9 неочаквани употреби на меда

Преглед

Когато имате възпалено гърло или кашлица, медът е един от най-добрите и най-вкусни мехлеми, които природата може да предложи.

Първият сведения за пчеларството датира от 2400 г. пр. н. е. в Кайро. В продължение на хилядолетия културите по света, включително египтяните, гърците, римляните и китайците, са се влюбвали в сладкото вещество. Всички тези култури го използват както в медицината, така и в кухнята.

Медът обикновено се използва като подсладител. Състои се от 70–80 процента захар; останалото е вода, минерали и протеини. Използва се и за облекчаване на алергии. Но медът има много други приложения. Изненадващо, много от състоянията, за лечение на които се използва мед, са много по-сериозни от обикновеното възпалено гърло.

1. Изгаряния

Медът е бил използван като мехлем за лечение на изгаряния и предотвратяване на инфекции в продължение на хиляди години, според клиниката Майо. Резултатите показват също, че медът може да намали времето за заздравяване на изгаряния.

Това проучване сравнява меда със сребърна сулфадиазенова превръзка за изгаряния и установява, че медът прави раните стерилни за по-малко време, подобрява заздравяването и не оставя толкова белези, колкото другото лечение.

2. Памет

Някои казват, че медът може да подобри както краткосрочната, така и дългосрочната памет, особено при жени в менопауза и след менопауза. В едно проучване, жените в постменопауза, които са получавали лечение с мед с туаланг в продължение на няколко седмици, са забелязали също толкова подобрение в непосредствената си памет, колкото жените, получавали хормонална терапия с естроген и прогестин.

3. Херпес

Изследвания, проведени в Дубай, показват, че медът е ефективно локално лечение както за орален, така и за генитален херпес. Медът може да излекува лезиите от херпес също толкова бързо, колкото мехлемите, които намерите в аптеката, и е дори по-добър за намаляване на сърбежа.

4. Диабет

Медът има по-нисък гликемичен индекс от захарта, което означава, че няма да повиши нивата на кръвната ви захар, както захарта. Медът също има по-сладък вкус от захарта и може да ви помогне да използвате по-малко подсладител за храни. Това прави меда по-добър вариант от захарта. В едно проучване изследователите установиха, че замяната на мед с чиста захар е ефективен начин за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

5. Рак

Медът е известен със своите антиоксидантни свойства, което кара мнозина да се чудят дали може да помогне за предотвратяване или лечение на рак. Проучване от 2011 г. от Иран разглежда как медът влияе върху бъбречноклетъчния карцином, вид рак на бъбреците. Изследователите открили, че медът е ефективен за спиране на размножаването на раковите клетки и заключиха, че изисква по-нататъшно изследване като лечение на рак.

6. Хемороиди

Хемороидите причиняват сърбеж и болка в ануса, както и кръв в изпражненията. Те никога не са забавни. Ако търсите домашен лек, медът може да отговаря на сметката. Пилотно проучване, използващо смес от мед, зехтин и пчелен восък като локално лечение, установи, че сместа значително намалява болката и сърбежа, както и кървенето.

7. Рани и язви

Медът се използва за обличане на рани от векове, но действа ли по-добре от геловете и компресите? Изследванията са смесени, но със сигурност не са против меда. Клиниката Mayo казва, че медът може да стерилизира рани и да насърчава заздравяването, а също така да намали болката, миризмата и размера на раната. Той може също да лекува резистентни на антибиотици бактерии и дългосрочни язви и рани след операция и от изгаряния.

Други изследователи са съгласни, че може да бъде ефективен или дори по-добър от други превръзки за рани, но всичко зависи от раната. При дълбоки порязвания и рани може да забави времето за заздравяване. Трябва да използвате мед само след като сте посетили лекар.

8. Плодовитост

Медът е възхваляван за потенциала си да повиши плодовитостта както при мъжете, така и при жените, но доказателствата са смесени. Две отделни проучвания с плъхове, проведени в Нигерия през 2013 г., дават много различни резултати. Докато единият показа, че медът увеличава броя на сперматозоидите при мъжките плъхове, другият показа, че твърде много мед може да има отрицателен ефект върху плодовитостта при плъхове. Трябва да се направят повече изследвания.

9. Псориазис

Псориазисът е често срещано състояние на кожата, което причинява зачервяване, мехури, сърбеж и дори лезии. Обикновено се лекува с локални кремове, които съдържат кортикостероиди или витамин D, но медът може да бъде по-ефективен. Това проучване отново използва смес от мед, зехтин и пчелен восък, установявайки, че повечето участници с псориазис са имали намаляване на зачервяването, лющенето и сърбежа.

Вземането за вкъщи

Медът може да има някои изненадващи приложения. С нисък гликемичен индекс, той е добър заместител на захарта и може да ви помогне да следите кръвната захар. Но ако искате да го използвате медицински, като например локално приложение върху рани и раздразнена кожа, не забравяйте да говорите с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss