9 съвета за живот с идиопатична хиперсомния

Идиопатичната хиперсомния може да повлияе на вашето физическо, психическо и емоционално здраве. Но промените в начина на живот могат да ви помогнат да се справите с неговите ефекти.

Идиопатичната хиперсомния (IH) е неврологично състояние, което причинява прекомерна дневна сънливост и затруднено събуждане, дори след пълен нощен сън. Увеличаването на времето за сън може да не облекчи сънливостта при хора с IH.

Животът с IH не само засяга вашите енергийни нива. Хората с IH могат да изпитат:

 • психически или емоционален стрес, включително тревожност, депресия и раздразнителност
 • загуба на апетит
 • кошмари или парализа на съня
 • халюцинации
 • главоболие или световъртеж
 • затруднено запомняне на неща или организиране на мисли

Тези ефекти могат да повлияят на взаимоотношенията, представянето в работата или училището и безопасността.

В допълнение към лекарствата, промените в начина на живот често се препоръчват от здравните специалисти, за да се справят със симптомите на IH. Много хора откриват, че докато промените в начина на живот може да не облекчат напълно сънливостта, те могат да помогнат да се направи животът с IH по-управляем.

В тази статия разглеждаме девет съвета за живот с IH, включително препоръки за минимизиране на сънливостта и смекчаване на ефектите от прекомерната сънливост върху цялостното ви здраве и безопасност.

1. Спазвайте редовен график за сън

Наличието на ежедневен график за сън често е основен компонент на плановете за грижа за IH. Това означава да си лягате и да се събуждате редовно по едно и също време.

Избягвайте дейности късно през нощта, които могат да забавят времето ви за лягане. Може също така да помогне да се избегне подремването по-късно през деня, което може да затрудни заспиването през нощта и всъщност да влоши сънливостта.

Въпреки че кратките дрямки могат да бъдат полезни за хора с други видове нарушения на съня, като нарколепсия, много хора с IH откриват, че техните дрямки обикновено са дълги и трудни за събуждане. Това може да причини замайване и дезориентация.

Ако установите, че имате нужда от дрямка през деня, разработването на структуриран график, който включва кратки дрямки, ако е необходимо, може да помогне подобрявам способността ви да изпълнявате ежедневните задачи. Терапевт по сън може да помогне с това.

2. Ограничете употребата на кофеин

Много хора с IH отчет използвайки кофеин, за да управляват сънливостта си и да преживеят деня. Въпреки че не е лек, това може да осигури временно облекчение, което ви помага да се погрижите за важните задачи, които трябва да бъдат свършени.

Не забравяйте обаче да избягвате употребата на кофеин в моменти, когато може да наруши графика ви за сън. Ограничаването на употребата на кофеин до сутринта или ранния следобед може да помогне за избягване на проблеми със заспиването вечер.

Също така е важно да имате предвид колко кофеин използвате. Администрацията по храните и лекарствата посочва това 400 милиграма (mg) на ден (количеството, което обикновено се съдържа в 4 до 5 чаши кафе) е добра горна граница.

3. Избягвайте да пиете алкохол

Алкохолът може да наруши сигнализирането в мозъка, включително много от сигналите, които регулират циклите сън-събуждане. Дори малки количества алкохол могат да повлияят на качеството на съня ви.

Много хора откриват, че пиенето на алкохол им помага да заспят, тъй като алкохолът първоначално действа като успокоително, което може да ви направи сънливи. Но тялото ви метаболизира алкохола, докато спите, причинявайки промени в нивата в кръвта ви, което може да доведе до дисрегулация на естествените сигнали за сън на тялото ви.

4. Оценете другите лекарства, които приемате

Някои видове лекарства за други състояния могат да причинят сънливост и да влошат симптомите на IH. Те включват както лекарства без рецепта, така и лекарства с рецепта, като например:

 • антихистамини
 • антидепресанти, антипсихотици и антиконвулсанти
 • лекарства за кръвно налягане
 • мускулни релаксанти
 • лекарства за болка

Важно е да приемате лекарствата си, когато имате нужда от тях. Спирането на лекарства без резервен план може да доведе до здравословни усложнения, които могат да влошат симптомите на IH.

Говорете с вашия здравен екип за възможни алтернативи, ако вашите лекарства допринасят за вашата дневна сънливост.

5. Избягвайте да шофирате, когато сте уморени

Прекомерната сънливост през деня може да повлияе на способността ви да шофирате и да доведе до сериозно нараняване или увреждане. Избягвайте да шофирате или да работите с тежки машини, когато сте уморени.

Ако трябва да шофирате, опитайте се да планирате деня си около времето, когато сте най-бдителни, и не забравяйте да вземете всички лекарства, предписани от Вашия лекар, за да предотвратите сънливостта.

6. Грижете се за психичното си здраве

А анкетно проучване показват, че до 92% от респондентите с IH съобщават за притеснения, свързани с тяхното психично здраве. IH може да повлияе негативно на цялостното качество на живот. Особено често се срещат затруднения в концентрацията, загуба на интерес към обичайните дейности, раздразнителност и социална изолация.

Ако вашите симптоми на IH влияят на психичното ви здраве, вашият здравен екип може да ви помогне да се свържете с ресурси и професионалисти, които може да са в състояние да помогнат.

7. Привлечете помощ, когато имате нужда от нея

Изпитването на прекомерна сънливост или трудности при събуждане може да затрудни извършването на ежедневните ви дейности. Това може да бъде особено обезпокоително за хората с IH, които също имат отговорности за полагане на грижи, като например грижа за деца или застаряващи родители.

Не се страхувайте да поискате помощ, когато имате нужда от нея. Ако приятелите или семейството не са на разположение, може да има професионални ресурси, които да ви помогнат с определени ежедневни задачи.

8. Защитавайте себе си

Хората, които не знаят за IH, могат да направят неправилни предположения относно работната етика или способностите за ангажираност на човек с IH. Може да е предизвикателство да отговорите на очакванията на работа или в училище. Тези предположения също могат да затруднят поддържането на взаимоотношения.

Изследванията обаче показват, че искането за настаняване на работното място може да помогне за подобряване на самочувствието във вашите способности.

Уебсайтът на Hypersomnia Foundation предоставя препоръки за искане на образователни или работни места, свързани с IH.

Обучението на вашите приятели и семейство за IH може да им помогне да разберат по-добре вашите преживявания, което може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството около поддържането на тези взаимоотношения.

9. Присъединете се към група за поддръжка

Намирането на други, които споделят вашия опит и разбират през какво преминавате, може да ви помогне да се почувствате по-подкрепени и по-малко изолирани. Те може също да са в състояние да ви помогнат да разберете наличните ресурси, за да ви помогне да управлявате живота с IH.

Уебсайтът на Hypersomnia Alliance изброява онлайн групи за подкрепа за хора, живеещи с хиперсомния. Помислете да проучите тези групи и да решите коя е подходяща за вас.

Животът с IH може да повлияе на вашето физическо и психическо здраве. Симптомите на IH също могат да затруднят поддържането на активен социален живот. В допълнение към лекарствата, промените в начина на живот могат да помогнат за минимизиране на сънливостта и да управляват въздействието на това състояние върху ежедневните ви дейности.

Ако искате да промените начина си на живот, за да помогнете за управлението на IH, говорете с вашия здравен екип относно включването на тези съвети, за да оптимизирате цялостното си благосъстояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss