HPV ваксината помага ли за предотвратяване на орален HPV?

Въпреки че повечето HPV щамове се изчистват без лечение, възможни са усложнения. HPV ваксината може да помогне за намаляване на общия ви риск.

HPV обикновено засяга вашата лигавица или по-деликатната кожа на вагината, пениса, ануса и устата.

Има над 100 различни щама на HPV и повечето се изчистват сами, казва д-р Мишел Форсие, клиницист във виртуална здравна услуга FOLX.

Но ако тялото ви не е в състояние да изчисти вируса и HPV не се лекува, той може да еволюира в определени видове рак. Орофарингеалният рак, например, може да се развие в резултат на неконтролиран орален HPV.

А 2018 г проучване от 2627 възрастни в Съединените щати установиха, че хората, които са съобщили, че са получили поне една доза HPV ваксина, са имали 88% по-малка вероятност да развият орален HPV, отколкото тези, които са съобщили, че не са ваксинирани.

С други думи, HPV ваксината може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на орален HPV с много.

„Абсолютно най-доброто нещо, което човек може да направи, за да намали риска от перорален HPV, е да получи HPV ваксина“, казва Форсие. „Почти няма причина да не си направите ваксинацията, ако отговаряте на условията и не сте алергични към ваксината.“

Докато много хора получават ваксината по време на юношеството, повечето хора отговарят на условията на възраст под 45 години.

Кой е най-застрашен от развитие на орален HPV?

Хората, които не са ваксинирани срещу HPV, са изложени на най-голям риск – но те не са единствените.

Проучване показа положителна корелация между хората, които пушат цигари, и тези, които развиват HPV-16, който е един от щамовете, които най-вероятно причиняват рак.

„Щам 16 е един от щамовете, срещу които HPV ваксинацията предпазва“, казва Форсие.

Хората, които извършват или получават орален секс без бариери, също са по-склонни да развият орален HPV.

„Можете да намалите количеството орално-генитален контакт, който имате по време на орален секс, като използвате бариера като презерватив или зъбна преграда“, казва практикуващата семейна медицинска сестра Адриен Тон, APRN-CNP, с телездравна услуга TBD Health.

„Мъжете имат по-висок процент на орален HPV отколкото жените“, казва Кристин Хакел, практикуваща медицинска сестра в Nurx, доставчик на телемедицина.

Около 10% от мъжете и 3,6% от жените развиват орален HPV в даден момент от живота си, според CDC.

А 2017 проучване разглеждането на данни от 2011–2014 г. изяснява по-добре: цисполовите мъже и други хора, определени като мъжки по рождение, са по-склонни да развият орален HPV, отколкото цисполовите жени и други хора, определени като женски по рождение.

Индивидите, които имат компрометирана имунна система, също могат да бъдат по-склонни да развият и поддържат инфекцията.

„Доброто хранене и здраве и здравата имунна система увеличават шансовете тялото ви да успее да изчисти вируса по естествен път“, обяснява Форсие.

Какви са ранните признаци или симптоми на орален HPV?

Обикновено хората, заразили се с орален HPV, никога не проявяват никакви признаци или симптоми, казва Хакел.

Повечето хора спонтанно ще изчистят вируса в себе си 2 години без никакви дългосрочни странични ефекти, добавя Тон.

Когато се появят симптоми, те обикновено включват израстъци, подобни на брадавици около устата и гърлото, казва Хакел.

Оралният HPV се свързва предимно със следните видове брадавици:

 • Сквамозен папилом: Тези брадавици обикновено са бели и имат малки издатини, подобни на пръсти, и повърхности, подобни на карфиол.
 • Кондилома акуминатум: Тези брадавици изглеждат подобни на плоскоклетъчни папиломи, но обикновено се намират в малки групи.
 • Верука вулгарис: Тези брадавици растат бързо до среден размер под 5 милиметра (mm). Те могат да останат в устата доста дълго време, преди да изчезнат.
 • Фокална епителна хиперплазия: Това са куполообразни брадавици, които обикновено са с размери 3–10 mm. Имат гладки, меки повърхности.

Щамовете, за които е известно, че причиняват брадавици, са не същите щамове, за които е известно, че причиняват орофарингеален рак.

Най-честите симптоми на орофарингеален рак, според Forcier, включват:

 • затруднено преглъщане
 • пресипналост
 • болка в ухото, носа, гърлото или езика

 • увеличени лимфни възли
 • упорита кашлица
 • кашляне на кръв
 • хъркане или промени в дишането

„Не забравяйте, че хората имат всякакви промени в устата, които не са рак“, казва Форсие. „Но ако имате промени или притеснения, посетете своя зъболекар или лекар, за да могат да ви прегледат.“

Как се диагностицира орален HPV?

„Няма рутинен скрининг за орален HPV“, казва Тон. „Тестването за орален HPV обикновено се прави само ако имате необичайни лезии в устата или гърлото.“

Ако имате лезия, вашият клиницист обикновено ще препоръча биопсия.

Биопсията включва вземане на малка проба от тъканта за изследване, изпращането й в лаборатория за оценка и търсене на анормални клетки или наличие на HPV вирус, обяснява тя.

Какво друго можете да направите, за да намалите риска от орален HPV?

Ако все още не сте получили ваксина срещу HPV, консултирайте се със здравен специалист относно допустимостта ви.

HPV ваксината е най-добрият начин да намалите риска от инфекция, ако влезете в контакт с вируса – независимо дали чрез орален секс, дълбока целувка с език или по друг начин.

Може да успеете да получите отговор на вашите предварителни въпроси относно ваксината срещу HPV, като посетите Страница с информация за HPV на CDC. Лекар от първичната медицинска помощ ще може да говори конкретно за вашата допустимост.

Можете също така да намалите риска от заразяване с вируса, като използвате презервативи и други бариерни методи по време на орален секс и друга сексуална активност.

Долния ред

HPV ваксината е най-добрата превантивна мярка срещу HPV, включително орален HPV. Използването на бариери по време на секс, избягването на тютюневи изделия и приоритизирането на цялостното ви здраве също могат да помогнат.

Ако се заразите с орален HPV, тялото ви може много добре да изчисти вируса по естествен път. Консултирайте се със здравен специалист, ако развиете необичайни или неочаквани симптоми, включително брадавици, рани или други лезии.

Вашият клиницист може да препоръча биопсия, за да потвърди наличието на HPV или да провери за ракови клетки. Те също така могат да ви посъветват относно следващите стъпки за лечение.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss