8 неща, които трябва да знаете за срещата със силно чувствителен човек

Hinterhaus Productions/Getty Images

Силно чувствителните хора или за кратко HSP преживяват живота на засилено ниво и нашите взаимоотношения следват примера.

Дълбоки нива на връзка — заедно с от време на време „Чакай, сърдиш ли ми се?“ текст след незначително разногласие — са доста често срещани за нас.

Това обаче е много повече от това да имаш куп чувства.

Какво означава да си HSP

Първоначално идентифицирана от психолога Илейн Арън, високата чувствителност всъщност е генетична черта на личността.

Попитайте някой учен и те ще го нарекат „чувствителност към сензорна обработка“, фантастичен термин, който основно означава, че нашата нервна система обработва външните стимули по-силно и по-дълбоко от повечето.

Това също е доста често. Проучванията на Aron изчисляват, че 15 до 20 процента от населението се ражда с тази черта.

Така че има доста голям шанс да излезете на среща с HSP в някакъв момент – ако не сте и вие HSP, който трябва да съобщи вашите собствени нужди.

Ние сме чувствителните чувствени, безнадеждни романтици – и разбира се, можем да бъдем и свръхмислещи.

Независимо от етикетите, всеки човек е различен. HSP опитът не е монолит.

Това са няколко неща, които събрах от *моите собствени* преживявания при срещи като изключително чувствителен човек.

Някои HSP са по-чувствителни към физическо докосване

Подобно на много други, които са силно чувствителни, надрасканите материали са категорично „не“ от мен. Въпреки това, получаването на масаж ме изпраща в състояние на удовлетворение, подобно на транс.

Според Арон някои HSP усещат физически усещания по-дълбоко от други.

Това има ярка страна, като когато малките прояви на привързаност предизвикват невероятно силна реакция на удоволствие. От друга страна, това може да доведе и до по-ниска толерантност към болка.

Прегръдки, целувки, мързеливи неделни следобеди, натрупани един върху друг на дивана – всичко това е за умиране. Златното правило е да забавите всичко, да започнете внимателно и винаги да го правите със съгласие.

Ние забелязваме всичко (наистина, всичко)

Независимо дали малка люспичка пипер е заседнала между зъбите ви или микроскопични разлики в езика на тялото, HSP постоянно анализират другите.

Ако сте в лошо настроение, ще забележим. Опитвате нов перилен препарат? Да, вероятно ще забележим и това.

Тъй като често сме до колене в нашия собствен огромен свят на мозъчна активност, HSPs са доста податливи на свръхстимулация. Понякога ще открия, че кипя от милион вълнуващи неща, които да споделя с партньора си.

Друг път съм по-скоро като петно ​​желе, което издава полу-неразбираеми звуци, за да общува. Всичко това щателно забелязвайки може да ни изтощи.

Като всеки партньор, HSP се нуждаят от добра комуникация – и след това от някои

Веднъж накарах партньор да попита: „Защо имаш толкова много въпроси?“ в отговор на опитите ми да разбера защо той действа по различен начин.

Тъй като често поставям собствените си вътрешни работи под микроскоп, за мен е доста типично да обмислям тези на другите, особено когато те имат ефект върху мен.

HSP не само се влияят от настроенията на другите, невронните системи в нашия мозък всъщност се променят от тях.

А проучване от 2014 г от Арон и други разкриха по-силни от обичайните активации в областите на нашия мозък, които контролират осъзнаването и съпричастността в отговор както на щастливи, така и на тъжни снимки на лицата на хората.

Това, което се опитвам да кажа, е, че ако ни оставите да гадаем, като не общуваме, ще го почувстваме. Твърд. Можем да си направим собствени заключения и стрес за неизвестното.

Комуникацията никога не трябва да бъде игра на шах – така че се опитайте да избягвате игрите с отгатване. Просто изсипете тези проклети емоционални зърна.

За мнозина има подобен на въже баланс между лично пространство и обич

Често имам чувството, че карам едноколело на границата между желанието за лично пространство и обожаването на дълбоките нива на връзка. Тъй като енергията ми отлива и тече с интензитета на малък вулкан, често ми трябва малко време за себе си, за да се насладя на самота и да бъда „психически офлайн“, така да се каже.

Богатият вътрешен свят на HSP обикновено дава възможност да има милион различни идеи, подкрепени с голяма страст.

Това означава, че много от нас ценят своята независимост и автономия изключително много. Не мога да говоря от името на всеки, но прилепнали хора ме карат да искам да изляза от вратата.

В същото време прекарвах цели дни в леглото с хора, които съм обичал. Искам партньорите ми да знаят малките подробности от ежедневния ми живот, а аз също искам да знам техния.

Въпросът е да намерите този точен баланс и да имате партньор, който разбира – някой, който също има свят на собствените си страсти.

Високата чувствителност не означава автоматично висока поддръжка

Според Арон, HSP, в резултат на тънкостите, които улавят, са склонни да „виждат по-заплашителни последици в недостатъците или поведението на партньорите си; отразявайте повече и, ако знаците го сочат, се тревожете как вървят нещата.”

И тя е права – но това не означава автоматично висока поддръжка.

Преди да се гмурна с главата напред в годините на себеоткриване, моята чувствителност изигра роля в някои ненужни конфликти. (Съжалявам, първите няколко момчета, с които излизах).

Когато се научих да разбирам по-добре и да управлявам собствените си емоции, връзките ми процъфтяваха. Прави разлика в света, когато чувствителността се подхранва и разбира.

Но не всеки е готов да се ангажира с тази дългосрочна работа.

Отнема много време и енергия, за да разберете вашите нужди като HSP. И след като се научите да комуникирате тези нужди, всичко протича много по-добре.

„Малките неща“ означават повече, отколкото някога ще разберете

Импровизирани целувки по челото, „добро утро“, надраскано върху малки бележки, любимият ни десерт, когато сме имали скапан ден — нямате представа колко ужасно обичани ни карат да се чувстваме тези „малки неща“.

Всъщност вероятно ще говорим за това в продължение на дни и ще преиграваме специалните моменти в главите си за седмици напред, наслаждавайки се на насладата от всичко това.

Долния ред

Радостта, предизвикана от връзката, която изпитват HSP, е несравнима и тези, с които я споделяме, никога не се забравят. С радост ще ви върнем услугата, като ви държим предвид всички малки решения, които вземаме през деня.

Разбира се, нещата могат да станат малко сложни тук-там. Но не е ли това всяка връзка? Чувствителността е нормална и здравословна част от човешката емоция и е крайно време всички да се справят с това.

Сара Лемпа е писател и креативен медиен стратег, отразяващ радостите (и предизвикателствата) на начина на живот при пътуване, психичното здраве и самостоятелното предприемачество. Нейната работа се появява в Business Insider, VICE, и SUITCASE Magazine, наред с други. Понастоящем базирана в Индонезия, тя се нарича дом на множество държави и по пътя си е обиколила шест континента. Когато тя не откъсва парче, ще я забележите да се заглушава на груути бийтове или да кара мотоциклет. Бъдете в крак със Сара Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss