BuJoy: Bullet Journaling за преминаване през пандемия

Воденето на дневник се превърна в част от моята рутина за ежедневно оцеляване при пандемия.

Илюстрирано от Wenzdai Figueroa

Измина една година, откакто пандемията преобърна живота, какъвто го познаваме.

Първоначално имаше смисъл да се закопчаем, да стиснем зъби и да преминем през блокирането, колкото можехме. Помните ли, когато мислехме, че цялото това нещо ще продължи само няколко седмици? *въздишам*

Разбира се, сега знаем, че това е дългосрочен проблем, който изисква дългосрочни решения.

Може да се изненадате да чуете, че едно от моите решения е воденето на bullet journal. Воденето на куршуми се превърна в част от моята рутина за ежедневно оцеляване при пандемия.

Миналата пролет написах ръководство за справяне с депресията и хроничната болка по време на карантина. Това ръководство се фокусира върху създаването и прилагането на ежедневна рутина, която подхранва вашето психическо и физическо здраве.

Мислете за тази статия на BuJoy като за придружител към това ръководство: начин за проследяване и управление на това ежедневие.

За информация какво точно представлява воденето на куршуми, вижте първото ми парче от BuJoy.

Започнете с мозъчна атака

Всичко, от което се нуждаете, за да започнете, е празен дневник – за предпочитане с точки – и химикалка.

Отворете празна страница във вашия дневник с куршуми или BuJo и й дайте заглавие, което ви се струва подходящо.

Ето някои предложения:

 • неща за блокиране
 • неща за работа
 • как да се чувстваме в безопасност в несигурен момент

Може да е просто. Може да е сложно. Може да е пълен с глупави каламбури, които ви карат да се смеете. Можете дори да го озаглавите „Това е глупаво, но някой интернет писател ме накара да го направя“.

нямам нищо против! Единственото правило е, че трябва да работи за вас.

Илюстрирано от Wenzdai Figueroa

Усъвършенствайте фокуса си

Под заглавието си направете списък с това, върху което искате да се съсредоточите. За мен това изглежда така:

 • редовно упражняване
 • ежедневна медитация
 • проекти за кръстосани шевове
 • Направи си домашен декор

Този списък е просто бунище на мозъка. Няма правилни или грешни отговори. И записването на идея не означава, че трябва да се ангажирате да я изпълните. Идеите не са мандати, а просто предложения.

Обичам да разделя този списък на категории, като:

 • душевно здраве
 • хобита
 • домакинство
 • работа
 • здравословни навици

Можете да направите това или да запазите всичко в един общ списък.

Моят пример за сметище на мозъка е по-долу. Ще забележите, че надписите на ръката ми далеч не са идеални, като например колко разхвърляно и претъпкано е „s“ в домакинството.

За щастие, не става въпрос за съвършенство, а за извеждане на идеите си. Прегърнете грешките си и се съсредоточете върху количеството пред качеството – дори ако някои идеи изглеждат глупави или неудобни. Не е нужно да действате по всяка идея.

Както казва Джак Донахи от „30 Rock“, в мозъчната атака няма лоши идеи.

Изберете вашите най-добри три

Прегледайте списъка си и определете кое е най-значимо за вас. Не избирайте само лесните неща. Предизвикайте се да изберете поне една област, която ви се струва непосилна или недостъпна.

Идеята е да намалите това претоварено чувство, като предприемете малки, управляеми стъпки, които да ви помогнат да постигнете целта си.

Препоръчвам да изберете три, защото съм голям фен на стратегията за най-важните задачи за съставяне на списъци.

Можете да се съсредоточите върху повече или по-малко, но се опитайте да поддържате около два до пет гола. Ако поемате твърде много, е трудно да отделите на всяка цел нужното внимание, Освен това е по-вероятно да се претоварите и да се откажете.

Добавих сърце до трите неща, върху които искам да се съсредоточа в момента: ежедневна медитация, кръстосани шевове и рамкиране на кутията с арт отпечатъци, които в момента събират прах в гардероба ми.

Изяснете си защо

Имайки предвид трите си най-добри задачи, започнете да размишлявате. Запитайте се:

 • Защо е важно за вас да влезете в рутината на [X]?
 • Какво ви пречеше да следвате в миналото?
 • Какво се притеснявате, че може да се обърка?
 • Как можете да останете отговорни пред себе си?

Посветете една до три страници за това, или във вашия BuJo, или в отделна тетрадка.

Когато почувствате, че сте написали достатъчно, отдръпнете се поне за няколко часа. Направете малко работа, гледайте телевизия, подремнете, обадете се на приятел или разходете кучето си.

Няма значение какво правите, просто се уверете, че не сте обсебени от това, което току-що сте написали. Задайте време за връщане към вашата страница(и) за размисъл, независимо дали това е след няколко часа, 2 дни или седмица. След това се върнете и прочетете какво сте написали.

Маркирайте или подчертайте това, което ви изскача. Каквито и да са били отговорите ви, нека ви напътстват в следващите ви стъпки.

Илюстрирано от Wenzdai Figueroa

Опитайте седмично или месечно предизвикателство

Когато знаете своето „защо“, е време да се съсредоточите върху „какво“.

Продължавайте да възнамерявате да започнете да медитирате, но това никога не се зачерква от списъка ви със задачи?

Поемете ангажимент да го правите всеки ден за определен период от време. Според моя опит 30 дни са чудесна отправна точка. Това е значителен ангажимент, без да бъдете прекалено крайни.

Може да отнеме от 18 до 254 дни, за да се формира нов навик.

Ако искате наистина да се запознаете с науката зад формирането на навици, препоръчвам книгата „Силата на навика: Защо правим това, което правим в живота и бизнеса“. Пълно е с полезни анекдоти и изследвания за това как и защо се формират навици – както добри, така и лоши.

За да започнете, изберете едно предизвикателство. Може би искате да опитате един месец да не пиете алкохол, 30 дни йога или седмица на ежедневна медитация.

Можете също така да направите едногодишен месечен тракер, като четене всеки ден в продължение на една година. Работя върху това точно предизвикателство през 2021 г. и включих моя тракер по-долу.

Стилизирах този тракер да изглежда като рафт с книги, защото ме кара да се усмихвам. Вашият тракер може да изглежда както искате.

Какво би било мотивиращо и примамващо за вас? За мен са красиви цветове и уоши тиксо. За вас това може да е минимализъм или залепени изображения. За да получите повече вдъхновение, разгледайте Instagram или Pinterest.

Допълнителен кредит: Направете ежедневен рутинен тракер

Ако вече сте изградили редовни рутинни практики или навици или ако се чувствате особено мотивирани, можете да направите това още една стъпка.

Вместо да проследявате едно нещо, можете да проследявате цялото си ежедневие.

Всеки ден се стремя да изпълнявам всички тези задачи:

 • медитация чрез приложението Calm
 • 10 минути самомасаж на тригерната точка
 • изчисти входящата ми кутия
 • разходи се
 • Пии много вода

Правя ли всички тези неща всеки ден? Хех, искам. Но проследяването на тези задачи ми дава представа какво е възможно и какво не.

Не забравяйте да се забавлявате

Досега моите предложения бяха от отговорното, пораснало разнообразие: медитация, упражнения, четене.

Не забравяйте да отделите време и за отдих.

Физическото дистанциране намалява разпространението на COVID-19, но също така ни оставя изолирани. Може да копнеете за концерти, лично пазаруване или кафе с най-добрата си приятелка.

Опитайте да направите списък с всички неща, които ви липсват. Изберете първите си три и след това обмислете алтернативи. Ето няколко примера:

 • Липсва ли ви вълнението от музика на живо? Опитайте да потърсите в YouTube или archive.org за записи на живо на любимите си групи.
 • Жадувате за другарството на груповите фитнес класове? Опитайте ClassPass, Joyn или YogaAnytime за онлайн класове, базирани на абонамент, насочени към различни нива на фитнес и цели. За безплатни опции опитайте YouTube или подкасти.
 • Копнеете за общия смях на киното? Вземете разширението TeleParty за Chrome (известно преди като Netflix Party), което ви позволява виртуално да гледате филми с приятели. Той синхронизира вашето видео, разполага с интегриран групов чат и работи с множество платформи за стрийминг.

Възползвайте се от допълнителното време у дома, като се потопите във всички онези телевизионни предавания и филми, които сте искали да гледате. Ако обичате списъци, можете да записвате всичко, което гледате, албумите, които слушате, и книгите, които четете.

Можете също така да правите списъци с неща, които искате да гледате и четете. През последните 2 години съпругът ми и аз проследявахме всеки филм в споделен списък на Google Keep.

Не само, че е забавна малка капсула на времето, но и изпълва невротичния ми, обичащ списъка мозък с радост.

за какво си благодарен?

Списъците с благодарност се появиха като популярен инструмент за самопомощ през последните няколко години. Те могат да бъдат чудесен начин да промените вашето мислене или настроение, особено ако изпитвате загуба или самота по време на пандемията.

Дори ако последната година беше безкрайна поредица от лоши, деморализиращи, опустошителни, депресиращи грозотии – всъщност, особено ако последната година беше всичко това — списъкът с благодарност може да ви помогне да заземите и да подобрите настроението ви.

Започнете с тези стъпки:

 • Отворете нова страница във вашия BuJo или отделен бележник, за да започнете своя списък.
 • Вложете малко повече любов, за да направите тази страница красива: Използвайте уаши лента или луксозни химикалки, за да я направите привлекателна за вас.
 • Решете колко често искате да допринасяте за вашия списък с благодарност. Ежедневно? седмично? Колкото е необходимо?

Професионален съвет: Добър момент за съставяне на списък с благодарност е, когато се чувствате особено тъжни или ядосани. Напомнете си какво е хубавото в живота ви, като например:

 • верни приятели
 • потенциална възможност за работа
 • покрива над главата ти
 • мил домашен любимец
 • твоето семейство
 • любимата ти книга

Няма ограничения или правила за вашия списък с благодарност. Можете да бъдете благодарни, че сте живи.

Можете да бъдете благодарни за нещо, което ви се е случило преди 10 години. Можете да бъдете благодарни за бутилка с възхитително миришещ сапун. Можете да сте благодарни, че „Семейство Симпсън“ е в ефир от 32 години.

Винаги помнете, че вашето BuJo е само за вашите очи. Няма грешно или правилно, когато изброявате, проследявате или рисувате в този изящен плановик.

Беше трудна година и все още не знаем кога нещата ще се успокоят. Въпреки че последиците от пандемията варират от човек на човек, всички ние сме засегнати по някакъв начин.

Дори ако сте платено зает, здравословен или живеете с някой, когото обожавате, не забравяйте, че все още преживявате безпрецедентна и дестабилизираща глобална криза. Добре е да не е добре.

Добре е да отделяте време всеки ден, за да се съсредоточите върху себе си и да се грижите за ума и тялото си. Не е твърде късно да си създадете добри навици и не сте твърде стар, за да се откажете от лошите навици.

Надявам се, че каквото и да правите, за да преодолеете пандемията, се лекувате и намирате надежда. Може и да не те познавам, но вярвам в теб. Чувствайте се свободни да завъртите очи пред моята сантименталност. Разбрах: аз съм голям тъпан глупак.

Пишете ми или ме тагнете в Instagram или Twitter за да покажете своите BuJo спредове или да ми кажете какво мислите.

Ще преминете през тази пандемия и може дори да се появите с нов или два здравословни навици.


Аш Фишър е писател и комик, живеещ в Портланд, Орегон. Светлината на живота й е нейният корги Винсент. Научете повече за нея за нея уебсайт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss