7 съвета за самообслужване при множествена склероза

МС може да бъде непредвидимо заболяване с различна тежест. Въпреки че няма известно лечение, грижата за себе си при МС може да ви помогне да управлявате симптомите и да поддържате възможно най-доброто качество на живот с МС.

Множествената склероза (МС) е неврологично състояние, което засяга функцията на централната нервна система.

Въпреки че експертите не са сигурни за точната причина за МС, изглежда, че това е автоимунно заболяване, възникващо, когато имунната система на тялото ви атакува защитната миелинова обвивка около нервите.

След като тази изолация около нерва е повредена, сигналите, пътуващи по него, се нарушават, създавайки голямо разнообразие от симптоми.

Усещане за изтръпване, умора, промени в зрението и парализа са всички възможни симптоми, когато живеете с МС. Може също да изпитате промени в паметта, вниманието или концентрацията.

Тежестта на МС е непредсказуема. В леки случаи миелинът може да се възстанови и симптомите се подобряват. За много хора обаче МС нарушава ежедневието – но самообслужването при множествена склероза може да помогне.

7 идеи за самообслужване при множествена склероза

Според напречно сечение проучване публикувана през 2021 г., самообслужването на МС оказва силно влияние върху качеството на живот на човека. Въпреки това, от 280 души в изследването, само половината са достигнали необходимите нива на самообслужване.

Преживяването с МС е уникално за всеки човек. Без значение колко леки или тежки са вашите симптоми, възможностите за самообслужване при множествена склероза могат да имат значение.

Създайте набор от инструменти за „чувствайте се добре“.

МС е постоянно състояние, дори ако някои симптоми се появяват и си отиват. Когато симптомите са най-лоши, опитът да се чувствате добре може да помогне за компенсиране на негативното.

„Помислете какво ви кара да се чувствате добре“, предлага д-р Кери Петсингер, лекар по физиотерапия от Детройт Лейкс, Минесота. „Има ли определени хора, с които прекарвате време, които ви изпълват с радост? Обичате ли да водите дневник, да медитирате или да излизате сред природата? Обичате ли да създавате изкуство?”

Petsinger препоръчва да съхранявате списък с идеи някъде на видимо място, за да ви напомня какво да правите в дните, в които имате най-голяма нужда.

Намерете диета, която работи с вас, а не срещу вас

Д-р МериАн Пикоун е сертифициран невролог и медицински директор в отделението по МС на Holy Name Medical Center в Teaneck, Ню Джърси. След повече от 20 години работа директно с MS, Picone посочва, че диетата може да има значение за много хора.

„Има силна имунологична връзка между микробиома на червата и имунологията на централната нервна система и възпалението, така че това, което ядете, може да повлияе на активността на МС“, обяснява тя.

Picone препоръчва средиземноморска диета с ниско съдържание на мазнини с много плодове, зеленчуци, постно месо, риба и до един галон вода дневно.

Избягването на определени храни също може да помогне, добавя тя, включително:

 • преработени храни
 • продукти с високо съдържание на захар
 • глутен
 • млечни продукти

Съсредоточете се върху живота извън МС

Опитайте се да запомните, че MS не е това, което ви определя. „Вие сте много повече от вашата диагноза“, казва Пецингер. „Вашият живот е много по-голям от MS. Вие сте невероятен човек с уникална личност, ценности и мечти, който случайно има МС. MS не е това, което сте вие.

Като се съсредоточите върху вашите цели, проекти и планове за забавление, можете да си починете от изискванията на живота с МС и да помогнете за укрепване на вашето психическо благополучие.

Опитайте се да откажете пушенето

Ако в момента пушите, Picone предлага да намерите начин да се откажете от навика.

А 2020 преглед отбелязва, че пушенето увеличава шансовете за развитие на МС. Пушенето, докато живеете с МС, също може да ви предразположи към по-тежка прогресия на заболяването. Изследванията показват колко често и колко дълго пушите има значение, така че дори намаляването на тютюнопушенето може да подобри риска от МС.

Останете социално активни

Много от симптомите на МС са забележими. Мускулна слабост, треперене, загуба на равновесие или инконтиненция на пикочния мехур могат да ви накарат да се притеснявате да излизате в обществото.

„Много пациенти са склонни да се изолират и пандемията от COVID влоши тази ситуация за много пациенти“, казва Пиконе, „но поддържането на контакт със семейството и приятелите и поддържането на социална активност помага за облекчаване на депресията и благоприятства когнитивните способности.“

Наспи се

Честото нощно уриниране, внезапното стягане на мускулите и депресията са общи компоненти на МС, които могат да нарушат съня.

Липсата на достатъчно сън може да създаде предизвикателства за всеки и може да увеличи умората и когнитивните промени, свързани с МС.

Добрата хигиена на съня може да помогне. Това включва:

 • ограничаване на стресови дейности, като отговаряне на служебни имейли, преди лягане
 • избягвайте кофеина и алкохола вечер
 • поддържане на редовен график за сън-събуждане
 • пропускайте дрямките през деня
 • практикувайте техники за релаксация преди лягане
 • развийте рутина като миене на зъбите, след това четене, след това качване в леглото
 • избягвайте времето пред екрана преди лягане или използвайте очила, блокиращи синята светлина

Упражнение

Много от симптомите на МС засягат вашата функционалност, но упражненията все още са важни, казва Пиконе.

„Може да бъде само 15 минути на ден“, казва тя. „Постоянството е важното.“

Упражнението може да включва:

 • столова йога
 • физиотерапия
 • разхождам се
 • колоездене
 • плуване

Picone добавя: „Да имаш приятел, с когото да тренираш, улеснява спазването на графика. Упражнение е показано за подобряване на умората и познавателните способности.“

Можете ли да се отървете от MS естествено?

В момента няма лек – естествен или фармацевтичен – за множествена склероза. Правенето на каквото можете за насърчаване на оптимално здраве обаче може да повлияе положително на симптомите.

„Не е възможно да се излекува МС по естествен път“, обяснява Пиконе. Въпреки това, „по-доброто цялостно здраве на някого помага за насърчаване на растежа и възстановяването на нервните клетки и допринася както за физическия, така и за когнитивния резерв“.

Долен ред

Множествената склероза е неврологично заболяване. Може да причини широк спектър от симптоми, които засягат ежедневието.

Въпреки че не е известен лек за МС, самообслужването е един от начините за справяне със симптомите и подобряване на качеството на живот.

За да научите повече за MS или да намерите ресурси във вашия район, можете да посетите:

 • Национално общество за множествена склероза
 • Асоциация на множествената склероза на Америка
 • Фондация за множествена склероза

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss