Анкилозиращ спондилит: Пренебрегвана причина за трайна болка в гърба

Независимо дали става въпрос за тъпа болка или остър нож, болката в гърба е сред най -често срещаните от всички медицински проблеми. През всеки тримесечен период около една четвърт от възрастните в САЩ страдат от поне един ден болки в гърба.

Много хора обединяват всички болки в гърба като „лош гръб“. Но всъщност има много причини за болки в гърба, включително мускулни спазми, скъсани дискове, навяхвания на гърба, остеоартрит, инфекции и тумори. Една възможна причина, която рядко получава вниманието, което заслужава, е анкилозиращ спондилит (АС), форма на артрит, която е свързана с дългосрочно възпаление на ставите в гръбначния стълб.

Ако никога не сте чували за AS, със сигурност не сте сами. И все пак е по -разпространено, отколкото си мислите. AS е глава на семейство заболявания – включително псориатичен артрит и реактивен артрит – които причиняват възпаление в гръбначния стълб и ставите. До 2,4 милиона възрастни в САЩ имат едно от тези заболявания, според проучване от 2007 г., публикувано от Национална работна група за данни за артрит. Така че може би е време да опознаете AS по -добре.

Анкилозиращ спондилит 101

AS засяга главно гръбначния стълб и сакроилиачните стави (местата, където гръбначният ви стълб се свързва с таза). Възпалението в тези области може да причини болка и скованост в гърба и тазобедрената става. В крайна сметка дълготрайното възпаление може да доведе до сливане на някои кости на гръбначния стълб, наречени прешлени. Това прави гръбначния стълб по-малко гъвкав и може да доведе до наведена поза.

Понякога AS засяга и други стави, като тези на коленете, глезените и стъпалата. Възпалението в ставите, където ребрата ви се прикрепят към гръбначния стълб, може да втвърди гръдния ви кош. Това ограничава колко гърдите ви могат да се разширят, ограничавайки колко въздух могат да задържат дробовете ви.

Понякога AS засяга и други органи. Някои хора развиват възпаление на очите или червата. По -рядко най -голямата артерия в тялото, наречена аорта, може да се възпали и да се увеличи. В резултат на това сърдечната функция може да бъде нарушена.

Как протича болестта

AS е прогресивно заболяване, което означава, че с течение на времето се влошава. Обикновено започва с болка в кръста и бедрата. За разлика от много видове болки в гърба обаче, дискомфортът при AS е най -тежък след почивка или при ставане сутрин. Упражненията често помагат да се чувствате по -добре.

Обикновено болката се появява бавно. След като болестта се установи, симптомите могат да отслабнат и да се влошат за периоди от време. Но с годините възпалението има тенденция да се движи нагоре по гръбначния стълб. Постепенно причинява по -голяма болка и по -ограничено движение.

Симптомите на AS варират от човек на човек. Ето един поглед към това как те биха могли да напредват:

 • Като твоя
  долната част на гръбнака се втвърдява и предпазва:
  Не можеш да доближиш до себе си
  пръсти към пода при огъване от изправено положение.
 • Като болка
  и увеличаване на сковаността:
  Може да имате проблеми със съня и да ви притесняват
  умора.
 • Ако твоят
  ребрата са засегнати:
  Може да ви е трудно да поемете дълбоко въздух.
 • Ако
  болестта се разпространява по -нагоре по гръбначния стълб:
  Може да развиете наведено рамо
  поза.
 • Ако
  болестта достига до горната част на гръбначния стълб:
  Може да ви е трудно да удължите и завъртите
  врата си.
 • Ако
  възпалението засяга бедрата, коленете и глезените:
  Може да имате болка и
  скованост там.
 • Ако
  възпалението засяга краката ви:
  Може да имате болка в петата или
  долната част на крака.
 • Ако
  възпалението засяга червата:
  Може да развиете коремни спазми и
  диария, понякога с кръв или слуз в изпражненията.
 • Ако
  възпалението засяга очите ви:
  Може внезапно да развиете болка в очите,
  чувствителност към светлина и замъглено зрение. Потърсете незабавно Вашия лекар за тези
  симптоми. Без своевременно лечение възпалението на очите може да доведе до трайно
  загуба на зрение.

Защо лечението е важно

Все още няма лек за AS. Но лечението може да облекчи симптомите му и евентуално да предпази болестта от влошаване. За повечето хора лечението включва приемане на лекарства, упражнения и разтягания и практикуване на добра стойка. При тежки ставни увреждания понякога е възможна операция.

Ако сте притеснени от дългосрочна болка и скованост в кръста и бедрата, не го отписвайте само за това, че имате болен гръб или вече нямате 20 години. Вижте Вашия лекар. Ако се окаже AS, ранното лечение може да ви накара да се почувствате по -комфортно сега и може да предотврати някои сериозни проблеми в бъдеще.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss