COVID-19 и нарушения на съня: Има ли връзка?

Нарушенията на съня като безсъние са често срещани. Въпреки това, броят на хората, които съобщават за проблеми с качеството на съня, е нараснал значително от началото на пандемията от COVID-19.

Безсънието може да бъде краткотрайно или хронично. Освен това засяга хората по различен начин. Някои симптоми на безсъние са:

 • невъзможност за заспиване или заспиване
 • умора или раздразнителност през деня
 • събуждане твърде рано

Ако се чудите дали COVID-19 може да причини безсъние, прочетете нататък. В тази статия ще обсъдим теориите и данните зад увеличаването на нарушенията на съня и възможната им връзка с COVID-19.

Може ли COVID-19 да причини безсъние?

Не е твоето въображение. Лицата със замъглени очи, които ви поздравяват в Zoom или лично, са издайнически знак, че много хора не спят добре в наши дни. Може би се чудите дали безсънието е симптом на COVID?

А Мета-анализ за 2022 г разгледа данни от почти половин милион души в 49 страни по време на пандемията. Изследователите установяват, че около 37% имат проблеми със съня. Тази цифра е по-висока за хората с инфекция с COVID-19 в сравнение с хората без инфекция – повече от 52%.

Проблемите със съня най-вероятно са в:

 • деца и юноши
 • студенти
 • здравни работници, особено медицински сестри
 • хора със специални здравни нужди, като бременни хора, възрастни хора или хора с хронични заболявания

Проучването също така цитира безсънието като най-често срещания проблем със съня. Това отчита 80% на проблеми със съня.

Въпреки че COVID-19 и нарушенията на съня често вървят заедно, експертите все още се опитват да разберат какво ги свързва. Възможните причини и връзки включват:

Стрес и безпокойство

Безпокойството и безпокойството със сигурност изглежда играят роля в нарастващите нива на безсъние. Притесненията, че ще се разболеете или че любим човек ще се разболее, са станали постоянни за много хора. Притесненията относно финансите, заетостта и други въпроси, свързани с пандемията, също са широко разпространени.

А Проучване от 2022 г установиха, че тревожността за COVID е предсказател за безсъние. Излагането на рискови фактори за COVID-19 изглежда не причинява безсъние, но безпокойството за излагане води до по-лош сън.

Според Световната здравна организация нивата на стрес и тревожност рязко са се повишили 25% през първата година от пандемията. Тревожността може да наруши моделите на съня. Така че не е изненадващо, че безсънието се е увеличило заедно с нарастващите нива на стрес.

Рутинно прекъсване

Придържането към солидна рутина на съня е добър начин за подобряване на качеството на съня. Пандемията от COVID-19 наруши ежедневието на много, ако не и на повечето хора. Работата от вкъщи, прибирането на деца от училище или загубата на работа са разрушители, които могат да изкривят навиците за сън, причинявайки безсъние и лошо качество на съня.

Според 2021 изследване, рутините ни помагат да поддържаме ритъма си сън-бодърстване в синхрон с циклите ден-нощ. Когато пандемията наруши ежедневието ни, това се отрази и на съня ни.

За някои хора страничен ефект от рутинното прекъсване е изолацията. Това може да увеличи емоционалния стрес, причинен от COVID-19, и да влоши още повече проблемите със съня.

Covid-19 симптоми

А 2022 преглед също предполага, че симптомите на COVID-19 могат да нарушат съня ви. Ако имате вируса, може да се почувствате изтощени, да имате треска и да ви се гади. Ако имате запушен нос и постоянно кашляте, може да имате проблеми със съня или почивката.

Прекарването на целия ден в леглото, докато сте болни, може да затрудни заспиването и събуждането в подходящото време.

Дълъг COVID

Дългият COVID се нарича също пост-COVID синдром, COVID на дълги превози и други имена. Това е, когато имате нови, повтарящи се или продължаващи симптоми седмици, месеци или години след възстановяване от COVID. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)проблемите със съня са неврологичен симптом на дълъг COVID, заедно с проблеми като мозъчна мъгла и умора.

Проучване от 2022 г. разглежда колко често група хора с дълъг COVID са имали нарушения на съня. Изследователите установяват, че над 40% от участниците в проучването са имали умерени до тежки проблеми със съня. Предишна история на тревожни разстройства повишава риска от безсъние. Чернокожите и хората със затлъстяване също са изложени на по-голям риск.

Не е ясно какво причинява дългия COVID или защо безсънието е често срещан симптом. Една теория е, че възпалителните и имунни реакции, причинени от инфекция с COVID-19, могат да променят вашия циркаден ритъм. Това е вашият модел на сън-събуждане за всеки 24-часов ден.

А Проучване от 2022 г от 314 възрастни с дълъг COVID установи, че значителен процент от участниците в проучването са имали затруднения да заспят и да се събудят в обичайното си време. Този модел на безсъние предполага разстройство във фазата на забавено сън-бодърстване, вид разстройство на съня на циркадния ритъм.

Колко често е безсънието като симптом на COVID?

Според две големи проучвания (1, 2), около половината от хората с COVID изпитват безсъние като симптом. Наоколо един на всеки трима хората с дълъг COVID също съобщават за този симптом.

Колко дълго продължава безсънието от COVID-19?

Ако сте прекарали безброй нощи, взирани в тавана, вероятно се чудите колко дълго може да продължи това. Все още няма достатъчно данни, за да се определи потенциалната продължителност на проблемите със съня, свързани с COVID.

Острото (краткотрайно) безсъние може да продължи няколко седмици. Хроничното (продължително) безсъние може да продължи много месеци или повече. Безсънието също може да идва и да си отива.

Хората с инфекции с COVID-19 и дълъг COVID съобщават, че изпитват безсъние за много различни периоди от време.

Може ли COVID-19 да причини други нарушения на съня?

Безсънието, нарушението на циркадния ритъм и други проблеми със съня са станали толкова разпространени, че хората са измислили термина „коронасомния“, за да ги категоризират. Коронасомнията в общи линии се отнася до симптоми като:

 • проблеми със заспиването или запазването на съня
 • нарушен сън
 • кошмари
 • невъзможност за естествено поддържане на график за сън
 • силна умора или изтощение
 • мозъчна мъгла и проблеми с концентрацията
 • безпокойство
 • депресия
 • чувство на стрес

Можете да имате всички симптоми на коронасомния, без изобщо да имате COVID. Преживяването в тези трудни времена може да наруши не само съня, но и качеството на живот. Данните показват, че около 20% от хората са имали безсъние поради пандемията от COVID-19.

Установено е, че работниците на първа линия, особено тези, работещи с пациенти с COVID, имат по-високи от средните нива на коронасомния. Хората, подложени на всякакъв вид стрес, включително родители, учители и лица, които се грижат за тях, също са изложени на риск.

Важно е да запомните, че изследователите все още не са доказали връзката между COVID инфекцията и нарушенията на съня. Но това не означава, че няма такъв. Това просто означава, че все още не знаем за механизъм, който кара едното да води към другото.

Безсънието и други нарушения на съня може да се дължат на COVID-19. Може да се дължат и на пандемичен живот.

Може ли ваксината срещу COVID-19 да причини нарколепсия?

Нарколепсията е рядко неврологично заболяване, което причинява лош сън през нощта, сънливост през деня и трудни за устояване „атаки на сън“ през деня. Учените идентифицират повишен риск от нарколепсия при хора, които са получавали Ваксина Pandemrix H1N1 в европейските страни от 2009-2010 г. Ваксината никога не е била лицензирана за употреба в Съединените щати.

Един казус предполага, че разработената от Китай ваксина CoronaVac може да е предизвикала симптоми на нарколепсия при човек, който вече е склонен към хиперсомния с инфекция. Ваксината CoronaVac не се предлага, нито е одобрена за употреба в Съединените щати.

CDC не посочва нарколепсията като нежелана реакция към ваксините срещу COVID-19. Няма доказателства, които да предполагат, че някоя от ваксините, одобрени за употреба в Съединените щати, е свързана с нарколепсия.

Какво мога да направя, ако имам проблеми със съня след COVID-19?

Ако имате симптоми на остро безсъние, тези съвети могат да ви помогнат да го облекчите:

 • Създайте солидна рутина за сън.
 • Направете спалнята си благоприятна за сън, като заглушите осветлението и охладите температурата.
 • Елиминирайте разсейващия шум или използвайте бял шум, за да го маскирате.
 • Избягвайте да пиете алкохол или кофеинови напитки вечер.
 • Опитайте се да не ядете тежка храна твърде близо до времето за лягане.
 • Изключете електронните устройства, включително телефона и компютъра, няколко часа преди да е време за сън.
 • Четете или медитирайте в леглото, преди да се опитате да заспите.
 • Избягвайте да спите прекалено късно сутрин или да подремвате през деня.

Можете също така да обсъдите с лекар дали има някакви лекарства или добавки, като мелатонин, които биха могли да помогнат.

Ако имате хронично безсъние, може да се нуждаете от помощта на медицински специалист.

Терапевт може да бъде в състояние да ви преведе през техники за когнитивна поведенческа терапия, които могат да ви помогнат да спите ефективно. Разговорната терапия може да бъде полезна за справяне с емоционални проблеми, които може да причиняват безсъние. Лекарят може да предпише лекарства, които могат да помогнат.

COVID-19 и продължителният COVID може да причинят или да влошат нарушения на съня, като безсъние. Изследователите все още не разбират напълно как и защо се случва това.

Справянето с пандемичния живот и продължаващите страхове от вируса също могат да причинят емоционален стрес, който може да повлияе негативно на съня.

Необходими са повече изследвания за многото начини, по които COVID може да навреди на качеството на съня. Дотогава има здравословни навици, които можете да включите, или лекарства или добавки, които можете да приемате, които могат да помогнат. Можете също така да намалите риска и евентуално да успокоите ума си, като продължите да правите ваксинации.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss