8 начина за стимулиране на производството на колаген в кожата

Това са начини за по -здрава кожа чрез повишаване нивата на колаген.

Колагенът е важен протеин, от който тялото се нуждае, за да поддържа кожата млада и здрава.

Има някои чудесни естествени и неинвазивни начини за повишаване на колагена, но има и няколко мита около колагена. Хората може да искат да се запознаят с многото възможности за повишаване на колагена, преди да добавят някакъв вид колагеново лечение към личните си съчетания.

Начини за постигане на по -здрава кожа чрез повишаване нивата на колаген
Тялото произвежда по -малко колаген с напредване на възрастта, причинявайки бръчки и сковани стави.

Колагенът е най -често срещаната и изобилна форма на протеин в организма.

Колагенът се намира в много тъкани на мускулите, костите, сухожилията, кръвоносните съдове и храносмилателната система.

Въпреки това, когато хората говорят за значението на колагена, те обикновено говорят за неговите ползи за кожата.

Какво прави колагенът за кожата?

С напредване на възрастта човек произвежда по -малко колаген. Тази липса на колаген води до общите признаци на стареене. Бръчките, отпуснатата кожа, която е загубила еластичността си, и скованите стави са признаци, че тялото произвежда по -малко колаген.

Когато нивата на колаген са високи, кожата е мека, гладка и стегната. Колагенът помага на клетките на кожата да се обновяват и възстановяват. Колагенът също помага за поддържане на кожата влажна. Ето защо колагенът се смята за много важна съставка за грижа за кожата през годините.

Начини за повишаване на колагена

Има много начини за повишаване на нивата на колаген. Човек може просто да добави различна храна към диетата си, да вземе добавка или да добави нова практика към ежедневието си.

1) Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е важно съединение за колаген в кожата. Хиалуроновата киселина се намира в храни, богати на аминокиселини, като боб, кореноплодни зеленчуци и соя. Добавянето на хиалуронова киселина към диетата чрез храна може лесно да помогне за повишаване нивата на колаген. Хиалуроновата киселина се предлага и като хранителна добавка.

2) Витамин С

Витамин С е един от най-известните витамини. Човешкото тяло не може да произвежда витамин С, затова трябва да го набавяте от диетата.

витамин Ц
Витамин С е важна част от здравословната диета и може да се намери в храни като цитрусови плодове и листни зелени зеленчуци.

Изследвания от Indian Dermatology Online Journal предполага, че витамин С също играе важна роля в защитата на кожата и създаването на повече колаген в тялото.

Много компании за грижа за кожата добавят витамин С към защитните си кремове по основателна причина.

Витамин С може да се приема като хранителна добавка или да се добавя към кожата и се намира в много храни. Цитрусовите плодове, зелените листни зеленчуци, папаята, ягодите и броколите са богати на витамин С.

3) Гел от алое вера

гел от алое вера

Хората често използват гел от алое вера за лечение на кожата след слънчево изгаряне или за облекчаване на обрив. Но а ново изследване предполага, че алое вера може да има повече ползи. Вместо да чакат появата на увреждане на кожата и да я лекуват с локално алое вера, изследователите дават на хората екстракт от алое, наречен алое стероли, който да приемат през устата.

Резултатите показват, че производството на хиалуронова киселина и колаген почти се удвоява при участниците. Наблюдава се и значително намаляване на бръчките по лицето. Алое всъщност стимулира растежа на правилните клетки.

Хората може да се окажат много полезни да използват продукти за грижа за кожата, които съдържат алое. Алое може да се използва като локален крем или да се приема като перорална добавка.

4) Женшен

Женшенът се използва от векове в традиционната медицина. Проучване публикувано в Journal of Ginseng Research през 2012 г. установи, че женшенът увеличава количеството колаген в кръвта.

Женшенът също има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Изследователите също така отбелязват, че женшенът може да има потенциал да спре стареенето на клетките на кожата. Женшенът често се среща под формата на чай, тинктури и добавки.

5) Антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които помагат да се защити тялото от свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които могат да увредят тялото. Не всички антиоксиданти ще стимулират производството на колаген, но ще помогнат на присъстващия колаген да свърши най -добрата работа.

зелен чай
Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат на колагена да поднови и подмлади кожата.

Има много различни видове антиоксиданти, които могат да защитят и подмладят кожата по различни начини. Антиоксидантите могат да бъдат намерени в изобилие в природата и в храната. Според изследвания публикувано на Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства, храни и напитки, които съдържат антиоксиданти, включват:

  • боровинки
  • зелен чай (или EGCG, неговият активен компонент)
  • йерба колега
  • екстракт от женско биле
  • екстракт от черница
  • екстракт от нар
  • екстракт от кафе
  • астрагал
  • канела
  • етерични масла от босилек, риган и мащерка

6) Ретинол

Ретинолът е друг вид антиоксидант, който обикновено се използва за повишаване нивата на колаген в кожата. Ретинолът помага за увеличаване на продължителността на живота на колагена, както и за блокиране на определени ензими, които разрушават колагена, което го прави идеално допълнение към много комплекти за грижа за кожата.

7) Терапия с червена светлина

Някои лечения на кожата, като микродермабразио, химически пилинг и лазерно шлайфане, могат да доведат до усложнения. След тези процедури кожата се нуждае от много време за възстановяване.

Според проучване в семинари по кожна медицина и хирургия, терапията с червена светлина е бърз и безопасен начин за увеличаване на колагена в кожата.

Доказано е, че терапията с червена светлина или лазерната светлинна терапия на ниско ниво (LLLT) увеличава растежа на колаген и подобрява бръчките и еластичността на кожата. Терапията с червена светлина е неинвазивен метод за повишаване на колагена, който няма странични ефекти. Комплектите за терапия с червена светлина се предлагат на гишето и хората могат да извършват лечението у дома.

8) Защитете кожата от околната среда

Носенето на слънцезащитен крем
Носенето на слънцезащитни продукти ще помогне да се предпази кожата от вредното излагане на слънце и UV лъчите.
Кожните клетки винаги са в цикъл на създаване и унищожаване. Има обаче някои фактори, като околната среда, които влошават нещата. Тежкото време, замърсяването, излагането на слънце и дори праховите частици могат да увредят кожата.

Повредените клетки трябва да бъдат заменени, което намалява нивата на колаген още повече. Лесно решение за това е просто да поддържате кожата чиста. Ежедневното измиване и ексфолиране може да помогне за защита на колагена, който вече е в кожата.

В слънчевите дни хората винаги трябва да носят добър слънцезащитен крем. Също така трябва да предпазвате лицето си с шапка, когато е възможно. В много светли дни слънчевите очила също могат да предпазят деликатния колаген около очите.

Едно от най -големите заблуди за повишаване нивата на колаген е, че можете да нанасяте колаген директно върху кожата. В продължение на много години кремовете за тяло, лосиони, лечебни мехлеми и овлажнители, съдържащи колаген, твърдят, че повишават нивата на колаген.

Всъщност обаче молекулите на колаген са твърде големи, за да преминат в долните слоеве на кожата и нямат никаква реална полза. Това означава, че закупуването на някои кремове на пазара, които съдържат колаген, може да е загуба на пари.

Друго погрешно схващане за колагена е практиката да се добавя колаген към чаша кафе и да се пие като добавка. Изследвания е установил, че кофеинът действително има отрицателен ефект върху процеса на стареене на кожата. Това означава, че колагенът, добавен към чаша кафе, може просто да сведе до минимум щетите, причинени от кофеина.

Ако здравето на колагена и кожата е голяма грижа, може би е най -добре хората да избягват и кофеина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss