденето на по -малки хранения и избягването на хранителни продукти, които могат да помогнат, могат да помогнат. Не забравяйте да поддържате връзка с Вашия лекар, ако симптомите не се подобрят – в противен случай може да рискувате да увредите хранопровода.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss