Xcopri и дозировка: силни страни, форма, титриране на дозата и други

Xcopri (ценобамат) е лекарство, отпускано с рецепта, използвано за лечение на фокални пристъпи. Лекарството се предлага под формата на таблетки. Обикновено ще го приемате веднъж на ден.

Xcopri се използва за лечение на фокални гърчове (известни също като парциални гърчове) при възрастни. Той принадлежи към група лекарства, наречени антиепилептични лекарства.

Xcopri идва като таблетка, която поглъщате. Неговата активна съставка е ценобамат. Активната съставка е това, което кара лекарството да работи.

Тази статия описва дозите на Xcopri, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Xcopri, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Xcopri?

Този раздел описва типичните дози на Xcopri, както и неговата форма и силни страни.

Когато за първи път Ви предпише Xcopri, Вашият лекар ще започне с начална доза и след това постепенно ще я увеличи в продължение на няколко седмици, докато достигнете поддържащата си доза.

Таблицата по-долу подчертава основите на обичайната схема на дозиране на Xcopri. Дозировките са посочени в милиграми (mg). Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Седмици лечение Дневна доза
1 и 2 12,5 мг
3 и 4 25 мг
5 и 6 50 мг
7 и 8 100 мг
9 и 10 150 мг
11+ 200 мг

Каква е формата на Xcopri?

Xcopri се предлага под формата на таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Xcopri?

Таблетките Xcopri се предлагат в следните концентрации:

 • 12,5 мг
 • 25 мг
 • 50 мг
 • 100 мг
 • 150 мг
 • 200 мг

Какви са обичайните дози на Xcopri?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при фокален пристъп

Когато за първи път започнете да приемате Xcopri, Вашият лекар ще препоръча титриране на дозата. Това означава, че Вашият лекар постепенно ще увеличи дозата Ви, докато достигнете поддържаща доза, която е подходяща за Вас. Това бавно увеличаване на дозата ви с течение на времето дава на тялото ви време да се адаптира към лекарството и намалява риска от странични ефекти.

През първите 2 седмици от лечението вероятно ще приемате 12,5 mg Xcopri веднъж дневно. След това дозата Ви ще се увеличава на всеки 2 седмици, докато гърчовете Ви бъдат добре овладени. Вашият лекар също ще Ви наблюдава за нежелани реакции, когато дозата Ви се увеличава.

 • Седмици 1 и 2. Една доза от 12,5 mg на ден.
 • Седмици 3 и 4. Една доза от 25 mg на ден.
 • Седмици 5 и 6. Една доза от 50 mg на ден.
 • Седмици 7 и 8. Една доза от 100 mg на ден.
 • Седмици 9 и 10. Една доза от 150 mg на ден.
 • Седмици 11 и 12. Една доза от 200 mg на ден.

Препоръчваната поддържаща доза е 200 mg, приемана веднъж дневно. Но в зависимост от това как тялото Ви реагира на лекарството, Вашият лекар може да избере да продължи да увеличава дозата Ви на всеки 2 седмици с 50 mg. Например, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате доза от 250 mg на ден за седмици 13 и 14 и доза от 300 mg на ден за седмици 15 и 16.

Максималната препоръчителна доза Xcopri е 400 mg на ден.

Xcopri използва ли се дългосрочно?

Да, Xcopri обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ако имате чернодробно заболяване, максималната препоръчвана доза Xcopri обикновено се понижава до 200 mg веднъж дневно. Лекарството обикновено не се препоръчва за хора, които имат тежко чернодробно заболяване или чернодробна недостатъчност.

Ако имате бъбречно заболяване, Вашият лекар може да обмисли намаляване на дозата. Но ако имате краен стадий на бъбречно заболяване и сте на диализа, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча различно лечение.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Xcopri, която Ви е предписана, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • как вашите гърчове реагират на лекарството
 • дали изпитвате странични ефекти
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ точно по-горе)

Как се приема Xcopri?

Xcopri е таблетка, която се приема веднъж дневно. Може да се приема със или без храна.

Xcopri трябва да се поглъща цял. Не разтрошавайте, дъвчете или разтваряйте таблетката. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Xcopri вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Xcopri в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Xcopri, вземете я веднага щом се сетите. Въпреки това, ако е почти време за следващата планирана доза, пропуснете дозата. Не трябва да приемате две дози Xcopri наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако пропуснете доза и не сте сигурни дали трябва да приемете пропуснатата доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да си спомните да вземете дозата си Xcopri навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Xcopri, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Xcopri

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Xcopri. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Xcopri и оттегляне и зависимост

Xcopri може да предизвика зависимост. При зависимост тялото ви се нуждае от лекарството, за да функционира както обикновено. Ако внезапно спрете приема на Xcopri, може да изпитате симптоми на отнемане като:

 • безсъние (проблем със съня)

 • намален апетит
 • депресия
 • тремор
 • амнезия

В допълнение, внезапното спиране на антиепилептично лекарство, включително Xcopri, повишава риска от гърчове и епилептичен статус.

Поради тези причини, ако вие и вашият лекар решите, че трябва да спрете приема на Xcopri, е по-безопасно да го направите, като използвате постепенно намаляване на дозата на лекарството.

С постепенно намаляване на дозата на лекарството, вашата доза постепенно се намалява в продължение на няколко седмици. Ако развиете някакви симптоми на отнемане, дозата Ви може да бъде увеличена за кратко отново и след това намаляването да започне отново с по-бавно темпо. Всичко това ще се извършва под наблюдението на Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарството. Ако вашият лекар ви препоръча Xcopri, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Xcopri без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Xcopri само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Някои примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

 • Трябва ли моята доза Xcopri да се увеличи, ако все още имам гърчове?
 • Как различните дози на Xcopri влияят на риска от странични ефекти?
 • Трябва ли да се промени моята доза Xcopri, ако приемам други антиепилептични лекарства с нея?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss