Алергичните ваксини помагат ли за лечение на екзема?

Алергичните инжекции са форма на имунотерапия, която може да помогне за лечение на екзема, често срещано състояние, което води до груба, възпалена, напукана и сърбяща кожа. Но някои хора поставят под въпрос ефективността на този подход на лечение.

Екземата засяга около 31,6 милиона души в Съединените щати.

Според скорошно проучване от 2023 г., събрало данни от 14 държави, около 6% от децата и юношите в момента изпитват симптоми на екзема. Когато хората използват термина „екзема“, те често имат предвид атопичен дерматит, който е най-често срещаният тип.

Понастоящем не съществува стандартен лек за екзема. Лекарите обикновено препоръчват няколко лекарства за лечение на симптомите. Обичайните лекарства включват:

 • кортикостероиди за намаляване на сърбежа и възпалението

 • имуносупресори
 • антихистамини
 • болкоуспокояващи
 • фототерапия

Изследователите предполагат, че инжекциите против алергия също могат да бъдат ефективно средство за лечение на екзема.

Нека проучим възможността за лечение на екзема с алергични инжекции и страничните ефекти от този метод на лечение.

Помагат ли инжекциите против алергия при екзема?

Различни фактори могат да причинят екзема, включително алергени от околната среда и хранителни алергии. Според преглед на изследване от 2017 г. проучванията показват, че ваксините за алергия могат да помогнат за лечението на това състояние.

Алергичните инжекции, известни също като алергенна имунотерапия или алерген-специфична имунотерапия (SIT), са дългосрочни лечения, които обикновено се използват за състояния като конюнктивит, алергична астма и алергичен ринит.

Алергичните ваксини са форма на имунотерапия, защото действат като ваксини срещу рак. Те съдържат малки алергени, които медицински специалисти инжектират, за да може имунната ви система да ги разпознае и да развие имунитет или толерантност към тях.

Преглед на проучвания от 2023 г. показа с умерена сигурност, че алергенната имунотерапия – особено тази, която е насочена към акарите в домашния прах, често срещан алерген – може да помогне за подобряване на тежестта на екземата. Но едно клинично значение от това изследване е, че алергенната имунотерапия може да причини нежелани реакции, достатъчно тежки, за да спре лечението.

А проучване от 2015 г отбелязва, че SIT може да причини по-значително подобрение при екзема, ако лечението се провежда в продължение на минимум 3 години.

Въпреки обещаващите резултати от тези проучвания, все още има противоречия около използването на алергични инжекции за екзема. един преглед на проучванията от 2016 г. се посочва, че качеството на доказателствата е ниско и прегледът не показва доказателства, че SIT е ефективно лечение на атопичен дерматит.

Необходимо е да се извършат повече изследвания, като се използват качествени алергенни формулировки. Необходими са също изследвания, за да се определи дали ползите от ваксините за алергия превишават рисковете, особено за деца и бременни хора.

Възможни странични ефекти от използването на алергични инжекции за екзема

Използването на имунотерапия, като инжекции срещу алергия, за лечение на екзема може да причини нежелани реакции като:

 • сърбящи червени петна или кръгли обриви по кожата (уртикария)
 • зачервяване и сърбеж на мястото на инжектиране
 • сърбеж по кожата (пруритус)

 • животозастрашаваща реакция на инжекцията срещу алергия (анафилаксия)
 • червеникави кожни реакции, които наподобяват екзема (екзематозни изригвания)

Кой трябва да посетите, ако искате да опитате алергични инжекции за екзема?

Ако имате хронична екзема, опитвали сте други възможности за лечение и мислите да опитате ваксини за алергия, можете да говорите с лекар.

Алерголозите или имунолозите са специалисти, които се фокусират върху имунотерапията и лекарят от първичната медицинска помощ може да ви насочи към такъв.

Други медицински лечения за екзема

Понастоящем няма лек за екзема, но има лечения, които да помогнат за справяне със състоянието, намаляване на пристъпите и облекчаване на симптомите.

Леченията включват:

 • локални лекарства за облекчаване на симптомите, включително кортикостероиди, инхибитори на калциневрин и инхибитори на JAK
 • биологични продукти като dupilumab и tralokinumab-ldrm за намаляване на възпалението
 • потискащи имунната система, като циклоспорин, азатиоприн и метотрексат
 • антибиотици за лечение на бактериални инфекции, които могат да възникнат по същото време

 • фототерапия, която е ефективна за лечение на екзема както при възрастни, така и при деца

 • практикуване на рутинна грижа за кожата, която включва къпане, нанасяне на овлажнители за възстановяване на бариерата и нежност към кожата

Често задавани въпроси относно ваксините срещу алергия при екзема

Хората често задават следните въпроси относно екземата:

Има ли инжекция срещу екзема?

Dupilumab е инжекционно лекарство с рецепта, предписано за лечение на умерен до тежък атопичен дерматит при възрастни и деца на възраст 6 месеца или по-големи, когато състоянието им не се управлява адекватно с локални лекарства с рецепта или когато други лечения не са препоръчани от лекар.

Инжекцията се дава веднъж на всеки 4 седмици на деца на възраст 6-11 години и веднъж на всеки 2 седмици на тези на 12 и повече години.

Действа ли Dupixent при екзема?

Dupixent е марковата версия на дупилумаб и е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на умерена до тежка екзема.

Това лекарство е биологично, което означава, че е произведен от човека протеин, който съдържа компоненти на живи организми.

Той действа, като спира действието на химикали в тялото, които причиняват възпаление – което здравните експерти смятат, че причинява екзема.

За вкъщи

Екземата е често срещано кожно заболяване, което причинява груби, червени и сърбящи петна по кожата. Засяга както възрастни, така и деца и няма лечение. И все пак лечението може да помогне за справяне със състоянието.

Някои научни доказателства сочат, че ваксините срещу алергия потенциално могат да бъдат полезни при лечението на това състояние. Но този подход на лечение все още не е одобрен от FDA за екзема и изисква по-задълбочено изследване на неговата ефективност, рискове и дозировка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss