CT скенер на коляното

Какво е компютърна томография на коляното?

Компютърната томография (CT) е вид рентгенова снимка, която показва изображения на напречно сечение на определена област на тялото ви. Например, компютърна томография на коляното би помогнала на лекарите да диагностицират заболяване или да инспектират наранявания на коляното ви.

СТ скенер обикаля тялото и изпраща изображения на компютър. Компютърът използва тези изображения, за да направи подробни снимки. Това позволява на лекарите и обучените техници да видят мускулите, сухожилията, връзките, съдовете и костите, които съставляват коляното ви.

CT сканирането понякога се нарича и CAT сканиране. Сканирането се извършва в болница или специализирана амбулаторна лаборатория.

Защо се прави КТ на коляното?

КТ предоставя на Вашия лекар по-подробни изображения на вътрешността на коляното Ви, отколкото традиционните рентгенови лъчи. Той дава на Вашия лекар вътрешен изглед на коляното Ви, без да прави разрез и да извършва проучвателна операция. Това може да помогне на Вашия лекар да постави по -точна диагноза за проблеми с коляното, която може да включва:

  • артрит
  • събиране на гной (абсцес)
  • счупена кост
  • инфекция
  • скъсани връзки или сухожилия
  • тумори

Рискът от компютърна томография на коляното

Има много малко рискове, свързани с компютърна томография. Понякога багрилото, използвано в процедурата, може да причини временно увреждане на бъбреците. Този риск е по -голям, ако бъбреците ви вече са били засегнати от заболяване или инфекция. Има по -нови багрила, които носят много по -малък риск за бъбреците.

Както при всеки рентген, има известно излагане на радиация. Нивото е толкова ниско, че обикновено е безвредно. Ако сте бременна или може да сте бременна, говорете с Вашия лекар. Всяко потенциално излагане на радиация може да бъде вредно за развиващия се плод.

Как да се подготвим за компютърна томография на коляното

Преди изпита, Вашият лекар ще Ви предостави пълни инструкции как да се подготвите за компютърна томография на коляното.

В някои случаи Вашият лекар може да използва контрастно багрило. Контрастното багрило помага за осигуряване на по -добри изображения, като реагира с оборудването за изображения. Ако сте имали алергична реакция към подобни багрила в миналото, уведомете Вашия лекар преди изследването. Най -често използваното багрило съдържа йод, така че кажете на Вашия лекар, ако сте алергични към йод.

Ако получавате багрило, Вашият лекар може да Ви инструктира да избягвате храни и течности в продължение на четири до шест часа преди компютърната томография.

Също така ще трябва да премахнете всичките си бижута и да се преоблечете в болнична рокля преди операцията. Ще трябва да премахнете всички брекети или превръзки, носени върху засегнатото коляно.

Как се извършва компютърна томография на коляното

Ако Вашият лекар използва контрастно багрило за сканиране, ще Ви бъде дадено багрилото интравенозно. Това означава, че медицинска сестра ще инжектира контрастната боя в една от вените ви. Обикновено ще трябва да изчакате един час, за да може багрилото да премине през тялото ви, преди сканирането да започне.

CT машината прилича на голяма поничка, изработена от метал и пластмаса, която стои отстрани. В центъра му има плъзгаща се, подвижна пейка. По време на сканирането ще лежите на пейката. Техникът ще премести пейката навътре и извън машината с помощта на дистанционно управление.

Техникът може да изисква да лежите в определена позиция по време на теста. Те могат да използват възглавници или презрамки, за да гарантират, че ще останете в правилната позиция достатъчно дълго, за да получите качествено изображение. Може също да се наложи да задържите дъха си за кратко по време на конкретни сканирания. Говорете предварително с Вашия лекар, ако смятате, че ще имате проблеми да останете неподвижни.

След кръг сканирания може да се наложи да изчакате за кратко, докато техникът прегледа изображенията, за да се увери, че са достатъчно ясни, за да може Вашият лекар да ги прочете правилно.

Типичната компютърна томография на коляното отнема между 30 и 45 минути.

Проследяване след КТ на коляното

След теста ще можете да прекарате деня си нормално.

Ако сте получили контрастно багрило, може да искате да пиете допълнителни течности, за да помогнете за измиването на багрилото от вашата система. Обикновено всички следи от багрилото изчезват в рамките на 24 часа.

Обработката на резултатите от компютърна томография на коляното обикновено отнема един ден. Вашият лекар ще насрочи последваща среща, за да обсъди резултатите. Заедно ще можете да решите как да продължите въз основа на оценката на вашите сканирания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss