8 опасности от тютюнопушенето по време на бременност

Тютюнопушене и бременност

Пушенето и бременността не се смесват. Пушенето по време на бременност излага на риск както вас, така и вашето неродено бебе. Цигарите съдържат опасни химикали, включително никотин, въглероден окис и катран. Пушенето значително увеличава риска от усложнения при бременност, някои от които могат да бъдат фатални за майката или бебето. Научете за рисковете от тютюнопушенето по време на бременност.

Забременяване

Ако пушите и искате да забременеете, отказването от навика трябва да бъде приоритет. Пушенето може да ви попречи да забременеете на първо място. Дори през първия триместър тютюнопушенето се отразява на здравето на вашето неродено бебе. Както мъжете, така и жените пушачи са около два пъти по-склонни да имат проблеми с плодовитостта в сравнение с непушачите, според Американското дружество по репродуктивна медицина.

Пасивното пушене е също толкова опасно за плода. Агенцията за опазване на околната среда класифицира пасивния дим като канцероген от група А. Това означава, че е известно, че причинява рак при хората.

Спонтанен аборт и мъртво раждане

Неочакваната загуба на бременност е трагично събитие на всеки етап. Спонтанните аборти обикновено се случват през първите три месеца от бременността. В редки случаи те могат да се появят след 20 гестационна седмица. Това се нарича мъртво раждане.

Според Американски центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), тютюнопушенето повишава вероятността както от ранен спонтанен аборт, така и от мъртво раждане. Опасните химикали в цигарите често са виновни.

Други усложнения от тютюнопушенето могат да доведат до проблеми с плацентата или бавно развитие на плода. Тези проблеми могат също да причинят спонтанен аборт или мъртво раждане.

Извънматочна бременност

Според а проучване публикувано в списание PLoS One, никотинът може да причини контракции във фалопиевите тръби. Тези контракции могат да попречат на преминаването на ембрион. Един възможен резултат от това е извънматочна бременност. Това се случва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, или във фалопиевата тръба, или в корема. В тази ситуация ембрионът трябва да бъде отстранен, за да се избегнат животозастрашаващи усложнения за майката.

Откъсване на плацентата

Плацентата е “спасителната” структура, която се образува по време на бременност, за да осигури на плода хранителни вещества и кислород. Пушенето е основен рисков фактор за няколко усложнения, свързани с плацентата. Един такъв проблем е отлепването на плацентата. Това е състояние, при което плацентата се отделя от матката преди раждането. Разкъсването на плацентата може да причини тежко кървене и да застраши живота както на майката, така и на бебето. Няма операция или лечение за повторното му прикрепване. Незабавната медицинска помощ може да помогне за увеличаване на шанса за здраво раждане въпреки разкъсването на плацентата.

Предлежание на плацентата

Пушенето също е рисков фактор за предлежаване на плацентата. По време на бременността плацентата обикновено расте в матката към горната част на утробата. Това оставя шийката на матката отворена за раждане. Плацента превия е когато плацентата остава в долната част на матката, покривайки частично или напълно шийката на матката. Плацентата често се разкъсва, причинявайки прекомерно кървене и лишавайки плода от жизненоважни хранителни вещества и кислород.

Преждевременно раждане

Според CDC, тютюнопушенето по време на бременност може да причини преждевременно раждане. Това е, когато бебето се ражда твърде рано. Има много рискове за здравето, свързани с преждевременно раждане. Те могат да включват:

  • зрителни и слухови увреждания
  • умствено увреждане
  • учене и поведенчески проблеми
  • усложнения, които могат да доведат до смърт

Ниско тегло при раждане

Пушенето също може да доведе до раждане на бебета с ниско тегло при раждане. Това не означава само раждане на малко бебе. Ниската раждаемост може да доведе и до други здравословни проблеми и увреждания. Напредъкът в медицинските грижи намали броя на смъртните случаи в резултат на ниско тегло при раждане. Но това все още е сериозно състояние, което може да доведе до:

  • изоставане в развитието
  • церебрална парализа
  • заболявания на слуха или зрението

В екстремни случаи ниското тегло при раждане може да причини смъртта на новороденото.

Според Американско дружество за борба с рака, жените, които отказват цигарите преди да забременеят, намаляват риска от раждане на бебе с ниско тегло при раждане. Дори жените, които спират да пушат по време на бременността си, е по-малко вероятно да имат бебета с ниско тегло при раждане, отколкото жените, които продължават да пушат.

Рожденни дефекти

Пушенето по време на бременност повишава риска вашето бебе да се роди с вродени дефекти. Най-честите видове проблеми са вродени сърдечни дефекти и проблеми със структурата на сърцето. Други здравословни проблеми, които са свързани с тютюнопушенето по време на бременност, включват цепнатина на устната и небцето.

Нещастната истина

Много бременни жени все още пушат въпреки известните рискове, които навикът ще създаде за тях самите и техните бебета. Според CDC, 10 процента от жените съобщават, че са пушили през последните три месеца от бременността. Единственият реален начин да избегнете усложнения при бременност, свързани с тютюнопушенето, е да се откажете.

Ресурси, които да ви помогнат да се откажете

Ако пушите и планирате да забременеете или сте бременна в момента, ето някои ресурси, които да ви помогнат да се откажете:

  • Прочетете повече за спирането на тютюнопушенето.
  • Вижте приложения, които могат да ви помогнат да се откажете.
  • Намерете съвети за отказване от тютюнопушенето и подкрепа от общността на www.smokefree.gov

Обадете се на линията за помощ на CDC, 1-800-ОТКАЗАТЕ СЕГА.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss