ADHD и еволюция: Хиперактивните ловци-събирачи бяха ли по-добре адаптирани от своите връстници?

Разстройството с хиперактивност на вниманието (ADHD) може да повлияе на способността ви да обръщате внимание, да управлявате импулсите си или да седите неподвижно за дълги периоди от време.

относно 6,1 милиона деца в Съединените щати са диагностицирани с ADHD. Засяга и възрастни. Приблизително 4,4 процента от американците на възраст от 18 до 44 години са диагностицирани с разстройството.

За хората с ADHD понякога може да изглежда, че структурата на това, което често се описва като цивилизовано общество, е твърде твърда и заседнала.

Това е разбираема гледна точка, като се има предвид, че в продължение на 8 милиона години, от най-ранните човешки предци, ние сме номадски хора, скитащи по земята, ловуващи диви животни за храна.

Винаги имаше нещо ново за разглеждане и изследване.

Това може да звучи като идеална среда за някой с ADHD и изследванията може да докажат, че хиперактивните ловци-събирачи наистина са били по-добре подготвени от своите връстници.

ADHD и ловци-събирачи

Проучване, проведено в Северозападния университет през 2008 г., изследва две общности в Кения.

Едната от общностите все още е номадска, докато другата се е заселила в села. Изследователите успяха да идентифицират членове на общностите, които показват черти на ADHD.

По-конкретно, те изследват DRD4 7R, генетичен вариант, който казват изследователите може да бъде свързан до търсене на новости, по-голямо желание за храна и употреба на вещества и симптоми на ADHD.

Изследванията показват, че членовете на номадската общност с ADHD – тези, които все още трябва да ловуват за храната си – са по-добре подхранени от тези без ADHD.

Освен това тези със същия генетичен вариант в общността на селото имаха повече затруднения в класната стая, основен индикатор за ADHD в райони с повече физически и технически удобства и структурирани насоки.

Изследователите също така отбелязаха, че непредвидимото поведение – признато за ключова характеристика на ADHD – може да е било полезно за защитата на нашите предци срещу набези на добитък, грабежи и други.

По същество чертите, свързани с ADHD, вероятно помагат повече за подобряване на уменията на ловец-събирач, отколкото тези на заселник.

До преди около 10 000 години, с появата на селското стопанство, всички хора трябваше да ловуват и събират храна, за да оцелеят.

В днешно време повечето хора не трябва да се притесняват за намирането на храна. Вместо това за по-голямата част от света това е живот на класни стаи, работни места и други места, които имат структурирани кодекси на поведение, които обществото смята.

В еволюционен план ловците-събирачи са били универсални, тъй като е трябвало да знаят как да правят по малко от всичко, за да оцелеят, което изисква гъвкавост и адаптивност.

Някои резултати от проучването постулират, че номадските индивиди с ADHD са се справили по-добре и са останали по-подхранвани в сравнение с номадските индивиди без ADHD, казва психиатърът Leela R. Magavi, д-р.

Номадите с ADHD може също да са били в състояние да реагират по-добре на непредвидими заплахи, вероятно поради търсене на новости, което води до излагане на различни преживявания и възможности за разширяване на перспективите, казва тя.

ADHD, еволюция и съвременни училища

По-рано в нашата колективна история уроците се предаваха на децата чрез игра, наблюдение и неформално обучение. Обучението в класната стая сега се счита за норма за повечето деца, което обикновено изисква да седи неподвижно.

Тези образователни условия може да работят за някои деца, но могат да бъдат особено предизвикателство за тези с ADHD.

За да направи модерните училища по-добри за децата с ADHD, Магави препоръчва педагози, родители и лекари да работят за подобряване на учебния опит. Тя също така вижда нужда от повече физическа активност.

„В много училища децата нямат способността да правят… почивки и да участват във физически дейности“, казва тя. Тя препоръчва удължаване на периодите на почивка, което би помогнало за подобряване на настроението и фокуса.

Тя също така подкрепя интерактивното обучение.

„Децата се отличават академично, когато ученето остава интерактивно“, казва Магави. „Децата биха имали полза от задаването на повече въпроси и участието в открити дискусии със своите връстници и учители.“

История на ADHD

Първоначално ADHD се наричаше хиперкинетично импулсно разстройство. Разстройството е споменато за първи път през 1902 г. от британския педиатър сър Джордж Стил, който го нарече „неморален дефект на морален контрол при децата“.

Едва през 1968 г. Американската психиатрична асоциация (APA) официално признава хиперкинетичното импулсно разстройство като психично разстройство във второто издание на своя „Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства“ (DSM-II).

Дотогава психостимулантът риталин (метилфенидат), одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през 1955 г., беше популярно лечение за ADHD, което ставаше все по-разбираемо и все по-често диагностицирано.

През 1980 г. APA промени името на хиперкинетичното импулсно разстройство на разстройство с дефицит на вниманието (ADD) в DSM-III.

Той включваше подтиповете:

 • ADD с хиперактивност
 • ADD без хиперактивност
 • ДОБАВЕТЕ остатъчен тип

Седем години по-късно, в преработено издание на DSM-III, APA промени името отново на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), без подтипове.

През 2000 г. DSM-IV установи три типа ADHD:

 • предимно невнимателен тип, когато някой има симптоми на невнимание или разсеяност

 • предимно хиперактивно-импулсивен тип, при който някой има симптоми като затруднено сядане или непрекъснато говорене

 • комбиниран тип, при който някой има шест или повече симптома от всеки тип ADHD

Как ADHD засяга мозъка

Точната причина за ADHD е неизвестна, но изследванията показват, че мозъците на хората с това разстройство може да са структурирани по различен начин от мозъците на тези, които го нямат.

В Проучване от 2017 г от 72 млади възрастни, тези с ADHD са имали по-малко концентрация на сиво вещество от участниците, които не са имали ADHD. Сивото вещество контролира мускулните и сетивните дейности.

Широко разпространените области на мозъка на участниците с ADHD също са с по-малка форма. Това включва предния лоб, който участва в действия като контрол на импулсите и концентрация.

Хората с ADHD може също да имат ниски нива на допаминови транспортери. Допаминът е химически пратеник или невротрансмитер, който влияе върху центровете за възнаграждение на мозъка ви и помага да регулирате емоциите си.

Кога ADHD стана диагноза?

ADHD е включен за първи път в преработено издание на DSM-III на APA през 1987 г. Разстройството преди това е било наричано ADD (разстройство на дефицита на вниманието), а преди 1980 г. е било известно като хиперкинетично импулсно разстройство.

През 1997 г. беше завършено първото национално проучване, питащо родителите за ADHD. Оттогава има увеличение на диагнозите на ADHD, докладвани от родителите.

Не е известно дали увеличението се дължи на повече деца с ADHD или повече деца, диагностицирани с ADHD, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Как да използвате ADHD във ваша полза

Въпреки че наличието на ADHD може да бъде предизвикателство, то също има черти, които някои хора могат да смятат за ползи, като например:

 • Спонтанност. Някои хора с ADHD може да са импулсивни, което може да се трансформира в спонтанно. Например, може да сте по-склонни да опитате нови неща.
 • Любопитство. Това, че сте естествено любознателни и отворени за нови преживявания, може да ви помогне да откриете смисъла на живота.
 • Хиперфокус. Понякога наличието на ADHD означава, че можете да станете хиперфокусирани върху нещо като работен проект, за който сте страстни, което ви позволява да го завършите, без да нарушавате концентрацията си.
 • Хиперактивност. Ако имате голямо количество енергия, може да постигнете успех, като я изгаряте в спорт или като извършвате работа или училищни дейности.
 • Иновация. Наличието на ADHD може да ви даде различна житейска перспектива, което може да ви помогне да станете по-креативни и способни да измисляте идеи извън кутията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss