9 митове за псориазис, които вероятно смятате за верни

Псориазисът засяга приблизително 2,6% от населението в Съединените щати, което е около 7,5 милиона души. Характеризира се с червени, възпалени петна по кожата, но не е просто кожно заболяване. В името на тези, които живеят с това състояние, нека изчистим някои погрешни схващания.

Мит №1: Псориазисът е заразен

Псориазисът не е заразен и не е свързан с хигиена или чистота. Не можете да го хванете от някой, който вече има болестта, дори ако докосвате кожата му директно, прегръщате го, целувате го или споделяте храна с него.

Мит №2: Псориазисът е просто състояние на кожата

Псориазисът всъщност е автоимунно заболяване. Клиницистите вярват, че състоянието е резултат от неправилно функциониране на имунната система, което кара тялото да започне да произвежда кожни клетки много по-бързо от нормалното. Тъй като клетките на кожата нямат достатъчно време да се отделят, те се натрупват в петна, които са издайнически симптом на псориазис.

Мит №3: Псориазисът е лечим

Псориазисът всъщност е състояние през целия живот. Въпреки това, хората, които се занимават с псориазис, изпитват периоди, при които техните обостряния са минимални или не съществуват, както и други периоди, когато псориазисът им е особено лош.

Мит № 4: Псориазисът е нелечим

Може да не се лекува, но псориазисът може да се лекува. Методите на лечение имат три цели: да спрат свръхактивното размножаване на кожни клетки, да успокоят сърбежа и възпалението и да премахнат излишната мъртва кожа от тялото. Независимо дали е с рецепта или без рецепта, лечението може да включва светлинна терапия и локални, перорални или инжектирани лекарства.

Мит № 5: Всички псориазис са еднакви

Има няколко вида псориазис. Те включват: пустуларна, еритродермична, инверсна, гутатна и плака. Най-честата форма е плакатен псориазис, който се характеризира с червени петна по кожата, покрити с бели или сиви люспи, съставени от мъртви кожни клетки.

Мит №6: Симптомите на псориазис са само дълбоки в кожата

Ефектите от псориазиса не са само козметични. Петната по кожата, които създава, могат да бъдат болезнени и сърбящи. Те могат да се напукат и да кървят, потенциално да се заразят.

Тези ефекти могат да накарат хората, които живеят с псориазис, също да се справят с чувствата на стигматизация, депресия и тревожност, всички от които могат сериозно да засегнат психичното им здраве, както и работата и близките им взаимоотношения. Изследвания дори свърза състоянието със самоубийство.

Мит № 7: Псориазисът не е свързан с други физически заболявания

Когато псориазисът не се управлява правилно, това може да доведе до сериозни медицински състояния. Според клиниката Mayo, хората с псориазис са изложени на по-голям риск от диабет тип 2, както и проблеми със зрението и сърдечни заболявания. И около 30 процента от хората, които имат псориазис, ще развият псориатичен артрит, според Националната фондация за псориазис.

Мит № 8: Псориазисът е заболяване при възрастни

Псориазисът е по-чест при възрастни, но приблизително 20 000 деца на възраст под 10 години се диагностицират всяка година според Националната фондация за псориазис. Организацията също така заявява, че шансовете детето да развие псориазис са по-големи, когато единият родител го има: рискът е 10 процента, ако единият родител го има и 50 процента, ако и двамата родители го имат.

Мит № 9: Псориазисът е предотвратим

Това е сложно погрешно схващане. Някои рискови фактори за псориазис са предотвратими. Управлението на теглото, нивата на стрес и приема на алкохол, както и избягването или отказването от тютюнопушенето може да намали риска. Въпреки това, има и генетичен компонент на заболяването, което го прави непредотвратимо.

Псориазисът е сериозно автоимунно заболяване с трайни последици. Когато всички знаем фактите, хората, които имат това състояние, ще бъдат посрещнати с разбиране и подкрепа, а не с невежество и отвращение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss