Butterbur за алергии

Butterbur, или Petasites hybridus, е вид блатно растение, което отдавна се използва за медицински цели. Расте в цяла Европа и в някои части на Азия и Северна Америка. Той получава името си от големите си листа, които са били използвани за увиване на масло, за да се запази свежо при топло време.

Всички части на растението лютиче също са били използвани за лечение на различни здравословни проблеми. Все още се използва за лечение на главоболие, особено на мигрена.

Изследователи казват, че лютицата е ефективна за намаляване на интензивността и честотата на мигрена.

Изследване на лютеница при лечение на алергии

Смята се, че 30 % от възрастните американци и 40 % от децата са засегнати от алергии. Поради репутацията си за лечение на редица болести, лютичето сега се изучава като възможно лечение за алергии.

Досега констатациите показват, че растението може да бъде ефективно лечение за назални алергии. Butterbur ще се прилага като маслен екстракт или под формата на хапчета.

Едно проучване установено, че лютицата може да потисне алергичните реакции при плъхове. В изследване при хора, хората с алергии, на които се дават таблетки от чесън за една седмица, показват значително подобрение на симптомите на алергия. След пет дни лечение, телата на участниците съдържат по-малки количества от алергичните вещества левкотриен и хистамини.

Как действа лютицата?

Когато тялото ви влезе в контакт с алерген, то освобождава възпалителния химикал левкотриен. Левкотриенът е отговорен за предизвикване на алергична реакция в тялото ви.

Инхибиторите на левкотриен (LT) блокират левкотриен и предотвратяват или облекчават алергична реакция. Butterbur изглежда действа като инхибитор на LT рецептора, подобно на лекарството монтелукаст (Singulair).

Монтелукаст може да се използва за лечение на назални алергии. Той може също да причини тежки странични ефекти върху психичното здраве, така че не се препоръчва като лечение на алергия, освен ако няма други подходящи възможности.

Изследователите обаче все още не са открили, че лютицата е полезна при лечение на астма или кожни алергии.

Какви са рисковете от използването на лютиче?

Необработената мътеница съдържа химикали, наречени пиролизидинови алкалоиди (ПА). PAs могат да причинят сериозно увреждане на черния дроб и други заболявания.

както и да е Национални здравни институти (NIH) съобщава, че продуктите от лютица без PA са безопасни, ефективни и не предизвикват странични ефекти при повечето хора. Те трябва да се приемат през устата в препоръчителните дози за 12 до 16 седмици. Не е известно обаче, че използването на лютиче за дълъг период от време може да причини проблеми.

Повечето хора понасят лютиче добре, но това може да причини странични ефекти при някои хора. Страничните ефекти най -често засягат тези, които са алергични към растения. Тъй като лютицата е част от семейството на маргаритките, трябва да избягвате да я използвате, ако сте алергични към растения от това семейство. Страничните ефекти могат да включват:

  • алергични реакции
  • оригване
  • главоболие
  • възпалени очи
  • храносмилателни проблеми
  • умора
  • сънливост

Винаги трябва да говорите с Вашия лекар, преди да започнете алтернативно лечение на алергия. Тъй като лютицата може да причини алергични реакции, тя трябва да се дава само на деца под наблюдението на лекар. Важно е също така, че ако използвате продукти от чесън, да се уверите, че те са обработени и етикетирани като без PA.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss