Epsom сол и акне: магнезиеви митове и реалности в грижата за кожата

Работи ли?

Много хора използват английска сол (магнезиев сулфат) локално за успокояване на болки в мускулите, облекчаване на напрежението и лечение на кожни състояния като акне. Магнезият е елемент във вашето тяло и хранително вещество, което можете да получите от много храни. Магнезият е важен за вашите кости и за здрави мускули, сърце и нерви.

Въпреки че има малко доказателства, че магнезият, открит в английската сол, може да се абсорбира през кожата, анекдотични данни показват, че анекдотична сол може да осигури облекчение при определени кожни състояния и други заболявания.

Epsom сол за черни точки и пъпки

Акнето е състояние на кожата, белязано от пъпки, черни точки и бели точки. Това се случва, когато масла, мръсотия и мъртви кожни клетки запушват космените фоликули. Някои хора използват английска сол за намаляване на отока и възпалението на акне.

Ето пет метода за използване на английска сол за акне, които можете да направите у дома:

1. Накисване за лице с английска сол

 1. Разтворете 2 до 3 чаени лъжички английска сол в 2 чаши топла вода.
 2. Накиснете кърпа в този разтвор.
 3. Поставете кърпата върху лицето си, докато кърпата изстине. Избягвайте да покривате очите си, за да ги предпазите от ужилване.
 4. За най-удобно нанасяне, сгънете кърпата наполовина и я нанесете върху част от лицето си, докато седите или лежите.
 5. Извийте кърпата и повторете горните стъпки, за да третирате други области на лицето си.
 6. Изплакнете напълно лицето си с топла вода.

2. Лечение на петна от английска сол

 1. Разтворете 2 до 3 чаени лъжички английска сол в 2 чаши топла вода.
 2. Намокрете памучен тампон или чиста кърпа с разтвора и нанесете върху проблемните зони.

Независимо дали използвате английска сол като третиране на място или като накисване, не забравяйте да изплакнете напълно с топла вода.

3. Ексфолиране на английска сол

Грубата текстура на английската сол може да помогне за ексфолиране на кожата, като премахва мъртвите кожни клетки и разхлабва черните точки.

 1. Смесете английската сол с масло, като зехтин или бадемово масло, за да образувате рохкава паста.
 2. Внимателно нанесете сместа като маска за лице или използвайте само върху предразположени към акне зони. Нанесете пастата върху кожата си много деликатно, като използвате кръгови движения, за няколко минути.
 3. Изплакнете с топла вода.

4. Маска от английска сол

Можете да смесите авокадо с английска сол, за да направите маска за лице. Авокадото е пълно с вода, така че е чудесна овлажняваща основа за маски за лице.

 1. Разбийте или пасирайте зряло авокадо, докато стане гладко.
 2. Разбъркайте английската сол, докато образува гъста консистенция.
 3. Нанесете тънко върху лицето си и оставете да изсъхне, около 20 до 30 минути.
 4. Изплакнете с топла вода.

5. Вана с английска сол за акне по тялото

Акнето по тялото може да се появи в области на тялото като гърба, гърдите и раменете. Можете да използвате някой от горните методи в тези области, но по-лесен начин за използване на английска сол за акне по тялото може да бъде баня с английска сол. Опитайте да излеете една чаша английска сол в топла вана и накиснете за 20 минути. Изплакнете с мек сапун и топла вода.

Пазарувайте Epsom соли тук.]

Неща за обмисляне

Ползите от английската сол за лечение на акне по лицето и тялото са до голяма степен анекдотични. Локалната употреба на английска сол се счита за безопасна за повечето хора. Въпреки това, английската сол може да остави изсушаващи, неудобни остатъци върху кожата ви, ако не се измие напълно.

Възможно е също да сте алергични към Epsom соли. Ако получите нежелана реакция като копривна треска, обрив, подуване на устните или езика или затруднено дишане, незабавно потърсете медицинска помощ.

Можете да постигнете по-добри резултати за намаляване на пъпките, като използвате продукти без рецепта, направени за лечение на акне, или лекарства, отпускани с рецепта.

Има и естествени методи, които могат да работят за намаляване на акнето и подобряване на здравето на кожата ви като цяло. Те включват домашни методи за лечение на мазна кожа и храни или витамини, които можете да добавите към вашата диета.

Какво е английска сол?

Epsom солта (магнезиев сулфат) е химично съединение, състоящо се от магнезий, кислород и сяра. Магнезият е хранително вещество, от което тялото се нуждае за множество функции. Те включват регулиране на кръвната захар, стабилизиране на кръвното налягане, контролиране на мускулите и провеждане на нервната функция. Хората получават магнезий най-вече чрез храна или орални добавки.

В крайна сметка

Използването на английска сол за акне може да помогне за облекчаване на възпалението и намаляване на отока. Може също да помогне за ексфолиране на мъртвата кожа и разхлабване на черни точки. Стойността на използването на английска сол за акне не е научно доказана, но много хора се кълнат в нея. Тъй като локалната употреба на този продукт е безопасна за повечето хора, може да си струва да експериментирате, особено ако акнето ви е леко или се появява рядко.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss