Анален рак срещу рак на ректума, сравнение

Една от основните разлики между анален и ректален рак е това, което ги причинява. Аналните ракови заболявания са силно свързани с HPV и HIV инфекции, докато ректалните ракови заболявания често са свързани с генетични мутации (наследени или придобити) и фактори, свързани с начина на живот.

Ракът на ануса и ракът на ректума се развиват в най-ниските части на храносмилателния тракт. Ректумът задържа изпражненията, докато сте готови за изхождане, а анусът ги изтласква навън.

Може би си мислите, че раковите заболявания в тези две области са еднакви, но те наистина се различават по това, което ги причинява. Тази статия ще проучи причините, симптомите и леченията, които може да очаквате, ако получите диагноза ректален или анален рак.

Анален рак срещу рак на ректума сравнение. Илюстрация от Рут Басагойтия

Анален рак срещу рак на ректума, сравнителен преглед

Анатомичното местоположение и причината са основните разлики между аналния рак и рака на ректума.

Местоположение

Ракът на ректума се появява в ректума, който е последният участък на дебелото черво между дебелото черво и ануса. Ракът на ануса се появява в ануса, каналът, през който преминават изпражненията точно преди да напуснат тялото ви.

Обяснена анатомия на червата

Има някои разлики в причините и симптомите на различните видове рак на червата, но разбирането на анатомията на всеки от тях е ключово.

  • дебелото черво: Това е за 5 фута дължина, и може да бъде разделен на четири части: възходящо, напречно, низходящо и сигмоидно дебело черво. Тези секции са крайните точки за обработка на хранителните вещества и отпадъците на тялото ви. Това е мястото, където водата, електролитите и другите хранителни вещества се абсорбират обратно в тялото, а изпражненията се образуват от останалите твърди отпадъчни продукти.
  • Ректумът: Това е част в основата на дебелото черво, която свързва дебелото черво и ануса. Ректумът е дълъг около 10 до 15 сантиметра и съхранява изпражненията, докато не сте готови за движение на червата.
  • Анусът: Това е финалът Разрез от 4 до 5 сантиметра на храносмилателния тракт, който изтласква изпражненията от ректума извън тялото ви по време на движение на червата.

причини

Ракът на ануса се свързва предимно с инфекции с човешки папилома вирус (HPV) и случаи на ХИВ, както и с хронични състояния или лечения, които отслабват имунната система.

В Съединените щати, приблизително 10% до 35% ракови заболявания в ректума или дебелото черво — наричани колективно колоректален рак — са причинени от наследствени или придобити генетични мутации.

Фактори, свързани с начина на живот, като пушене на цигари, консумация на алкохол, липса на упражнения и диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри, също играят роля в развитието на колоректален рак.

Симптоми на анален рак срещу рак на ректума

Има известно припокриване между симптомите на анален рак и симптоми на рак на ректума. Може да са необходими прегледи и изследвания, за да може Вашият лекар да диференцира източника на Вашите симптоми.

Симптоми Анален рак Рак на ректума
Ректално кървене х х
Кръв или слуз в изпражненията х х
Изпускане на слуз или гной от ануса х
Коремна болка или спазми х
Диария или разхлабени изпражнения х
Загуба на контрол на червата (фекална инконтиненция) х
Сърбеж и болка около ануса х
Малки бучки около ануса х
Усещане, че трябва да акате, но усещането не се облекчава, когато акате х
Промяна в навиците на червата, като диария, запек или стесняване на изпражненията х
Умора или слабост х
Неволна загуба на тегло х

Причини за рак на ануса срещу рак на ректума

Ракът на ректума може да бъде причинен от няколко неща, въпреки че експертите не са посочили една единствена причина. Изследователите смятат, че генетични мутации, придобити през живота ви или наследени от вашите родители, могат да причинят рак на ректума, както и някои избор на диета и начин на живот.

Ракът на ануса, от друга страна, често се причинява от инфекция с ХИВ или един от многото типове HPV, което е семейството на вирусите, отговорно и за състояния като генитални брадавици и рак на маточната шийка. Наличието на отслабена или потисната имунна система също може да увеличи риска от анален рак.

Лечение на анален рак срещу рак на ректума

Както ректалният, така и аналният рак могат да бъдат лекувани с химиотерапия, радиация или комбинация от тези две терапии. В някои случаи е възможно и хирургично отстраняване на тумор или ракова област.

Въпреки това, в зависимост от това какво трябва да се отстрани и дали аналния сфинктер е засегнат, може да се наложи да пренасочите изпражненията си за постоянно с колостомия. Аналният сфинктер е мускулната област, която ви помага да поддържате контрол върху червата си, така че загубата на функция може да доведе до фекална инконтиненция.

Предотвратяване на анален и колоректален рак

Вече е налична ваксина, която да ви предпази от HPV инфекции, които причиняват рак и други здравословни проблеми. Можете също така да намалите риска от рак на ануса, като спрете да пушите, ако пушите, и използвате презервативи или други бариерни методи за защита със сексуални партньори.

Ракът на ректума е малко по-труден за предотвратяване, тъй като много случаи на тези ракови заболявания са резултат от наследствени генетични мутации. Въпреки това изборът на следната диета и начин на живот може да ви помогне да избегнете развитието на ненаследствени форми на рак на ректума.

  • Поддържайте умерено тегло и балансирана диета.
  • Бъдете активни и спортувайте редовно.
  • Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини и преработени меса.
  • Уверете се, че получавате достатъчно фибри в диетата си, като ядете много плодове и зеленчуци.
  • Ограничете консумацията на алкохол.
  • Спрете да пушите, ако пушите.

Прогноза за хора с рак на ануса срещу рак на ректума

5-годишната относителна преживяемост при анален и ректален рак е сходна. Ракът на ректума обикновено се групира в категория с рак на дебелото черво, наричан колективно колоректален рак.

Цялостното 5-годишната относителна преживяемост при колоректален рак е около 64%. За сравнение, като цяло 5-годишната относителна преживяемост при анален рак е 69%.

Горепосочените проценти се основават на хора в Съединените щати, диагностицирани с анален и колоректален рак между 2011 г. и 2017 г. Степента на преживяемост варира в зависимост от стадия на вашия рак, когато е бил диагностициран, и дали се е разпространил в други части на тялото.

Каква е 5-годишната относителна преживяемост?

Относителният процент на преживяемост ви дава представа за това колко дълго може да живее някой със специфично заболяване след поставянето на диагнозата в сравнение с някой без това заболяване. Например, 5-годишна относителна преживяемост от 69% означава, че някой с това състояние има 69% по-голяма вероятност да живее 5 години, отколкото някой без това заболяване.

Важно е да запомните, че тези цифри са приблизителни. Говорете с Вашия лекар за вашата конкретна ситуация.

Аналният и ракът на ректума могат да причинят подобни симптоми, като кръв в изпражненията, но не всеки симптом е еднакъв и причините са доста различни.

Говорете с лекар, ако забележите промяна в навиците си в банята или движенията на червата.

Съществуват редица тестове и прегледи, които ще помогнат на лекаря да постави точна диагноза и да насочи най-добрите възможности за лечение за вашия специфичен тип и стадий на рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss