Rybelsus срещу Jardiance: Какво трябва да знаете

Въведение

Ако имате диабет тип 2, Вашият лекар може да Ви посъветва за Rybelsus (семаглутид) или Jardiance (empagliflozin). И двете лекарства се използват за лечение на диабет тип 2 при възрастни.

За да научите за специфичните употреби на всяко лекарство, вижте „За какво се използват Rybelsus и Jardiance?“ раздел по-долу.

Продължете да четете, за да научите повече за сравнението между Rybelsus и Jardiance.

Забележка: За повече информация относно тези лекарства, включително подробности за тяхната употреба, вижте задълбочените статии за Rybelsus и Jardiance.

Rybelsus и Jardiance имат ли генерични версии?

Може да се чудите дали Rybelsus или Jardiance се предлагат като генерични лекарства.

Генеричното лекарство е точно копие на активната съставка в марково лекарство. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

За да разберете дали Rybelsus или Jardiance се предлагат като генерични лекарства, вижте списъка по-долу.

 • Рибелс:
  • Предлага се като генерично: не
  • Активна съставка: семаглутид
 • Jardiance:
  • Предлага се като генерично: не
  • Активна съставка: емпаглифлозин

За какво се използват Rybelsus и Jardiance?

Rybelsus и Jardiance се предписват за подпомагане на управлението на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, когато се използват с балансирана диета и упражнения. Jardiance има и други приложения.

Вижте таблицата по-долу за подробности относно състоянията, които всяко лекарство лекува или предотвратява.

Състояние лекувани или предотвратени Рибелс Джардианс
помагат за контролиране на кръвната захар при хора с диабет тип 2
намаляват риска от смърт при възрастни с диабет тип 2 и сърдечни или кръвоносни заболявания
намаляват риска от смърт или хоспитализация при възрастни със сърдечна недостатъчност

За да научите повече за използването на Rybelsus или Jardiance за лечение на Вашето състояние, говорете с Вашия лекар.

Как се сравняват дозировката и приложението за Rybelsus и Jardiance?

Ето общ преглед на дозировката и как ще приемате Rybelsus и Jardiance за състоянията, които и двете лекуват или предотвратяват. Наличните концентрации и дози на всяко лекарство са посочени в милиграми (mg).

Jardiance се използва и за намаляване на риска от хоспитализация или смърт от сърдечни заболявания при определени хора, но тази употреба не е разгледана по-долу. За да научите повече за дозите за всички състояния, които тези лекарства лекуват или предотвратяват, вижте статиите за Rybelsus и Jardiance.

Дозировка за контролиране на нивата на кръвната захар

Rybelsus за управление на нивата на кръвната захар Jardiance за управление на нивата на кръвната захар
Форми таблетка, която поглъщате таблетка, която поглъщате
Силни страни • 3 мг
• 7 мг
• 14 мг
• 10 мг
• 25 мг
Доза 3 mg до 14 mg 10 mg до 25 mg
Колко често да приемате веднъж на ден веднъж на ден

Какви са страничните ефекти на Rybelsus и Jardiance?

Rybelsus и Jardiance имат някои подобни странични ефекти и други, които се различават.

За повече информация относно възможните нежелани реакции вижте статиите за страничните ефекти на Rybelsus и Jardiance.

Леки странични ефекти

Rybelsus и Jardiance могат да причинят леки нежелани реакции при някои хора. Таблицата по-долу изброява примери за леки странични ефекти, които са докладвани при тези лекарства.

Рибелс Джардианс
болка в корема (корема)
запек
намален апетит
диария
генитална гъбична инфекция
гадене или повръщане
инфекция на пикочните пътища (UTI)

Тази таблица може да не включва всички леки странични ефекти на тези лекарства. За повече информация относно леките странични ефекти на двете лекарства вижте информацията за предписване на Rybelsus и информацията за предписване на Jardiance.

Сериозни странични ефекти

В допълнение към леките нежелани реакции, описани по-горе, могат да се появят сериозни нежелани реакции при хора, приемащи Rybelsus или Jardiance. Вижте таблицата по-долу за списък на нежеланите реакции, съобщени при тези лекарства.

Рибелс Джардианс
алергична реакция
дехидратация
Гангрена на Фурние
проблеми с жлъчния мехур
диабетна кетоацидоза
увреждане на бъбреците
ниска кръвна захар

панкреатит (подуване на панкреаса)

сериозни UTI или генитални инфекции

рак на щитовидната жлеза*

влошаване на проблеми с очите, причинени от диабет

* Rybelsus има a предупреждение в кутия за този страничен ефект. Това е най-сериозното предупреждение на Агенцията по храните и лекарствата (FDA). За да научите повече, вижте „Какви са предупрежденията на Rybelsus и Jardiance?“ раздел по-долу.

Често задавани въпроси за Rybelsus и Jardiance

Получете отговори на някои често задавани въпроси относно Rybelsus и Jardiance.

Дали Rybelsus е по-добър вариант за лечение от Jardiance или обратното?

Rybelsus и Jardiance се използват за подпомагане на контролирането на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2. Проучванията на Rybelsus и Jardiance показват, че лекарствата са ефективни за тази употреба.

Но Rybelsus и Jardiance имат някои разлики. Например, те принадлежат към различни класове лекарства и могат да причинят различни странични ефекти. Поради това един от тях може да бъде по-добър избор за вас, в зависимост от вашите специфични здравословни фактори.

Ако обмисляте лечение с Rybelsus или Jardiance, говорете с Вашия лекар за вашата здравна история. Попитайте дали едно от тези лекарства може да е по-добър вариант за вас.

Мога ли да приемам Rybelsus и Jardiance заедно?

В някои случаи да. Rybelsus и Jardiance работят по различен начин, за да помогнат за управлението на нивата на кръвната захар. Поради това Вашият лекар може да Ви предпише и двете лекарства. Използването на Rybelsus и Jardiance заедно може да бъде по-ефективно за вашето състояние и да причини по-малко странични ефекти, отколкото приемането на двете лекарства самостоятелно. Но не е обичайно тези лекарства да се предписват заедно.

Ако се интересувате да научите повече за приемането на тези лекарства заедно, говорете с Вашия лекар.

Колко ефективни са Rybelsus и Jardiance?

Може да се чудите дали Rybelsus и Jardiance са ефективни за вашето състояние.

Rybelsus и Jardiance се използват за подпомагане на контролирането на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2. Проучванията на Rybelsus и Jardiance показват, че и двете лекарства са ефективни за тази употреба. Освен това Американската диабетна асоциация включва и двете лекарства в своите препоръки за лечение на диабет тип 2.

Важно е да се отбележи, че вашите резултати от Rybelsus или Jardiance може да се различават от тези, наблюдавани в проучванията. Говорете с Вашия лекар дали едно от тези лекарства е подходящо за Вас.

Ако искате да прочетете повече за това как всяко лекарство се представя в проучванията, вижте информацията за предписване на Rybelsus и Jardiance.

Каква е цената на Rybelsus и Jardiance?

Независимо дали имате здравна застраховка или не, цената може да бъде фактор, когато обмисляте тези лекарства. Посетете Optum Perks, за да получите прогнозни цени за Rybelsus и Jardiance, когато използвате купони от сайта. Важно е да се отбележи, че купоните Optum Perks не могат да се използват с никакви застрахователни доплащания или обезщетения.

Имайте предвид, че това, което ще платите за всяко лекарство, ще зависи от вашия план за лечение, здравна застраховка и аптеката, която използвате.

За други ресурси, които могат да ви помогнат да спестите от цената на тези лекарства, вижте статиите за разходите за Rybelsus и Jardiance.

Какви са предупрежденията за Rybelsus и Jardiance?

Rybelsus и Jardiance може да не са подходящи за вас, ако имате определени медицински състояния или други фактори, които засягат вашето здраве. Те могат да бъдат посочени като предупреждения.

Двете лекарства споделят някои от същите предупреждения, но имат и различни. Някои от тези предупреждения са споменати по-долу. Преди да започнете да приемате Rybelsus или Jardiance, не забравяйте да говорите с Вашия лекар, за да проверите дали тези предупреждения се отнасят за Вас.

Предупреждение в кутия: Риск от рак на щитовидната жлеза

Rybelsus има a предупреждение в кутия. Това е най-сериозното предупреждение на Агенцията по храните и лекарствата (FDA). Предупреждение в кутия предупреждава лекарите и пациентите за ефектите на лекарствата, които могат да бъдат опасни.

При проучвания върху животни е доказано, че Rybelsus причинява рак на щитовидната жлеза. Но е важно да се отбележи, че проучванията върху животни не винаги предсказват какво ще се случи при хората. Така че не е известно дали Rybelsus може да причини рак на щитовидната жлеза при хора.

Поради този потенциален риск лекарите обикновено не предписват Rybelsus на хора с лична или фамилна анамнеза за определени видове тумори на щитовидната жлеза или рак.

Други предупреждения

В допълнение към предупрежденията в кутия, Rybelsus и Jardiance имат и други предупреждения.

Преди да приемете Rybelsus или Jardiance, говорете с Вашия лекар, ако някое от следните състояния или здравословни фактори се отнася за Вас.

 • Предупреждения за Rybelsus:

  • ако имате анамнеза за панкреатит или проблеми с жлъчния мехур
  • ако имате проблеми с очите, причинени от диабет
 • Предупреждения за Jardiance:

  • ако сте на диализа
  • ако сте имали инфекции на пикочните пътища (UTI) или генитални гъбични инфекции
  • ако имате рискови фактори за диабетна кетоацидоза
 • Предупреждения както за Rybelsus, така и за Jardiance:

  • ако сте имали алергична реакция към някое от лекарствата или някоя от съставките му
  • ако сте бременна или планирате да забременеете
  • ако кърмите или планирате да кърмите
  • ако използвате и инсулин или приемате лекарства, наречени инсулинови секретагоги (лекарства, които помагат на тялото ви да отделя инсулин)
  • ако имате проблеми с бъбреците

За да научите повече за тези лекарства, вижте подробните статии за Rybelsus и Jardiance.

Мога ли да превключвам между Rybelsus и Jardiance?

Краткият отговор: Възможно е.

подробности: Ако сегашното ви лекарство работи за вас, вашият лекар вероятно няма да ви накара да смените лекарството. Но ако имате досадни странични ефекти или смятате, че настоящото Ви лечение не работи добре, говорете с Вашия лекар. Попитайте дали превключването между Rybelsus и Jardiance е подходящо за вас.

Напомняне: Не трябва да сменяте лекарството или да спирате текущото си лечение, освен ако Вашият лекар не го препоръча.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Ако имате въпроси относно Rybelsus или Jardiance, говорете с Вашия лекар. Примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

 • Дали Rybelsus или Jardiance биха били по-ефективни за мен?
 • Някой от моите здравословни фактори прави ли Rybelsus или Jardiance по-добър вариант за мен?
 • Добър кандидат ли съм да приемам и двете лекарства?
 • Има ли финансови средства, които биха направили едно лекарство по-достъпно от другото?

За да научите повече за Rybelsus, вижте тези статии:

 • Всичко за Рибелсус
 • Rybelsus и Cost: Какво трябва да знаете
 • Странични ефекти на Rybelsus: Какво трябва да знаете

И за да научите повече за Jardiance, вижте тези статии

 • Всичко за Jardiance
 • Всичко за дозировката на Jardiance
 • Jardiance и цена: Какво трябва да знаете
 • Странични ефекти на Jardiance
 • Farxiga срещу Jardiance: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss