VDRL тест

Какво е VDRL тест?

Лабораторията за изследване на венерически болести (VDRL) е предназначена да прецени дали имате сифилис, полово предавана инфекция (ППИ). Сифилисът се причинява от бактерията Treponema pallidum. Бактерията инфектира чрез проникване в лигавицата на устата или гениталната област.

VDRL тестът не търси бактериите, които причиняват сифилис. Вместо това той проверява за антителата, които тялото ви произвежда в отговор на антигени, произведени от клетки, увредени от бактериите. Антителата са вид протеин, произвеждан от имунната ви система, за да се бори с нашественици като бактерии или токсини. Тестването за тези антитела може да уведоми лекарите ви дали имате сифилис.

Не е необходимо да имате симптомите на сифилис, за да бъде този тест точен. Тъй като проверява за антитела, произведени в резултат на инфекция със сифилис, VDRL тестът може да се използва независимо от това дали в момента имате някакви симптоми.

Научете повече за друг вид тест за сифилис, RPR теста.

Защо лекарите извършват VDRL тест

Вашият лекар най-вероятно ще назначи VDRL тест, ако има вероятност да имате сифилис. Ранните симптоми, които могат да накарат Вашия лекар да назначи този тест, включват:

  • една малка, безболезнена раничка
  • подуване на лимфните възли в близост до язвата
  • кожен обрив, който не сърби

В други случаи Вашият лекар може да направи скрининг за сифилис, дори ако нямате никакви симптоми или причини да мислите, че имате заболяването. Например, Вашият лекар ще направи скрининг за сифилис като рутинна част от грижите Ви, ако сте бременна. Това е стандартна процедура и не означава, че Вашият лекар смята, че имате сифилис.

Вашият лекар може също да ви тества за сифилис, ако се лекувате за друга ППИ, като гонорея, ако сте заразени с ХИВ или ако сте участвали във високорискова сексуална активност. Ако вече сте били лекувани от сифилис, Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват последващи тестове, за да сте сигурни, че лечението е работило и инфекцията е излекувана.

VDRL тестът

Обикновено всичко, което трябва да направите за VDRL теста, е да позволите на медицински специалист да вземе кръвта ви. Кръвта обикновено се изтегля от вена в сгъвката на лакътя или задната част на ръката. След това тази кръвна проба ще бъде изпратена в лаборатория и ще бъде изследвана за антитела, произведени в резултат на сифилис.

Тестът VDRL не изисква от вас да гладувате или да спрете да приемате каквито и да е лекарства. Ако Вашият лекар иска да направите изключение, той ще Ви уведоми преди теста. Ако Вашият лекар подозира, че инфекцията със сифилис се е разпространила в мозъка Ви, Вашият лекар може да избере да тества гръбначната Ви течност в допълнение към кръвта Ви.

Разбиране на резултатите от вашия VDRL тест

Ако тестът ви е отрицателен за антитела срещу сифилис, резултатът предполага, че нямате сифилис.

Ако тестът ви е положителен за антитела срещу сифилис, вероятно (но не определено) имате сифилис. Ако това се случи, Вашият лекар ще назначи по-специфичен тест, за да потвърди резултатите. Често се използва трепонемен тест за потвърждаване на положителния тест. Трепонемните тестове проверяват дали имунната ви система е произвела специфични антитела в директен отговор на причиняващия сифилис Treponema pallidum.

Потенциал за фалшиви положителни и отрицателни резултати

VDRL тестът не винаги е точен. Например, може да имате фалшиво-отрицателни резултати, ако сте имали сифилис за по-малко от три месеца, тъй като може да отнеме толкова време, докато тялото ви изработи антитела. Тестът също е ненадежден при късен стадий на сифилис.

От друга страна, следното може да доведе до фалшиво положителни резултати:

  • ХИВ
  • Лаймска болест
  • малария
  • пневмония (само някои видове)

  • системен лупус еритематозус
  • IV употреба на наркотици
  • туберкулоза

В някои случаи тялото ви може да не произвежда антитела, дори ако сте били заразени със сифилис. Това означава, че VDRL тестът ще бъде неточен.

Антителата, произведени в резултат на инфекция със сифилис, могат да останат в тялото ви дори след като сифилисът ви е бил лекуван. Това означава, че винаги може да имате положителни резултати от този тест.

Рискове от полагане на VDRL тест

Рисковете от вземане на кръв са сравнително малки. Може да имате леки проблеми като лека болка по време на вземане на кръв или незначителни синини или кървене след това. Развитието на сериозен проблем от вземане на кръв, като възпаление на вената или инфекция, е рядкост.

Дългосрочна перспектива

Сифилисът е лечим, но е важно да се консултирате с Вашия лекар веднага щом прецените, че може да сте били изложени. Ако не се лекува, може да се разпространи през тялото ви и да причини усложнения в органите ви. VDRL тестът не е перфектен, но е доверен тест, който може да бъде първа стъпка, за да ви помогне да определите дали сте били заразени. Основното нещо, което трябва да запомните, е да практикувате безопасен секс и ако смятате, че има вероятност да сте имали контакт със сифилис, незабавно посетете Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss